AKO NA PRVÉ ZÚBKY? 

Vedeli ste o tom, že rovnako ako odtlačky prstov,  každý z nás ma jedinečný súbor zubov? Dokonca aj jednovaječné dvojčatá majú rôzne „zubné odtlačky“.

Od narodenia dostávame ako deti do vienka zdravý chrup. Tak ako aj iné návyky, ktoré rodičia učia svoje deti, tak aj zubná hygiena je dôležitou súčasťou vývoja. Možno dôležitejšou súčasťou života ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pre 81% ľudí je čistenie zubov prvou vecou, ktorú ráno urobia. Je to pravidelná každodenná činnosť, ktorá nás sprevádza celý život. A jej nesprávne návyky môžu viesť k problémom a bolesti. Aby s nami naše zuby prežili celý život v dobrej kondícií, je dobré už od útleho detstva vedieť ako sa o chrup správne starať. 

Snímka obrazovky 2020-06-08 o 16.51.31

Kedy začať?

Ak by sme mali ísť úplne od začiatku, tak dobrá kvalita zubov dieťaťa sa tvorí už v tehotenstve a to prostredníctvom stravy a vitamínov, ktoré budúca mamička prijíma do svojho tela. Mliečne zuby sa začnú tvoriť, keď je dieťa v maternici, ale vyjdú, keď má dieťa od 6 do 12 mesiacov. 

Keď sa prereže prvý mliečny zub a najneskôr po dovŕšení jedného roka. To je čas, kedy sa odporúča navštíviť s dieťaťom prvý krát zubára a zároveň je to čas aj na ich čistenie. Myslíte si, že je to priskoro? Výskumy dokazujú, že práve vďaka tomu, že dieťa vezmete na jeho prvú návštevu k zubárovi ešte v tak útlom veku, zvykne si a v dospelosti nebude zažívať traumy a stres, ako možno jeho rodičia.

Vedeli ste, že do konca tretieho roka života prídu ústa vášho bábätka do kontaktu s viac ako 250 druhmi rôznych baktérií?  Odporúča sa preto začať s čistením už pri prerezávaní prvých zúbkov a to predovšetkým dôkladne vytrieť priestor pod perami, medzi hornou perou a ďasnami, jazyk a všetky ďasná. Zbavíte sa tak nielen baktérií, ale dieťa si tak začne pomaly zvykať aj na čisté ústa, a tak vám to časom pôjde o niečo jednoduchšie aj s navykaním si na detské zubné kefky.

Zubný rituál

Keď sa dieťatku prerežú aj zadné mliečne zúbky, nastal čas začať s používaním klasickej zubnej kefky určenej pre deti.  Odporúčaná frekvencia umývania zúbkov deťom je po každom jedle, ale minimálne dva krát denne (ráno a večer po jedle). Po treťom roku života umývania zúbkov, je čas, aby to dieťa zvládalo aj samé. Očistené zúbky však treba kontrolovať aj potom. Dokedy? To je individuálne.

Mnoho rodičov si myslí, že ak sa deťom pokazia mliečne zuby, tak sa nič nedeje, lebo veď im aj tak časom vypadnú? Mýlia sa. Na pokazený mliečny zúbok len málokedy narastie zdravý trvalý.  Ak musí zubár vytrhnúť pokazený mliečny zub, je celkom možné, že nový trvalý zub nenarastie správne. A to môže znamenať napríklad aj nevyhnutnosť strojčeka.

Mliečnym zubom detí sa nedostáva dostatku pozornosti, a to môže za to, že sa im zúbky kazia. Tomu nepomáha ani to, že čistenie zubov nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti detí. Náš TIP: Spravte si z umývania zubov rodinný rituál, kde si môžete spievať pesničky, vymýšľať príbehy o tom, ktorý zúbok je najväčší dobrodruh alebo môžete dať zubným kefkám mená alebo čokoľvek, čo spríjemní čas spojený s umývaním zubov. A nezabúdajte, že práve vy ste pre vaše dieťaťa tým najväčším vzorom a bude po vás opakovať všetko, čo spravíte. Práve preto si zuby čistite spolu.

Snímka obrazovky 2020-06-08 o 16.50.43

Detská zubná kefka – ako sa o ňu starať

Detská kefka sa zväčša vyznačuje tým, že má ergonomicky tvarovanú rúčku, mäkké štetinky a krátku zaokrúhlenú hlavičku. Zubná kefka Jack and Jill je vyrobená z kukuričného škrobu, mäkké štetinky majú nylonový pôvod, neobsahuje žiadne PVC ani BPA, takže dieťaťu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Navyše, Jack and Jill  zubné kefky sú kompostovateľné a rozložia sa už za 90 dní.

Zubná kefka býva často skladovaná vo vlhkom prostredí, čo množeniu mikroorganizmov napomáha. Preto je dôležité kefku správne skladovať, po určitom čase ju vymeniť a sem-tam ju aj sterilizovať. 

Z hygienických dôvodov sa jasne neodporúča skladovať kefku v blízkosti toalety. Kefky odporúčame neskladovať v uzavretých puzdrách ani nepoužívať žiadne kryty. Zubná kefka by mala po vyčistení dôkladne vyschnúť a nie byť stiesnená v uzatvorenom vlhkom prostredí, ktoré napomáha vzniku a rozvoju ďalších baktérií. Odporúča sa skladovať zubné kefky v zvislej polohe napríklad v biologicky rozložiteľných pohárikoch Jack N’Jill. Ak je v jednom poháriku viac ako len jedna zubná kefka, dbajte na to, aby sa navzájom nedotýkali, a tak nekontaminovali.

Po každom vyčistení zúbkov treba kefku poriadne opláchnuť pod horúcou vodou, zbaviť ju tak zvyškov zubnej pasty a nečistôt a umiestniť v zvislej polohe do pohárika. Aspoň raz za týždeň však odporúčame zubné kefky aj sterilizovať (vodou opláchnite štetinky na zubnej kefke a kefku umiestnite hlavou dolu do pohárika, nalejte do pohárika 3 % peroxid vodíka tak, aby zakryl hlavičku kefky aj so štetinkami a nechajte 10 minút stáť, následne štetinky kefky opláchnite pod vodou a straste prebytočnú vodu). Ak ste vy alebo vaše dieťa choré, odporúča sa počas choroby sterilizovať zubnú kefku po každom použití. A keď choroba pominie, zubnú kefku vymeniť. Celkovo sa odporúča meniť zubnú kefku detí (ale aj tie dospelácke) každé cca 2-3 mesiace. Je dôležité sledovať, v akom stave sú štetinky na zubnej kefke. Ak sú rozstrapkané, je to znamenie, že zubnú kefku treba vymeniť. 

post-2

Zubná pasta

Zubnú pastu nemusíte používať okamžite spolu so zubnou kefkou. Spočiatku vám postačí len čistenie kefkou a vodou. Keď už ale dieťa začne pastu používať, nemali by ste zabúdať na to, že deti zubné pasty radi prehĺtajú. Preto odporúčame dbať na to, aby detská zubná pasta bola v maximálnej miere bezpečná a neobsahovala chemické látky, fluór, farbivá či umelé sladidlá. 

So zubnou pastou Jack N’Jill budete mať istotu, že na zubnej kefke je tá najbezpečnejšia zubná pasta, čo sa na trhu s detskými zubnými pastami nachádza. Zloženie zubných pást Jack N’Jill je 100 % prírodné, neobsahuje chemikálie, fluorid, umelé farbivá, ani sladidlá. Zubná pasta obsahuje xylitol, ktorý sa používa v potravinovej sfére ako prírodná náhrada cukru, ale v dentálnej hygiene nemá funkciu sladidla.

Obsahuje xylitol, ale nebojte sa. Xylitol je antibakteriálny a jeho hlavnou úlohou je v zubnej paste chrániť proti zubnému kazu, obmedzuje tvorbu zubného povlaku a remineralizuje zubnú sklovinu. Čím je väčší obsah xylitolu v zubnej paste, tým viac chráni proti zubnému kazu. Preto zubná pasta Jack´n Jill obsahuje až 40% xylitolu.  Okrem toho sú chutné vďaka zloženiu z prírodného organického ovocia, ktoré im dodáva výbornú chuť v piatich príchutiach. Pasty sú BIO, vegánske a tak, ako samotná pasta neškodí dieťaťu, tak ani jej obal neškodí životnému prostrediu. Obaly zubných pást sú bez BPA a recyklovateľné.

Zdroje:

http://www.prezuby.eu/50-zubnych-faktov-zaujimave-a-blaznive-veci-ktore-mozno-neviete/

https://jackandjillkids.sk/clanky