Ako sa v zime správne starať o pleť

Na hlavu čiapku, na seba bundu a na tvár? V chladnom počasí je ideálne spolu so šatníkom obmeniť aj kozmetiku. Mráz aj prechody z tepla do zimy sú pre ňu totiž trápenie. Do akých krémov a olejčekov ju teda zababušiť?

Hĺbková hydratácia

Pokiaľ sa teplota vonku pohybuje okolo nuly alebo nižšie, začínajú sa nám sťahovať mazové žľazy a ich činnosť sa utlmuje. Vďaka tomu sa stenčuje ochranná bariéra pleti. Rozhodne teda neoľutujete, ak vymeníte svoj ľahký hydratačný gél za niečo výživnejšie. V mraze pokožke pomôžu najviac lipidy. Tie nájdeme práve v hutnejších krémoch – predstavte si napríklad bambucké maslo.

clanek plet

Oleje

Lipidy nájdeme aj v rôznych olejoch. Ten arganový má tisícročnú tradíciu, je vhodný pre všetky typy pleti a môžete ho použiť aj ako bezoplachovú starostlivosť na vlasy. Odporúčame pár kvapiek naniesť na tvár a krk hneď po tom, ako vyleziete zo sprchy. Krásne sa tak vsiakne do pleti a nezanechá na nej žiadny mastný film. Pozor ale na teplotu vody! Aj keď sychravo za oknom priam nabáda k tomu, spariť sa v sprche ako homár vhodený do bublajúceho hrnca, odolajte. Príliš horúca voda totiž pokožku vysušuje. Zastavte teda kohútik uprostred a ušetríte tým svoju krásu a aj planétu.

Séra

V poslednej dobe sa s nimi roztrhlo vrece a je na to dobrý dôvod. Obsahujú totiž vyššiu koncentráciu účinných látok, takže výsledky sú s nimi vidieť rýchlejšie. A v chladných dňoch dodajú vašej starostlivosti o pokožku presne to posilnenie, ktoré potrebuje. Ako vybrať to správne?

Na posilnenie imunity v sychravom počasí berieme vitamín C a verte neverte, ochráni aj vašu pleť. Je to totiž silný antioxidant. Kyselina hyalurónová je tiež skutočná zimná čarodejnica a hodí sa pre všetky typy pleti. Jej kúzlo spočíva v tom, že pomáha zadržiavať vlhkosť (ktorú získa napríklad z vášho obľúbeného krému) a násobí tak jeho účinok. Niacinamid si zase dokáže poradiť so zapeklitým problémom "Už nie som teenager, ale stále ma trápi mastnota a vyrážky".

plet2

Pery a ruky

Nezabúdajte na rukavice. Nielen, že sa budete cítiť pohodlnejšie, ale koža na rukách vám poďakuje. Premrznuté ruky tiež môžete upokojiť špeciálnymi výživnými krémami. Nikdy tiež z domu nevychádzajte bez balzamu na pery a keď si budete do čaju dávať med, naneste si ho aj trochu na pery. Kým vám čaj vychladne, med sa postará o vaše vysušené a popraskané pery.

Všetky zmeny vo svojej rutine robte ale obozretne, aby ste pleť príliš neprekvapili. Napríklad stačí jedno nové sérum, ktoré nanesiete vždy pred krémom. Nezabúdajte tiež na hydratáciu zvnútra, dodržujte pitný režim a nestresujte sa - to len pridáva vrásky. A to potom všelijaká kozmetika stráca zmysel, nemyslíte?