Prečo máme radi včely?

Niekto sa s nimi stretáva každý deň, niekto je na ne silno alergický a niekto s nimi dokonca pracuje. Jedná sa o včely, jedny z najužitočnejších tvorov na našej planéte. Zaslúžia si obdiv a úctu – sú tu predsa len oveľa dlhšie ako my a bez ohľadu na nás, svoju prácu odvádzajú neustále a dokonale. Bez nich by to na svete vyzeralo úplne inak. Keby v tomto momente z Európy zmizlo všetko včelstvo, prišli by sme o cca 20 000 rastlinných druhov.

Snímka obrazovky 2019-08-21 o 12.31.29

Čaká nás katastrofa?

Prečo by k takému nepeknému scenáru došlo? Jednoducho preto, že včely sú najrozšírenejším opeľovačom rastlín na Zemi. Prostredníctvom nich dochádza k reprodukcii 86 % rastlinných druhov, čo predstavuje 76 % produkcie potravín v Európe. Následkom toho by bolo aj dramatické zníženie miery biodiverzity, čo znamená sivú budúcnosť aj pre veľa živočíšnych druhov. Pre človeka by to bola hotová biologická katastrofa. Včely momentálne zažívajú pravdepodobne svoje najhoršie obdobie v ich histórii, kým človek svoje najlepšie. Korelácia to nie je vôbec náhodná – kým my sme dospeli k našej najpokojnejšej etape, včely pod nami trpia vďaka znečistenému ovzdušiu a strate prirodzených útočísk. Nie je to tak samozrejme všade, ale všeobecne môžeme povedať, že moderný svet má teraz všetkého dostatok. Smutné je, že často na úkor iných druhov. 

Včely by sme kvôli ich vlastnostiam mali čo najviac chrániť a poskytnúť im čo najlepšie podmienky pre život a vykonávanie svojho šľachetného poslania. Existujú však aj iné dôvody, prečo je tento zlatý, ochlpený hmyz taký dôležitý a potrebný. Včely nám vedia poskytnúť veľmi širokú paletu užitočných produktov so všestranným využitím. Ako využiť včely a ešte im aj pomôcť? Znie to zvláštne, ale tým, že včely cielene „pestujeme“ im zabezpečujeme stabilný domov a potravu. Ďalej je to aj istým spôsobom šírenia osvety – čím viac budeme vo vhodnej miere využívať včelie produkty, tým viac ľudí bude vedieť, ako veľmi sú včely dôležité. Možno ste doteraz ani nevedeli, ktoré všetky produkty nám včely pomáhajú vyrobiť. Preto ich v tomto článku spomenieme a ich využitie vysvetlíme. 

Jeden z najvšestrannejších včelích produktov je včelí vosk – vzniká dôsledkom metabolickej premeny peľu a medu v tele včiel. Na vzduchu tekutý včelí vosk tuhne a stávajú sa z neho lupienky. Včely neskôr tieto lupienky spájajú a tvoria z nich plásty. Med bol doteraz vždy drahší ako vosk, no posledné roky jeho cena kvôli čoraz všestrannejšiemu využitiu stúpa. Čo všetko z neho teda vieme vyrobiť?  Asi najstarším produktom vyrábaným z včelieho vosku sú sviečky – majú hneď niekoľko výhod.Snímka obrazovky 2019-08-21 o 12.10.51

Úžasné účinky včelieho vosku

V dnešnej dobe patria medzi ekologickú alternatívu, sú prirodzene príjemne aromatické a hlavne z nich žiaden vosk nevyteká, pretože sa rozteká postupne. V kozmetickom priemysle včely pôsobia už tiež dosť dávno. Včelí vosk zjemňuje štruktúru rôznych prípravkov a bráni zadržiavaniu olejov. Poznáme viaceré druhy kozmetiky, využívajúce tento včelí produkt – od rôznych mastí a krémov, po rúže a balzamy. Voskové balzamy sú dnes asi najrozšírenejšou včelou kozmetikou a nie je to náhoda. Včelí vosk má hydratačné, antibakteriálne a protizápalové účinky. Obsahuje aj množstvo vitamínu A, a na pokožku pôsobí regeneračne. V potravinárskom priemysle našiel včelí vosk uplatnenie napríklad pri vytváraní prírodného lesklého povrchu na cukrovinkách. V domácnosti sa s včelím voskom ďalej môžete stretnúť aj pri upratovaní – má totiž výborné leštiace vlastnosti a to najmä pre povrchy nábytku. Včely už dávno doleteli aj do oblastí medicíny. Hippokrates používal prípravky z medu na liečenie problémov s hrdlom, horúčok a hojenie rán. Dnes med obsahujú rôzne účinné sirupy proti kašľu a je tiež mimoriadne účinný proti rôznym druhom baktérií a vírusov.

Snímka obrazovky 2019-08-21 o 12.12.33

Využitie včelieho vosku

Včelím voskom sa poťahujú tabletky za účelom ich postupného rozpúšťania v tele pacienta. Dnes sa v čoraz rýchlejšom tempe objavujú nové a nové spôsoby využitia včelieho vosku. Zo slovenských vynálezov treba spomenúť napríklad Včelobal – bavlnený obrúsok na jedlo, potiahnutý včelím voskom. Jeho veľkou výhodou je jeho naturálny charakter a antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, cenené hlavne pri styku s jedlom. Včelobal je ekologickou variantom aj z toho dôvodu, že sa dá použiť opakovane a môžeme ho umývať. Voskovou čerešničkou na záver môže byť napríklad aj fakt, že v minulosti nám včely dokonca pomáhali vyrábať si aj vlastné „žihadlá“. Kovové  zbrane potiahnuté včelím voskom hrdzaveli omnoho pomalšie.

Včelí vosk ale nie je jediným využiteľným produktom včiel. Pri slove včela si väčšina samozrejme predstaví med. Tento sladký pokrm ľudstvo pozná už od obdobia lovcov a zberačov – v časom, keď nám bolo ešte poľnohospodárstvo neznáme, sme sa spoliehali na to čo sme našli, alebo ulovili. Med bol vtedy veľmi žiadanou a vysokoenergetickou surovinou. Presuňme sa o tisícročia dopredu – len pred pár storočiami ľudstvo vynašlo alternatívne sladidlo – trstinový a repný cukor. Dovtedy sme totiž všetko sladili medom.

Ďalším zázračným včelím produktom je propolis a propolisova tinktúra. Mnoho z nás nevie, čo toto slovo znamená a preto si ho vysvetlíme.  Propolis je akýsi včelí ochranca a zároveň ich produkt. Včely zozbierajú zo stromov živicu, pridajú do nej výlučky svojich žliaz a tento mix nosia do úľa podobne ako peľ. Propolis má dvojakú formu a tým pádom aj rôzne využitie. Riedkym propolisom včely natierajú úľ zvonku a zvnútra – je to akási ochranná stena proti plesniam, vírusom a baktériám, keďže pôsobí dezinfekčne. Hustým propolisom včely svoj úľ izolujú. Propolis tým pádom ľudia využívajú pre jeho antibakteriálne a dezinfekčné prostriedky, ale aj ako prevenciu. Zistilo sa totiž, že v tele aktívne bojuje aj proti voľným radikálom. Ďalším, dlho známym včelím produktom je materská kašička. Je to výlučok hltanových žliaz včiel a je potravou pre včelie plody, včeliu matku a trúdy. To, čo jedia jedny z najšikovnejších tvorov na zemi, samozrejme zaujalo aj človeka. Inkovia materskú kašičku používali pre duševné a telesné vzpruženie, kým Egypťania pre jej kozmetické vlastnosti. Vo farmaceutickej praxi sa materská kašička v súčasnosti používa proti predčasnému starnutiu, proti tráviacim poruchám, a na celkové zvýšenie odolnosti. Kvôli svojim omladzujúcim účinkom sa aplikuje povrchovo, a svojim zdravotným orálne. 9875_29681137-354260725087820-1198919010-o

Kvalitné slovenské včelárske produkty 

Naša krajina zďaleka vo využívaní včelích produktov nezaostáva. Včelárstvo tu má jednu z najstarších tradícií a náš slovenský med a ostatné včelia produkty patria k tým najkvalitnejším na svete. V roku 2013 v prostredí krásnych Belianskych Tatier, konkrétne v obci Ždiar, vznikla firma U šťastnej včely. Tento rodinný podnik sa venuje ekologickému včeláreniu a ručnej výrobe včelích produktov. Čo už môže byť krajšie ako predstava naturálnych a lokálnych výrobkov spod našich horských hrebeňov? Včely, ktoré firma chová, vďaka čistote prostredia produkujú vysokokvalitný a čistý med, z ktorého U šťastnej včely vyrábajú skvelé ekologické produkty. Proces výroby je pre zachovanie všetkých priaznivých látok veľmi šetrný a bez použitia zbytočnej chémie. Firma svoje produkty vyrába bez syntetických látok a netestuje ich na zvieratách. Namiesto toho si ich pri návšteve našich krásnych hôr môžete v Ždiari otestovať sami. Na balenie výrobkov sa ďalej používajú výhradne recyklovateľné obaly, akými sú sklo a papier. U šťastnej včely pravdepodobne nájdete väčšinu vecí, ktoré v kúpeľni, ale aj mimo nej potrebujete. Medzi ich produkty patria výrobky zo včelích produktov, ale aj výrobky z horských rastlín a stromov. Vybrať si u nich môžete od zdravotných prípravkov a doplnkov, akými sú hojivé maste, balzamy, séra a propolis. Nájdete tu však aj kozmetické výrobky, ako príjemné medové mydlá, kvetovú vodu a prírodné hubky.  9901_50940442-2626695754037454-4255798925132300288-n

Včely nám pri všetkom čo robia dokazujú svoju genialitu a všestrannosť. Sú to jedny z najužitočnejších tvorov, ktoré poznáme a bez nich by to tu vyzeralo úplne inak. Ukážme im preto, že si ich vieme vážiť a chrániť. Oni sa nám za to postarajú o viac ako len skvelé kozmetické a zdravotné produkty – postarajú sa nám hlavne o lepšie a kvalitnejšie prostredie na Zemi.