Ako správne skladovať potraviny

Ďalšiu veľkú časť odpadu tvoria potraviny. Odhaduje sa, že priemerný Slovák vyhodí každoročne približne 100 kilogramov potravín. Zvyšky jedla a ďalší potravinový odpad tvoria často aj viac ako tretinu domáceho odpadu.

V Európskej únii sú to práve domácnosti, ktoré jedlom plytvajú najviac. V ich košoch skončí 55 percent z celkového množstva vyhodených potravín v EÚ. Nie je potrebné poznať všetky tieto čísla, grafy ani štatistiky, stačí si siahnuť do vlastného svedomia a spomenúť si na pohľad do našich odpadkových košov.

Je potrebné si uvedomiť, že bez zamedzenia plytvania jedlom nie je možné byť „ZERO WASTE“. Naučme sa, ako najlepšie jedlo nakúpiť a skladovať tak, aby nám vydržalo čo najdlhšie čerstvé a predovšetkým, aby čo najmenej jedla končilo na skládkach.

Potravinový odpad má proti väčšine ďalšieho odpadu jednu zvláštnosť. Nerobí nám také veľké starosti jeho spracovanie a ani to, že v prírode zostane ležať ešte niekoľko stoviek či tisícok rokov, ale to, koľko zdrojov vyhadzovaním jedla príde navnivoč. Vo svete, kde jedna miliarda ľudí hladuje, vyhadzujeme každý deň 1,3 miliardy ton jedla (takmer ⅓ celkovej svetovej produkcie) as tým aj hektolitre vody a ostatných zdrojov (vrátane ropy a ľudskej práce), ktoré sú nevyhnutné na jeho produkciu. Pripomeňme si, že viac ako 800 miliónov ľudí nemá prístup k pitnej vode, na mnohých miestach poľnohospodárstva vyčerpáva už aj tak dosť vyčerpanú pôdu a za cestou vyhodeného jedla zostáva šialená uhlíková stopa.

Nie je nič horšie ako s nechuťou vyhadzovať (predtým) úplne dobré mäso, mliečne výrobky alebo iné potraviny len preto, že sme ich skladovali nevhodne. Prinášame vám preto tipy, ako si čo najlepšie usporiadať potraviny. Vaše potraviny prežijú svoj najdlhší a najchutnejší život a vaša peňaženka aj príroda vám poďakujú.

Pár rád a návodov

VAJCIA

Pre dlhú čerstvosť a trvanlivosť vajec, odporúčame uchovávať ich najlepšie v chladničke okolo 5 až 8 °C. V izbovej teplote sa logicky ich čerstvosť znižuje. Ďalší malý trik je pokladať vajíčka do stojanu špičkou dole, v tomto mieste má škrupinu najsilnejšiu.

CHLIEB

Kvalitný chlieb má tvrdú kôrku, ale vo vnútri je vláčny. Pre najlepšie uchovanie jeho čerstvosti ho treba zabaliť napríklad do vrecka z bio bavlny alebo do plátenného vrecka a vložiť ho do chlebníka. Týmto spôsobom môže bochník dýchať a nemal by splesnivieť. Overeným spôsobom, ako predĺžiť jeho životnosť je vložiť k bochníku okrájaný surový zemiak alebo okrájané jablko. Tiež môžete chlieb rozkrájať na krajce a uložiť v krabičke do mrazničky - vydrží tak oveľa dlhšie a po jeho vytiahnutí bude chleba stále chutiť čerstvo.

MÄSO

To chete mať na najchladnejšom mieste v chladničke, ktorým je často, ale nie vždy, samotné dno. Ideálne je, aby mali svoju vlastnú zásuvku. Pokiaľ to Vaša chladnička umožňuje, nastavte teplotu zásuvky na 1 až 2 °C.

Všetko čerstvé mäso, ryby a hydinu uchovávajte v pôvodnom, obchodnom obale. Opätovné balenie zvyšuje riziko vystavenia škodlivým baktériám. Je však potrebné ho skladovať uzavreté tak, aby nedošlo k priamemu styku s ostatnými potravinami. Surové mäso môže iné potraviny kontaminovať. Ideálne je vložiť mäso do uzatvárateľnej nerezovej nádoby. Mäso skladujte v najchladnejšej časti chladničky alebo v mrazničke.

MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

Nechajte jogurt, tvaroh, vajíčka a kyslú smotanu v pôvodných nádobách, v ktorých ste ich kúpili. Pokiaľ otvoríte jogurt, mlieko alebo kyslú smotanu a celú ju nespotrebujete, natesno ju omotajte strečovou fóliou Biobright určenou na udržanie čerstvosti jedla.

Sklenené nádoby na mlieko sú bezpečnejšie ako originálne kartónové tetrapaky, pretože baktérie môžu vzniknúť na pretrhnutej hrane. Ak používate mlieko v rámci jeho trvanlivosti, malo by však byť bezpečné na pitie.

Mlieko ale neskladujte vo dverách chladničky – je to to najteplejšie miesto v chladničke. Dvierka by sa mali používať iba na nápoje, omáčky a dresingy, ktoré sa nekazia rýchlo.

SYRY

Tvrdé syry skladujeme v tmavom mieste v chladničke, najlepšie uzavretej krabičke alebo zabalené vo voskovom obale na potraviny. V plastových vreckách alebo obaloch rýchlejšie podliehajú plesniam. Mäkké syry, ako napríklad mozzarella, oveľa dlhšie vydržia vo svojom pôvodnom náleve, ktorý aj so syrom môžeme preliať do nerezovej krabičky.

OVOCIE A ZELENINA

Ovocie a zeleninu uchovávajte oddelene a skladujte ako: kapusta s kapustou, mrkva s mrkvami, jahody s jahodami atp. Ovocie aj zelenina totiž uvoľňujú rôzne plyny, ktoré môžu spôsobiť zhoršenie kvality ostatných.

Chladené produkty nechajte neumyté v pôvodnom obale alebo voľne zabalené v plastovom sáčku. (Sú tu aj výnimky, ako sú huby a bylinky).

Pokiaľ sa vám zelenina zdá špinavá, dobre ju opláchnite a osušte. Pred vložením do plastového vrecka ju zabaľte do papierovej utierky. V opačnom prípade Vaše potraviny pred chladením neumývajte. Vlhkosť môže spôsobiť vznik plesní.

Koreňová zelenina

Pre dlhšiu životnosť a čerstvosť potrebuje nižšiu teplotu vzduchu a vyššiu vlhkosť. Odkrojte od koreňa vňať z ktorej je možné urobiť napríklad pesto, a potrebnú časť vložte do plastovej krabičky a priklopte ju priedušným obalom na potraviny. Skladujte v chladničke v priehradke na zeleninu. Na zemiaky môžete použiť vrece na zemiaky z robustnej vrecoviny na šnurovanie aj zips.

Banány a paradajky

Banány neznášajú nízku teplotu, a preto sa nikdy neskladujú v chladničke. Na chlad reagujú hnednutím. Ideálna teplota pre dlhú životnosť banánov je rovnako ako pri paradajkách 14 °C. Paradajky v chladničke prichádzajú o svoju vôňu a chuť.

Hlávkový šalát

Rozoberte hlávku na jednotlivé listy, opláchnite vodou a vložte do nerezovej dózy. Pre lepšie udržanie čerstvosti a chuti, zabaľte listy do priedušného obalu.

Citrusy

Sú pôvodom z exotických krajín, takže chladné prostredie im nevyhovuje. Môžeme ich nechať v ošatke pri izbovej teplote, možno ich uchovávať aj v priedušných plátených vrecúškach. Pokiaľ ich ale nestihneme skonzumovať hneď, je skvelé citrusy odšťaviť, naliať do formičiek na ľad a zamraziť. Pokiaľ sa nám stane, že spotrebujeme len časť ovocia a zostane nám odkrojený kúsok, ktorý oveľa rýchlejšie podlieha skaze, zabalíme ho do obalu z včelieho vosku, ktorý udrží jeho čerstvosť a šťavnatosť, a vložíme na krátky čas do chladničky.

Cesnak

Pokiaľ cesnak nespotrebujete hneď, vložte ho do priedušného prírodného vrecka, alebo ho zaveste na dobre vetrané chladné a suché miesto. Ďalšia alternatíva skladovania je v podobe cesnakovej pasty so soľou v chladničke. Roztlačený cesnak so soľou dáme napríklad do tesniaceho alebo zaváracieho pohára a dôkladne utesníme, tak aby pach neprenikol k ostatným potravinám.

KÁVA

Čerstvo namletú kávu presypte do uzatvárateľnej nádoby a uložte ju v suchu a chlade. Tak si káva dlho udrží svoju charakteristickú arómu. Málo kto vie, že kávu je možné uchovávať aj v chladničke pre zachovanie jej kvality. Pri takomto type skladovania, ale dbajte na dobré tesnenie krabičky, aby sa do nej nedostala vlhkosť a pachy z chladničky.

MÚKA

Múku a ďalšie sypké produkty odporúčame presypať z pôvodných obalov a uskladňovať v uzatvárateľných dózach. Často sa v pôvodných obaloch vyskytujú zárodky škodcov, ktorí sa radi premiestnia aj do ďalších potravín, čo nechceme.

LivingNostalgia-GroupShot-Crop

ČERSTVÉ BYLINKY

Natrhané čerstvé bylinky môžeme uchovávať v chladničke v priehradke spoločne so zeleninou. Odporúčame taktiež zabaliť do priedušného pláteného vrecka, ktoré dlhšie zachová chuť aj vôňu byliniek. Pre ešte dlhšiu trvanlivosť ich môžeme vložiť do krabičky a uskladniť v mrazničke, alebo ich natrhať na menšie kúsky a zamraziť s vodou, ako bylinkové kocky. Takýmto spôsobom je ideálne skladovať treba mätu av lete dávať rovno do koktailov.

HUBY

Čerstvé huby skladujte v chladničke v priedušnej nádobe pri teplote 0-6 °C. Je dôležité, aby nedošlo k zapareniu, preto ich pred týmto spôsobom skladovania neumývajte. Pri zaparení húb sa môžu tvoriť toxické látky. Na dlhodobé skladovanie odporúčame huby naporciovať a usušiť alebo zamraziť. Sušené huby potom najlepšie skladujeme v bavlnených priedušných sáčkoch.

Zvyšky jedla

Základ je aby ste dodržiavali pravidlo FIFO – prvé dovnútra, prvé von (z anglického First in, first out). Vždy, keď do chladničky pridáte niečo nové, posuňte to staršie dopredu. Jedzte teda tie najstaršie potraviny ako prvé.

Všetky zvyšky skladujte v nepriepustných, nádobách alebo obaloch. Milujeme tie od KitchenCraftu alebo Včelobalu - sú vzduchotesné, vďaka čomu zostane Vaše jedlo čo najčerstvejšie.

Zvyšky dajte do chladničky do dvoch hodín po uvarení. Pred uložením nemusíte čakať aby vychladli – moderné chladničky si s teplom poradia.

Skontrolujte, či je Vaša chladnička nastavená na 4 °C alebo menej. Nespoliehajte sa na manufakturačné prednastavenie a presvedčte sa pomocou teplomeru.

Zvyšky polievok, tuniaka alebo omáčok neskladujte v konzervách. Tie totiž po otvorení môžu do jedla preniesť kovovú chuť. Vyskúšajte namiesto toho nerezové boxy od Bambaw. Zvyšky jedál sa odporúča zjesť do troch až piatich dní alebo ich zmraziť až na štyri mesiace.

NA ZÁVER

Vymedzte každej potravine jej vlastné miesto. Ukladajte syr vedľa ostatných syrov, salámu pri ďalších salámach a tak ďalej. Ľahšie si zapamätáte, čo máte, keď to vidíte. Pomôže vám to vyhnúť sa zaberaniu miesta. Tiež sa vyhnete zbytočnej kúpe toho, čo už máte, a ľahko zistíte, čo vám v chladničke chýba.

Správnym skladovaním potravín, si môžete byť istí, že potraviny vydržia dlho čerstvé a chutné. Týmito tričkom môžete ušetriť nielen vašu peňaženku, ale aj odľahčiť životnému prostrediu. Môžete byť jedným z tých, čo sa podieľa na znižovaní potravinového odpadu a tiež jednorazových obalov, ako sú plastové vrecká, potravinové fólie a alobaly. Navyše sme Vám to uľahčili a potrebné znovupoužiteľné nádoby a obaly nájdete priamo tu v našom článku. Podporujte s nami myšlienku „Pre menej odpadu“.