Sú kondómy udržateľné?

Je nám jasné, že počas intímnych chvíľok človek nemá úplne myšlienky na udržateľnosť. Napriek tomu - pozastavili ste sa niekedy nad otázkou, či sú kondómy udržateľné? Predsa len – jedná sa o jednorazovú pomôcku a ročne sa ich predá na svete viac ako 6 miliárd (dáta sa rôznia, udáva sa až 10 mld.). To je celkom dosť, že?

Prosím, naozaj nepoužívajte kondómy viackrát ako 1x! Znížite tým ich účinnosť a teda zvýšite riziko nechceného tehotenstva aj prenosu choroby.

Navyše, keď si ku každému kondómu pripočítate ochranný obal a potom ešte pekne pútavú krabičku. Tá je často navyše potiahnutá parciálnym lakom alebo inak upravená, aby vyhrala konkurenčný boj pri vašom nákupe, takže nie je tak ľahké recyklovať ani tú. To už pár odpadkových košov naplní. No áno, ale toto nie je to jediné, čo udržateľnosť kondómov určuje.

Zemito_Jsou kondomy udrzitelne

Z čoho sa vyrábajú kondómy?

Klasické latexové kondómy sa vyrábajú z miazgy kaučukovníka. Kvôli jeho výrubu dochádza k odlesňovaniu planéty a problémom sú aj pracovné podmienky farmárov, ktoré neponúka bezpečné zázemie ani dôstojnú mzdu.

Výroba kondómov zahŕňa zložitý výrobný proces, ktorý zahŕňa okrem použitia prírodného kaučukového latexu aj chemikálie na báze ropy a syntetické prísady (napr. syntetický latex zvaný polyizoprén). A čo to pre nás znamená? Jednoduchú otázku:

Premýšľate, aký krém si dáte na pleť, ale je vám jedno, aké látky sa vstrebávajú cez vašu sliznicu?

Ak vás takáto otázka nikdy nenapadla, nemajte si to za zlé. Koniec koncov, pleť samotná si vyslúžila intenzívnejšiu marketingovú masáž a tak aj viac pozornosti. Avšak, ako asi tušíte alebo viete, vstrebávanie cez sliznicu je oveľa intenzívnejšie, než cez kožu. Preto je dobré premýšľať nad tým, s čím naša sliznica príde do kontaktu. A chemikálie na báze ropy to asi predsa len nebudú...

Zemito_Jsou kondomy udržitelné

Kam s ním?

Ako samotné zloženie kondómu napovedá - inam než na skládku jeho cesta nepovedie. Kvôli prímesi chemikálií a syntetických prísad sú nebiodegradabilné a na skládke zostanú na veky vekov... alebo minimálne na pekne dlho. Naozaj dlho (tisíce rokov).

Ďalšie materiály na výrobu kondómov

Hoci sú vyššie zmienené latexové kondómy najčastejšie, môžete na trhu nájsť aj polyuretánové. Polyuretán je hypoalergénny plast a tak je vhodný aj pre tých, ktorí sú na latex alergickí. Bývajú navyše aj vegánske. Avšak, stále pretrváva problém toho, že obsahujú nepríjemné prímesi a sú čisto umelé, teda nerozložiteľné.

Vedeli ste, že sa robia kondómy aj z jahňacej kože? Skutočne. Sú to v súčasnej chvíli jediné stopercentne biodegradabilné kondómy a vyrábajú sa z jahňacích čriev. Porézna štruktúra takéhoto kondómu však síce chráni proti otehotneniu, nedokáže vás ale ochrániť proti pohlavným chorobám (pre vírusové častice je povrch kondómu priepustný). V Európe ich v dnešnej dobe však už nezoženiete.

Takže čo, takže iná možnosť nie je?

Ale áno, je. V posledných rokoch si cestu na trh našlo niekoľko ekologických značiek, ktoré využívajú čisto prírodné zložky a pri pestovaní kaučuku dbajú na jeho udržateľné využitie a investíciu do regenerácie krajiny. Spolu s tým kladú dôraz na vhodné pracovné podmienky. A v neposlednom rade volia striedmejšie obaly, ktoré koniec koncov tvoria veľkú časť odpadu.

Jednou takou zodpovednou voľbou sú kondómy Einhorn, ktoré novo nájdete na Zemite!

Prečo kondómy Einhorn?

  • Sú zo 100% prírodného latexu (žiadne prímesi, žiadne parfumácie)
  • Zodpovedné pestovanie a spracovanie kaučuku na ich výrobu
  • Férové podmienky pre poľnohospodárov
  • Sú vegánske
  • 50 % zisku investujú do sociálnych a udržateľných projektov

Einhorn

Skvelé, takže ten už môžem hodiť na kompost?

Tak to zase bohužiaľ nie. Či už zvolíte klasický alebo ekologický kondóm, vyhoďte ho vždy do koša. Hoci sa niektoré kondómy v relatívne krátkom čase rozložia, nespĺňajú podmienky pre kompostovateľný odpad a tak je stále nutné poslať ich na skládku, kde sa bezpečne rozložia. V súčasnej chvíli bohužiaľ neexistuje žiadny spôsob, ako kondómy recyklovať.

Kondómy prosím nikdy nesplachujte do záchodu! Plastov a ďalšieho odpadu je vo vode už dosť a ťahať korytnačky z kondómov asi nemusíme, čo myslíte?

No moment, tak to nie je ale taká výhra… takže kondómy nie sú udržateľné?

Ale kdeže. Hoci robíme malé krôčiky, stále sú to krôčiky dopredu. Prírodné zloženie a starostlivosť o planétu sú dosť veľkým krokom k lepšiemu.

Navyše sú kondómy všeobecne (aj tie klasické) jedinou antikoncepciou účinnou proti pohlavným chorobám a patria medzi účinné ochrany proti nechcenému tehotenstvu. A ako asi tušíte, pohlavná choroba ani nechcené tehotenstvo nie sú nič udržateľné.

No a nakoniec, prečo používať kondóm? Je to oproti ostatným variantom najšetrnejší variant antikoncepcie k vášmu telu. Nerozhodí vašu hormonálnu rovnováhu ani nie je invazívnym prvkom vo vašej maternici. Nech už sa teda rozhodnete pre akýkoľvek, stále považujeme kondómy za udržateľnú voľbu. Avšak, keď sa ponúka možnosť voľby byť ešte udržateľnejšia, prečo po nej nesiahnuť?

Zemito_Jsou kondomy udržitelné (1)

ZDROJE

https://www.better2know.co.uk/blog/are-condoms-biodegradable/

https://www.greenqueen.com.hk/are-condoms-eco-friendly-other-green-safe-sex-questions/ 

https://www.linkedin.com/pulse/environmental-impact-condoms-sustainable-alternatives-alaine/ 

https://www.bbc.com/news/science-environment-59046518

https://www.onlynaturalenergy.com/eco-friendly-sex-life-are-condoms-good-for-the-environment/