Kompostovanie v zimnom obdobi

Na jeseň sa bio odpadom nešetrí!

Čím viac bioodpadu na jeseň, tým lepšie. Aeróbne baktérie, dážďovky a pôdne organizmy sa ukrývajú pred chladom hlbšie v komposte, kde je teplejšie a preto je dobré mať pred začiatkom zimného obdobia v kompostéri dostatok biologického materiálu.

Keď v zime vynášate opäť plný kôš do komunálu, určite vás napadne: "ako to, že je tak plný?" Jednou z príčin môže byť neúplné alebo nepoctivé triedenie bioodpadu, kedy sa nám jednoducho vždy nechce na záhradu ku kompostéru a povieme si, že bioodpad sa v zime rovnako nekompostuje. Ide pritom o veľmi kvalitný biologický materiál, ktorý úplne zbytočne končí niekde na skládkach odpadu a vzniká z neho skládkový plyn, resp. skládková odpadová voda. Mali by sme tomu predchádzať.

artem-sapegin-twC0altIuuc-unsplash

Ak si bio odpad odložíte, nemusíte ku kompostéru bežať s každou ,,šupkou" 

V zimnom období prevláda biologický materiál z domácnosti, a to hlavne z kuchyne. Pre odkladanie biologického odpadu z kuchyne je ideálnym pomocníkom kôš na bioodpad. Kôš môžete mať v kuchyni, napríklad v skrinke pod drezom, a keď ho naplníte, jednoducho jeho obsah vysypete do kompostéru. Niektoré nádoby na bioodpad môžete mať s kľudom aj na linke, pretože majú veľmi pekné dizajnové prevedenie a budú vyzerať jednoducho dobre. Do košov môžete zaobstarať aj kompostovateľné vrecká, ktoré sa v kompostéri rozložia.

tip: Ak je škrobový sáčok zachovalý, nepremočený alebo neroztrhnutý, môžeme ho znova použiť!

Ako často a čo kompostovať?

Mikroorganizmy vo vašom komposte potrebujú aj v zime príjem "vyvážené potravy," a preto nepohrdnú pochutinami ako sú: zvyšky zo zeleniny a ovocia, kávové usadeniny, čajové vrecúška, vaječné škrupiny, trus od králikov a kurčiat, kuchynské papierové utierky, odumreté stonky a listy z izbových rastlín.

Pripomíname len, že trus mäsožravých zvierat a obsah z vysávačov do kompostu nepatria. V zimnom období vzniká v domácnostiach viac popola, ktorý, ak je čisto drevného charakteru, je tiež vhodný v rozumnej miere do kompostu. Časť popola sa môže aplikovať priamo na záhrade. Uhoľný popol pridávať do kompostu neodporúčame.

tomasz-suliga-N04wueG4t2A-unsplash

Premiešajte len vrchné vrstvy kompostu

Samozrejme aj v zime platí pravidlo miešania dužinatých zelených dusíkatých materiálov so suchými hnedými uhlíkatými materiálmi. Preto je ideálne vytvoriť si na jeseň zásobu odrezkov konárov, prípadne drevnej štiepky, a v zime ich postupne pridávať k odpadu z kuchyne.

Vždy, keď pridáte do kompostéru čerstvý materiál, premiešajte ho s materiálom vo vrchnej časti kompostéra. Nikdy nezahrabávajte čerstvý materiál hlboko do kompostu. Unikalo by z neho teplo a plyn, ktoré vytvárajú stabilné prostredie pre našich malých pomocníkov, mikroorganizmy.

Úplné prekopávanie kompostu v zime taktiež neodporúčame., Mohlo by mať za následok výrazné spomalenie celého procesu kompostovania. Baktérie potrebujú aj počas zimného obdobia dostatok kyslíka, aby zostali aktívne, a je našou povinnosťou im ho zabezpečiť a zároveň ich nezahubit. Najlepší spôsob, ako to docieliť bez nutnosti prehádzania kompostu, je použiť kovový, špirálovito zatočený prevzdušňovač kompostu, tzv. Aerátor. Vďaka Aerator dostaneme kyslík do vnútornej časti kompostu, bez toho aby sme mikroorganizmy žijúce vnútri vystavovali prudkým zmenám teplôt.

Ak je okolo kompostéra napadaný sneh, neodhŕňajte ho

Sneh pôsobí ako izolant pred prudkými mrazmi. Najlepšie je počkať, až sa sám postupne roztopí. Premiešavanie kompostu si odložme radšej na jarnú sezónu, kedy už bude teplota pre priebeh kompostovanie priaznivejšia. Kompostovať môžete bio odpad z kuchyne a kompost sa vám za to odvďačí.

Tak vidíte. Aj kompostovanie v zime je jednoduché, účinné a čisté.

Prajeme Vám úspešné kompostovanie!