Kompost - co to je a prečo ho chtít?

Prišlo jaro a všetci začínajú nachádzať na svoju záhradu a púšťa sa do sádzania, striekania a kompostovania. O kompostu tak počujeme skoro zo všetkých strán, čo to ale vlastne presne ten kompost je a prečo je tak opěvovaný?

Čo je to kompost?

Kompost, alebo tiež humus je kvalitné organické hnojivo, ktoré vzniklo procesom kompostovania. Překvapivě. Samotné kompostovanie je proces, ktorý sa deje prirodzene a počas nejakej prebieha k rozpadu biologického materiálu za pôsobenia pôdnych organizmov (děkujeme, žížaly). tohoto procesu je potom tmavohnedá drobivá, teda humus, ktorý je skvelou zásobárnou živín a minerálnych látek pro rostliny.

Zemito kompostování 3

Uhlík vs dusík - ako kombinovať odpad v záhradnom kompostéri?

Pre správne procesy v kompostére je potrebné dodať vášmu kompostéru látky v správnom pomere podľa obsahu dôležitých prvkov, ktorými sú uhlík (C) a dusík (N). Tento pomer by sa mal pohybovať medzi C:N 25:1 až 30. Odpadom bohatým na uhlík je tzv. "hnedý odpad" - jedná sa o starší, drevnatý materiál, napríklad ostrihané vetvy, triesky, suché lístie. Na dusík je potom bohatý čerstvý „zelený odpad“, teda napríklad pokosená tráva, burinu a ďalšie. Objemovo by hnedého odpadu malo byť cca 2 viac, než zeleného.

Dusíkaté materiály: pokosená tráva, ovocie, odpad zo zeleniny, burinu, bioodpad z domácnosti, kávová usadenina, konský hnoj, ovčí hnoj, hovädzí hnoj, hydinový trus, močovina

Uhlíkaté materiály: drevo a drevná štiepka, odrezky z kríkov, slama obilnín, starina z lúk, suché lístie zo stromov, hrabanka ihličnanov, kukuričné stonky, drevené uhlie, papier, lepenka, krabice na vajcia a roličky od toaletného papiera

Prečo je dôležitý pomer uhlíkatých a dusíkatých materiálov?

Uhlíkaté materiály slúžia ako zdroj energie pre baktérie, ktoré odpad rozkladajú. Dusík potom ako palivo na tlenie. Príliš veľa dusíkatých materiálov vedie k tomu, že kompost začína hniť. Pokiaľ naopak dusíkatý odpad chýba, rozkladá sa kompost dlho a zle.

Odpad by sa mal správne postupne vrstviť, aby bol jeho pomer naprieč kompostom konzistentný. Dusíkaté materiály je tak dobré mať oddelené v blízkosti kompostéra a pridávať ich postupne podľa potreby.

Zemito kompostování 2

Aké sú výhody domáceho kompostu?

Vlastné hnojivo

Nesporná a jasná výhoda kompostovania. Získate kvalitné organické hnojivo, ktoré dodá vašej pôde a úrode dostatok živín. Tým, že súčasťou výsledného humusu je iba váš bioodpad, máte perfektný prehľad o tom, čo je a nie je súčasťou vášho kompostu.

Jednoduchá obsluha

Veľké množstvo organického hnojiva za malú cenu. Obsluhu kompostéra zvládne naozaj každý. Stačí ho pravidelne zásobovať bioodpadom, dodržiavať správny pomer odpadu (pomer C:N) a kompost pravidelne prekopávať, aby dochádzalo k dostatočnému prevzdušneniu, ktoré je pre správne fungovanie procesov nutné.

Redukcia odpadu o 30-70%

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko je súčasťou vášho komunálneho odpadu? Priemerne sa totiž udáva, že 30 až 70 % komunálneho odpadu môže byť v skutočnosti skompostovaných. A kto by nerád chodil menej s košom, že?

Zaujímavosť: Hovoríte si, že je to jedno, či bioodpad hodíte do kompostéra alebo do komunálu, pretože sa predsa rovnako rozloží? Nie je to tak úplne pravda. Kompostovanie prebieha za konkrétnych podmienok, ktoré zahŕňajú určitú teplotu, vlhkosť, prístup kyslíka a správny pomer uhlíka a dusíka. Bioodpad na skládke sa rozkladá bez prístupu vzduchu. Vznikajú tak toxické výluhy a skleníkové plyny.

Kompost 05 (1)

Aké sú nevýhody domáceho kompostu?

Ako sa hovorí, všetko má svoje za a proti. A určite vám nechceme vešať žiadne bulíky na nos. Spomenieme teda aj nám známe možné nevýhody kompostovania a vlastného kompostu. Zvážiť si či výhody prevyšujú nevýhody alebo naopak je na každom. Za nás sú však výhody jednoznačne v prevahe.

Vyžaduje čas a starostlivosť

Hoci je obsluha kompostéra veľmi jednoduchá, nejde to úplne samo. Kompost je potrebné pravidelne prehadzovať a tým ho prevzdušňovať, aby dochádzalo k procesu kompostovania. Tiež je nutné dodržiavať správny pomer odpadu bohatého na uhlík a dusík, aby procesy prebiehali správne.

Nutná vstupná investícia

Ak chcete kvalitný kompostér, ktorý vám dlho vydrží a pomôže vám dosiahnuť vhodné podmienky pre kompostovanie, potom začína čiastka na cca 2 000 Sk. Vplyv na cenu má potom aj veľkosť kompostéra a u drahších aj ich ďalšie prémiové vlastnosti. Okrem kompostéra sa hodí zaobstarať aj prekopávač kompostu. Všetky tieto položky vám následne vydržia ale pekne dlho a ďalšie roky bude vašou jedinou investíciou smerom ku kompostovaniu váš čas a prípadne urýchľovač kompostu.

Estetika

Niekomu príde kompostér ako estetický kúsok, ktorý hromadu bio odpadu krásne ukryje. Nie každý to tak ale bohužiaľ vníma. V súčasnej chvíli je ponuka kompostérov už ale celkom veľká a veríme, že si každý dokáže vybrať. A za tú estetiku vášho záhona to potom, veríme, stojí.

Ako využiť vlastný kompost?

O tom sme sa rozpísali v tomto článku.

Máte ďalšie otázky na kompostovanie? Pokračujte na náš rázcestník. Nenašli ste tam odpoveď na svoju otázku? Napíšte nám na info@zemito.sk.