Ako používať tuhý šampón?

V zerowaste vesmíre poznáme dve veľké galaxie – kúpeľňa a kuchyňa. Tam sa totiž vytvára najviac odpadu a tieto dve miestnosti v našich životoch hrajú tie najdôležitejšie role. V oboch stále niečo spotrebúvame, pretvárame a používame. Väčšina našich každodenných nákupov vzniká kvôli potrebám kuchyne, alebo kúpeľne.  Dnes sa však zameriame na kúpeľňu a jednu z činností, pre ktorú je táto miestnosť stvorená – na umývanie vlasov. 

Pre väčšinu z nás každodenná záležitosť. Dôležité však je, ako sa k nej postavíme. Každý sa v kúpeľni správa inak – či ide o frekvenciu umývania vlasov, o prípravky a ich množstvo. Niektorí sa snažia meniť svoje každodenné návyky k lepšiemu, iní zas o ekologických alternatívach ani netušia. Dnes je jednou z najrevolučnejších a najrozšírenejších alternatív v oblasti hygieny tuhý šampón, tzv. šampúch. Jeho používanie je totiž čím ďalej, tým rozšírenejšie. Je podobný mydlu ale od mydla sa mnohými vlastnosťami líši. Začnime však postupne a podrobne si vysvetlime, o čo vlastne ide.

Snímka obrazovky 2019-10-28 o 17.26.53

 Čo to je šampúch?

Šampúch je tuhá alternatíva (alebo skôr celkovo lepšia podoba) tekutého šampónu. Má všetky jeho vlastnosti a pár podstatných plusov naviac. Keďže nie je tekutý, nepotrebuje vo svojom zložení žiadne konzervanty, ani stabilizátory. Vystačí si s úplne prírodným zložením. Pení rovnako ako tekutý šampón a viac ako mydlo, s ktorým ste si ho možno spočiatku mýlili. Je prispôsobený pre vaše vlasy – obsahuje totiž prírodné zdroje saponínu, vďaka ktorým poriadne pení.

Šampúch vznikol ako vzdor konzumnému a rýchlemu spôsobu života plného nepotrebnej chémie. Jeho zloženie vás svojou vynaliezavosťou určite párkrát prekvapí –  napríklad šampúchy od slovenskej značky Ponio obsahujú jemné tenzidy derivované z kokosového a palmového oleja. Šampúch si vystačí s ekologickým papierovým obalom a vďaka jeho veľkosti je skladný, praktický a veľmi ľahko prenosný. Skvelý na cesty! Napriek jeho kompaktnému vzhľadu vám vydrží podobne dlho, ako tekutý šampón, ktorého je podstatne viac. Ponúkame aj niekoľko tuhých šampónov značky Musk. Takže aj páni si prídu na svoje!

Ďalšou skvelou vecou je, že na Slovensku sme nezabudli na naše odveké spojenie s prírodou. Vzniklo tu a stále vzniká množstvo ekologicky uvedomelých a udržateľných značiek.

 

Pením, peníš, peníme

V prvom rade si vysvetlime, že tuhý šampón nie je to isté ako suchý šampón. Sú to dve úplne rozdielne veci. To len tak, aby bolo jasné  Ako sa teda tuhý šampón – šampúch, používa?

Jednoducho, pošúchajte ho po mokrých vlasoch a potom si ho v nich rukami napeňte. Podobne, ako by ste postupovali pri tekutom šampóne. Keďže sto ľudí – sto chutí ( v kúpeľni to platí dvojnásobne), šampúch si môžete napeniť i v rukách a penu naniesť na vlasy. Sme si istí, že v oboch prípadoch vám výsledné množstvo peny bude určite stačiť. Penu necháte kvôli jej účinkom chvíľu pôsobiť a následne ju vymyjete. Vidíte, postup je veľmi podobný používaniu obyčajného tekutého šampóna. Dlhé vlasy ho milujú, vďaka jeho naozaj jednoduchému nanášaniu až ku končekom.

šampúch_Lyd_2

Plusy a mínusy tuhého šampónu

Ako sa hovorí, nie je všetko pena čo sa pení.Každopádne, poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody tuhého šampónu.

Ak ste zvyknutí mať po umytí komerčným tekutým šampónom vlasy rozprávkovo hebké, pri umytí šampúchom to tak úplne nebude. To je ale preto, že komerčné šampóny z povrchu pokožky hlavy a vlasov odstraňujú dôležitý ochranný film. Preto sa vám, na druhej strane, po čase začne oprávnene zdať, že vaše vlasy sú pevnejšie a zdravšie. Neprichádzajú totiž o prirodzený ochranný film a ich rast je týmto spôsobom podporovaný. Tí, čo prešli od šampóna k šampúchu kvôli zdravotným problémom, hovoria napríklad o strate svrbivého pocitu na pokožke hlavy, eliminovanie ekzémov a iných kožných ťažkostí, silnejších a pevnejších vlasoch.

A čo negatíva? Úprimne, nájsť ich nie je vôbec ľahké, ale aby sme šampúch iba bezhlavo nechválili, spomeňme niektoré. Môže sa stať, že vaše vlasy po používaní šampúchu zostanú zelektrizované. To záleží ale od druhu vlasov. Zriedkavejšie je, že vďaka šampúchu prídete na svoju neobjavenú alergiu. Šampúch obsahuje samé prírodné látky a preto táto možnosť nie je úplne vylúčená. Nehádžte ich ale do jedného vreca, skúste zmeniť typ šampúchu. Ďalším slabším negatívom môže byť to, že keď už sa šampúch míňa, je o niečo ťažšie ho rozpeniť, keďže je menší. Ak ho po sprchovaní nenecháte poriadne vysušiť, alebo ho necháte s trochou vody zo sprchovania zavretý v nejakej malej nádobe, začne sa vám drobiť. 

šampúch_Lyd_1

 

Extra tip

Skúste si raz za čas opláchnuť vlasy jablčným octom. Zrieďte ho s vodou v pomere 1:5 a dosiahnite veľkolepý udržateľný lesk.

Šampúch sa oplatí vyskúšať kvôli zdraviu vašich vlasov a tiež aj kvôli našej planéte.

Je to udržateľný kúsok kozmetiky, s maximálnym podielom prírodných zložiek, eliminujúci obsah chémie. Šampúch je ozajstnou penou budúcnosti. Vyskúšajte tie od KVITOK , MUSK , ALMARA SOAP alebo sa pozrite na celú radu našej vlasovej kozmetiky.

MOHLO BY SA VÁM HODIŤ