Aké plavky vybrať pre bábätko?

Určite budete súhlasiť, že naše ratolesti sú to najcennejšie čo máme. Prirodzene si ich strážime ako oko v hlave a chceme pre nich to najlepšie. To sa týka aj produktov, ktoré pre ne vyberáme a kupujeme. Svoje nákupné správanie prispôsobujeme ročným obdobiam, svojim názorom a preferenciám. Ak čítate tento článok, pravdepodobne patríte k tým, ktorým nie je ľahostajný pôvod a zloženie produktov a ich vplyv na zdravie človeka. V tomto prípade ide o tie najmenšie deti a bábätká. Bábätká a malé deti sú vo všeobecnosti tie najcitlivejšie skupiny. Či už ide o zdravie, životospráva, alebo pôsobenie počasia. Stále sa nachádzame v období leta, a to znamená, že debata o plavkách pre tých najmenších je veľmi aktuálna. Pozrime sa teda na to, aké plavky vybrať pre bábätko.

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.31.06

Prečo sú bábätká tou najrizikovejšiou skupinou? 

Aby bolo jasné, dojčatá jednoducho na slnko nepatria. Do prvého roku je pokožka oveľa tenšia ako u dospelých ľudí. Obsahuje tiež oveľa menej pigmentu, a kvôli tomu, je voči slnečným lúčom prakticky bezbranná. Pokožka takto malých bábätiek má rovnaký počet vrstiev, ako pokožka dospelých, no každá vrstva je oveľa tenšia. Pokožka dojčiat je hrubá len jednu pätinu pokožky dospelých. Opaľovanie je relatívne bezpečné až pre väčšie deti a samozrejme dospelých. Možno ste o tom takto ešte neuvažovali, ale samotné opaľovanie je spaľovanie vrchnej časti kože. To pre takto malé bábätká vôbec neprichádza do úvahy. Je to nevhodné aj pri pomoci silných opaľovacích krémov. Pokožka najmenších detí nie je slabá len voči slnečným lúčom. Má tiež nízku odolnosť voči fyzickým a mikrobionálnym vplyvom. Vydržte preto ešte nejaký čas a svoje dieťa k vode čoskoro budete môcť zobrať. 

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.31.30

Deti do troch rokov sú na tom už o niečo lepšie. Vždy by sme ich mali ale pri pobyte na slnku chrániť pokrývkou hlavy a vhodným oblečením. Opaľovanie v rozsahu, v akom ho obľubujú dospelí, pri takto malých deťoch neodporúčame. Detská pokožka dospieva až v šiestom roku, kedy sa už podobá vlastnostiam pokožky dospelých. Celkovo je už ale pre väčšie bábätká a batoľatá pobyt na slnku za striktných podmienok akceptovateľný. Prejdime k samotnému opaľovaniu a pobytu vo vode.

Aké plavky vybrať pre bábätko?

Veľa ľudí tento problém rieši plienkami do vody, alebo len jednoduchým spodným prádlom. Niektorí idú do vody s úplne nahými bábätkami. Čo je však skutočne vhodným riešením? Bábätká, ako sme už spomínali, potrebujú tú najvyššiu možnú ochranu. Preto je potrebné bábätko natrieť vhodným, silným a kvalitným opaľovacím krémom. Tie rozlišujeme na dva typy – chemické a minerálne. Chemické opaľovacie krémy sú rozšírenejšie a používajú sa dlhšie. Ako blokátory škodlivého UV žiarenia žiaľ využívajú chemikálie, škodlivé pre okolie a hlavne pre oceány a koraly. Minerálne opaľovacie krémy na druhej strane pracujú s fyzickými blokátormi UV žiarenia – napríklad značky Attitude a Badger. Blokátorom v tomto prípade je napríklad oxid zinočnatý, ktorého častice nie sú natoľko malé, aby ničili životné prostredie, pričom sú natoľko účinné, aby účinne odrážali UV žiarenie. Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.30.36

Čo sa týka plaviek – aj ony musia slúžiť ako druhý level ochrany pred slnkom. Najmenšie deti nechcú byť opálené. Chcú sa veselo čvachtať vo vode. Doprajme im to, ale iba tak, aby boli v čo najväčšej miere chránené. Plavky pre bábätká by mali pohodlne zakrývať väčšinu tela, pričom nezabúdame na pokrývku hlavy. Na trhu sú rôzne možnosti, no tou najlepšou sú určite plavky s UV filtrom. Je pre vás toto slovné spojenie nové? Vôbec sa vám nedivíme, ľudia by o tejto možnosti mali vedieť viac. Takéto plavky poskytuje napríklad francúzska firma KiETLA. V portfóliu má rôzne farebné varianty a veľkosti. Tiež rôzne časti plaviek a aj iných potrebných doplnkov – akými sú rôzne pokrývky hlavy a okuliare. To všetko s UV filtrom. Ich plavky sú schopné blokovať 97% UVB a 95% UVA lúčov, pričom okuliare až 100% UVA, UVB a UVC lúčov. Ich výrobky nie len že sú esteticky pekné, ale hlavne funkčné !

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.30.49 

Ako určiť veľkosť plaviek pre bábätko

Dostávame sa k jednej z najčastejších letných otázok rodičov malých detí. Ako určiť veľkosť plaviek pre bábätko? U predajcu plaviek, ktoré ste bábätku kúpili, by ste sa mali dozvedieť číslovanie, v závislosti od výšky a veku dieťaťa. To buď na internete, alebo priamo v obchode. Existuje množstvo tabuliek, určujúcich veľkosť oblečenia pre tých najmenších. My vám to však zjednodušíme a povieme, ako na to. Logicky, čím staršie bábätko je, tým je aj vyššie. A podľa tohto parametra sa väčšinou odvodzujú detské veľkosti. Pre prehľad začneme od novorodencov, ale upozorňujeme, že až batoľatá možno v striktných podmienkach vystavovať slnku. 

Veľkosť

Vek

Výška (cm)

50

0-1 mesiac

do 50

56

1-2 mesiace

51 - 56

62

2-3 mesiace

57 - 62

68

4-6 mesiacov

63 - 68

74

6-9 mesiacov

69 - 74

80

9-12 mesiacov

75 - 80

86

12-18 mesiacov

81 - 86

92

18-24 mesiacov

87 - 92

98

2-3 roky

93 - 98

104

3-4 roky

99 - 104