#hýčkamsa: Ako sa o svoje vlasy stará Lýdia z Apredsasanevydala?

Keď som bola ešte škôlkarka, mama mi ostrihala vlasy na hubku, pretože vtedy sa tak hovorilo, že ak deti ostriháte na krátko, budú mať hustejšie vlasy. Nepomohlo. Mala som vlásky tenulinké a hebké ako perie. Celú základnú školu som nosila vlasy zapletené vo vrkočoch s prísnym zákazom si ich rozpustiť. S príchodom strednej školy začalo moje rebelské obdobie. Experimenty s farbami – od červenej, cez zelenú, cyklaménovú, až po akýsi zvláštny melír. So strihom – šikmá ofinka, rovná ofinka, postúpka, vyholená časť nad krkom. S tvarom – kulma, žehlička či zopár dredov.

Na vysokej škole som mala obdobie, keď som si strihala vlasy sama, podľa lunárneho kalendára.

Zemito_blogcover_01

Musím sa priznať, že nie som človek, ktorý používa špeciálne kúry. V prvom rade som taká, a to platí vo všeobecnosti, že ak sa mi niečo osvedčí, nemám potrebu hľadať niečo ,,lepšie“ . Nerada experimentujem, pretože to stojí čas, peniaze a častokrát veľa sklamania. Najradšej som, keď mi niekto odporučí niečo, čo má sám vyskúšané, čo zaručuje kvalitu a je na tom aspoň troška podobne ako ja (nie každému prirodzene sedí všetko). Preto by som na úvod povedala, že ja mám normálne vlasy, s troška rýchlejším sklonom k masteniu.

 Áno, boli časy kedy som sama používala značky ako Sayoss, L’Oreal alebo podobné, poviem to otvorene, nechutnosti ( raz ma modrom sayoss šampóne dva týždne svrbela pokožka hlavy). Potom sa ma môj veľmi dobrý kamarát, odborník na vlasy opýtal, prečo si na ne dávam naftu. Vtedy som prestala. Vrátila som sa späť v čase a kúpila som si prvý najobyčajnejší žihľavový šampón, ktorý som uvidela. Tento šampón som používala snáď aj rok (na striedačku s brezovým ) .

IMG_3291 2

Už to je nejaký čas, kedy sa aj ja snažím eliminovať odpad, hlavne plasty, preto som prešla na tuhé šampóny. Začala som levanduľovým Muskom a skončila pri Vzácne drevo Navia (pretože mi učarovala tá vôňa). Na tuhých šampónoch, okrem toho, že podporujeme lokálne značky a dávame si na vlasy (aj do vody) čistú prírodu, oceňujem ich praktickosť. Poviem vám, ja mám teraz najdlhšie vlasy od roku 2010 a s tuhým šampónom je ich umývanie oveľa jednoduchšie.

Tiež som začala používať kefu na vlasy s diviačími štetinami. Vždy som po nej túžila a keď sa mi už moja stará definitívne rozpadla, neváhala som. Vďaka nej som získala akýsi rituál a každý večer pred spaním si ich prečešem, vyhnem sa tak obrovitánskym guzlom, ktoré sa mi množia, zvlášť v tomto čiapkovom období.

Často sa ma ľudia pýtajú ako dlho mi taký tuhý šampón vydrží, no nedá sa to úplne presne povedať. Je to okolo mesiaca, možno troška viac. Kupujeme ich s manželom vo väčších množstvách aj baleniach a ja si vlasy neumývam až tak často. Snažím sa dvakrát, max trikrát do týždňa, resp podľa potreby.

Navia Tuhy sampon_1

O troška kompilovateľnejšie to má môj manžel Šimon. On si vlasy roky umýval len vodou, maximálne kokosovým olejom (nie, neboli potom mastnejšie) . Vlasy mu začali tohto roku troška výraznejšie vypadávať, preto sme sa poradili s odborníkmi a Šimon začal užívať Zinok, Avokádový olej a tuhý šampón Navia Maca, ktorý je určený na vypadávanie vlasov. Výsledky sa zatiaľ nedostavili, ale veríme, že to chce viac času.  

 Extra tipy na záver :

  • ak sa vám zdá, že sa po tuhých šampónoch vlasy menej lesknú, skúste si ich opláchnuť jablčným octom. Ideálne je ho zriediť s vodou približne 1 ku 5
  • nič nie je nad to pravidelne si vlasy podstrihávať od zničených končekov. Keď si chcete nechať dlhé vlasy, o to precíznejšie by ste si ich mali strihať, aby pri najbližšej návšteve u kaderníka nemusel zobrať troška viac