Ako využiť vlastný kompost?

Čo pre vás znamená komunálny odpad? Asi dosť zvláštna otázka, no napriek tomu sa pýtame. Pre väčšinu ľudí je to obsah čierneho kontajnera a tým pádom všeobecný odpad, ktorý nepatrí do inej nádoby reprezentujúcej plasty, kovy, papier, alebo sklo. Ale okrem toho tu máme aj bio odpad, ktorý tvorí okolo 40-60 % nášho odpadu. Nemusí skončiť v komunáli - môžete ho využiť kompostovaním. Ako to vlastne funguje? Spolu sa na to pozrieme.

Kompostery 04

Čaro, alebo tiež nevyhnutnosť kompostovania boli našim predkom dobre známe. Čím viac sa ale naše územie urbanizovalo, čoraz menej ľudí kompostovalo, keďže v mestách nájdete koše na každom kroku. Mimo miest bolo kompostovanie nielen riešením otázky kam s rozložiteľným odpadom, ale aj odpoveďou na zaobstaranie hnojív. Tým sa kruh uzavrel – kompost našiel svoje využitie v skvalitňovaní pôdy pre rastliny a plodiny, ktorým obstaral ten najlepší základ, aký mohli dostať. Maximálne úrodnú pôdu, plnú živín a minerálov – to všetko sa odrazí na raste a kvalite rastlín. Pre domácnosti existujú dva hlavné prístupy ku kompostovaniu. Záhradné kompostovanie a vermikompostovanie.

Kompost 05 (1)

O záhradnom kompostovaní

Záhradné kompostovanie je väčšine zrejme známe, napriek tomu, aj keď ste ho možno ešte nepraktikovali. Vhodné je teda pre tých z vás, ktorý máte okrem bývania aj pozemok, najlepšie záhradu. To, čo chceme záhradným kompostovaním dosiahnuť, je odbúranie biologických látok v odpade a prevedenie ich na humusové látky. Tie sú, ako sme spomínali pre plodiny a rastliny maximálne prospešné. Aby bolo kompostovanie efektívne a rýchle, treba baktériám pripraviť vhodnú potravu a prostredie. Ku svojmu životu potrebujú vodu, kyslík a potravu vo forme bioodpadu. V prírode kompost vzniká neustále – sú ním vrstvy starého lístia a odkvitnutých rastlín, konárov a plodov. Mesiacmi a rokmi tvoria úrodnú pôdu pre ďalší rast lesa. Pri záhradnom kompostovaní k takémuto procesu dochádza v oveľa menšom prostredí a za použitia výživnejších surovín, ktorými sú v našom prípade záhradný a kuchynský odpad. Kompost, v ktorom sa nachádza veľké množstvo zeleninových, ovocných a iných kuchynských zvyškov je preto maximálne úrodný a využiteľný. Obsahuje množstvo prospešných látok, za ktoré sa vám vaše rastlinky, ovocie a zelenina poďakujú svojou chuťou, výživnými hodnotami a často aj veľkosťou. Na zveľaďovaní kompostu v záhrade pracuje príroda pomocou baktérií, hmyzu a samotných procesov, ktoré sa v komposte dejú.

IMG_6954

O vermikompostovaní

Kompostovať sa však dá aj v byte – bez pozemku a záhrady. Proces sa síce trochu líši, no ani touto zmenou neprídete o žiadnu z kvalít záhradného kompostovania. Medzi hlavné rozdiely patrí materiál, ktorý kompostujeme. Váš záhradný domáci odpad bude tvorený odpadom zo zvyškov a šupiek ovocia a zeleniny, bytových kvetov, suchých listov, kávy či kartónu. Ako ale domáce kompostovanie funguje? Keďže kompostér sa nachádza v domácnosti a nie v prírode, isté prírodné mechanizmy sú v tomto prípade obmedzené. Vermikompostér je domáci kompostér, ktorý vytvára kompost za pomoci vašich nových domácich miláčikov. Sú nimi Kalifornské dážďovky – nenároční malí kamoši, ktorý vám dajú naozaj veľa. Výsledkom je výborný domáci kompost so všestranným využitím.

_MG_3281

Ako spoznáme, že je kompost dobrý?

A teraz sme pri samotnom finálnom produkte – komposte. O jeho zrelosti sa presvedčíte testom klíčivosti. Do vzorky kompostu nasaďte semienka žeruchy. Ak vám do týždňa väčšina z nich vyklíči, kompost je zrelý a vhodný na ďalšie použitie. Vermikompostér okrem typického pevného kompostu produkuje aj takzvaný dážďovkový džús. V jeho spodnej časti sa po čase nahromadí kvapalina, ktorú môžete po zriedení použiť ako vynikajúce tekuté hnojivo. Kompost hlavne v domácnostiach bez záhrady slúži na zredukovanie odpadu, ktorý nemusí skončiť na skládke. Ak ho nemáte kde použiť, alebo ho máte viac, ako potrebujete, môžete ho darovať. Blízki, ktorí ho majú ako použiť, ho určite ocenia. Veď aj za oveľa menej kvalitné hnojivo sa v obchodoch platia nemalé sumy. Kompost z vermikompostéru v byte využijete hlavne pre potreby bytových rastlín. Ide o výmenu zeminy v kvetináčoch a tým pádom zúrodnenie pôdy. Okrem toho sa váš biologický odpad kompostovaním tiež zredukuje – môžeme teda hovoriť o zmenšovaní jeho obsahu, ktorý aj tak koniec koncov využijeme. To je v dnešnom svete skvelý krok k postupnému redukovaniu odpadu. Ak máte záhradu, kompost má pre vás ešte viac využití. Môžete ho použiť pri rekultivácii plôch okolo domu, celkovým zúrodňovaním pôdy na záhrade, zakladaní a pestovaní trávnikov, výmene zeminy v skleníkoch a kvetináčoch. Bežný kompost má pH 6,5 až 8,5. Je teda skôr mierne zásaditý a tým pádom menej vhodný pre pestovanie kyslomilných rastlín, ako sú rododendrony, čučoriedky, vresy a azalky. Kompost sa tiež delí podľa fáz jeho zrelosti.

Surový kompost – má vek 2 až 6 mesiacov. Stále v ňom prebiehajú procesy rozkladajúce jeho základ a tým pádom je vhodný ako mulč okolo porastov. Nie je však vhodný pre priesady – je príliš silný a mohol by ich spáliť.

Vyzretý kompost – má vek 6 až 12 mesiacov. Preosiaty (zbavený veľkých častíc) ho môžete použiť na prihnojenie kvetov, zeleniny, trávnika, a všade, kde je potrebný.

Z kompostu si môžete pripraviť aj výživný výluh, napríklad v podobe postreku – zásobuje rastliny živinami. Jeho pravidelný postrek tiež posilňuje rastliny proti rôznym škodcom. Výluh si pripravíte zmiešaním 1 kg zrelého preosiateho kompostu s 10 l vody. Následne necháte zmes lúhovať cca 14 dní a potom je potrebné ho precediť a zriediť s vodou v pomere minimálne 1:10.

Mušky a pleseň v komposte nie sú ničím škodlivým. Ak je plesne priveľa, skúste ju vybrať, alebo rozrušiť a zmiešať s kompostom.

Redukovanie odpadu je našou nutnou budúcnosťou. Keď teda tieto riadky čítate, znamená to, že ste jedným z tých, kvôli ktorým je tento scenár zas o kúsok bližšie. Môže byť až prekvapivé, ako veľa odpadu nemusí skončiť na smetisku. Môžeme ho naopak zas vrátiť do obehu, alebo kompostovať. Koniec koncov tým pomôžeme nielen prírode, ale aj sami sebe. Odpad nemusí končiť len v spaľovniach, na skládkach, ani v spodnej vode a ani inde. Je mnoho spôsobom, ako ho ďalej využiť, a tiež mnoho spôsobov, ako ho neprodukovať. Buďte jedným z tých, ktorí už dnes hrajú hudbu budúcnosti a prispejte do svojho snaženia za svet bez odpadu napríklad aj domácim, alebo záhradným kompostérom.