Ako na vlasy s láskou, udržateľne, bez chémie a s tým čo máte v špajzi?

Prečo sa  venujeme vlasom?

Leto nám skončilo a naše vlasy si teraz vyžadujú viac pozornosti. Každým rokom je to s tým letným dažďom čoraz horšie. Rekordne suché a tropické počasie vplýva na imunitný system, čo súvisí aj s kvalitou pleti a vlasov. Je preto dôležité, aby sa vaše vlasy pripravili na nadchádzajúce chladné obdobie. Teplotné výkyvy im dajú teraz zabrať a ak sa o našu hrivu dostatočne nepostaráme, môže ju tu negatívne poznamenať. Ako sa však o vlásky starať s láskou, udržateľne, bez chémie a s tým čo máte v špajzi? To sa dozviete v tomto článku.

Foto_blog_3

Nahraďte kvantitu kvalitou – prírodné tuhé šampóny sú naše lásky, chcete vedieť prečo?

Neboli by sme to my, ak by sme nespomenuli tú haldu plastového odpadu, ktorá vďaka týmto tuhým zázrakom nevznikne. Možno zrazu zistíte, že jedna celá polička v kúpelni je naviac.

Prírodné tuhé šampóny a kondicionéry obsahujú všetky účinné látky ako bežné šampóny, avšak s veľkým rozdielom. Neobsahujú ďalšie látky ako SLS( sodiu lauryl sulphate – škodlivá látka spôsobujúca veeeľa peny a zároveň silné odmasťovadlo, ktoré upcháva póry, vysušuje a dráždi pokožku hlavy a negatívne vplýva na rast vlasov), taktiež v nich nenájdete parabény, silikóny ani žiadne umelé parfémy. Dobrá správa pre vegánov, glycerín, ktorý je v nich použitý je rastlinného pôvodu. Jeden 60 gramový šampón vám vydrží tak dlho ako cca 400 ml tekutého šampónu a 30 gramový ako 200 ml (cca 15 použití). A čo viac, v prípade potreby ho môžete použiť ako sprchový gél.

VLASY_blogcover_3

Olivový olej – domáci zázrak na výživu a podporu rastu pre všetky typy vlasov

Ak sú vaše vlásky suché - určite vyskúšajte zábal so žĺtkami a olivovým olejom. Rovnako úžasné účinky majú aj kokosový a argánový olej. Vyberte si jeden z nich a vaša domáca vlasová lázeň sa môže začať. Stačí ak rozmixujete  dve žĺtka a následne postupne pridávate 1 dcl extra panenského za studena lisovaného oleja. Naneste na vlasy pomocou štetca, zabaľte do nepriepustnej fólie a do uteráka. Môžete nechať pôsobiť aspoň 2 hodiny, ale odporúčame nechať kľudne aj na celú noc. Následne vymývajte masku tuhým šampónom a vlažnou vodou. Pozor na horúcu vodu, aby ste si nenavarili na hlave praženičku, ktorá potom ide dole ťažšie.

Foto_blog_4

 Ak mate pocit, že vám vlásky rastú pomaly, je tu pomoc v podobe účinnej vlasovej kúry zo zmesi bylín s olivovým olejom. Stačí ak si zadovážite koreň žíhľavy, mladé žíhlavové listy, koreň chrenu a koreň lopúcha. Možno si poviete, že to nebude take ľahké, ale príroda nám tieto rastlinky ponúka v lese skoro na každom kroku. Tak neváhajte a vybehnite do najbližšieho lesa po tieto poklady. Ak ich úspešne zoženiete, nakrájajte všetko na malé kúsky, naložte ich spolu do olivového oleja a nechajte vo veľkom dobre zatvorenom pohári luhovať na slnečnom mieste aspoň mesiac. Hotový zázrak nanášajte prstami na pokožku hlavy raz týždenne a verte, že výsledok sa dostaví.

VLASY_blogcover_1

 Kokosový olej – skoncuje s lámavosťou vlasov

Mnohé z nás majú problém, aby vlasy vôbec dorástli do strednej dĺžky. Závidíme ženám, čo majú vlasy po pás a rozmýšľame nad touto hroznou nespravodlivosťou. No nezúfajte spolutrpiteľky, aj keď genetika často nepustí, kokosový olej vám dopomôže ku kvalitným končekom a rovnako predĺži živostnosť vlasu. Dávajte však pozor na kvalitu, kvalitný bio kokosový olej lisovaný za studena je tá správna voľba. Obsahuje neskutočné kombo prospešných látok ako vitamín E, K, železo a mastné kyseliny, z ktorých je kráľovnou kyselina laurová. Podporujú rast a hlavne hydratujú, takže sa zbavíte lámavosti nadobro.

Tajomstvo tea tree oleja - na mastné alebo kučeravé a vlnité vlasy

Určite už poznáte skvelé účinky  tea tree oleja v aromaterapii. Je známy pre svoje protizápalové, protiplesňové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Ale skúšali ste ho už použiť na vlasy? Stačí pár kvapiek rozriediť v inom nosnom oleji. Vybrať si môžete z množstva olejov na vlasy ten, ktorý majú vaše vlásky najradšej (olivový, ricínový, kokosový, levanduľový, rozmarínový, mandľový olej). Ak ešte neviete, ktorý to je, skúšajte a experimentujte.

Ak nie ste typ na experimenty, tu je rada pre vás. Na všetky typy vlasov môžete použiť ako základ jablčný ocot alebo kombinácie vybraných olejov. Do dvoch lyžíc základného oleja kvapnete 2-3 kvapky levanduľového alebo rozmarínového oleja a 10 kvapiek tea tree oleja. Zahrejte vo vodnom kúpeli na 40 stupňov a naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť, zabalte vlasy do teplého mokrého uteráka a relaxujte aspoň 20 minút. Následne umyte tuhým šampónom.

Pevne veríme, že vám tieto recepty pomôžu pripraviť vaše vlasy na prichádzajúce studené dni. Užívajte si jesenný čas, spomaľte a doprajte oddych rovnako vášmu telu aj duši. Veď nie je žiadne tajomstvo, že aj vaším vlasom pomôže hlavne život bez stresu.

 

Zdroje:

https://www.vlasyaucesy.sk/tea-tree-olej-pre-vlasy-vieme-ako-pouzit-pre-rast-vlasov-78875/

https://www.vlasyaucesy.sk/kvalitny-kokosovy-olej-zazrak-vlasy-vdaka-mastnym-kyselinam-78442/

https://www.vlasyaucesy.sk/olivovy-olej-na-vlasy-pre-rast-hebkost-i-proti-padaniu-vlasov-55421/