AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNY ZÁHRADNÝ KOMPOSTÉR

Keď sa rozhodnete investovať vaše financie do nákupu kompostéra, je dobré, aby sa vaša investícia odzrkadlila nielen v podobe komfortu manipulácie s kompostérom, ale aj do spoľahlivosti a predovšetkým jeho kvality. O tej rozhoduje množstvo parametrov.

komposter4

Čo si teda treba všímať pri jeho výbere?

Určite neprehliadnite týchto 7 vlastností
 

1. Veľkost záhrady

Aby vám kompostér v záhrade naozaj vystačil, v zásade platí pravidlo na 1m² prislúcha 1L kompostéra. To je však úplné minimum. To znamená, že ak máte v záhrade veľa drevín, lístia a pestujete si vlastnú zeleninku a ovocie, odporúčame nejaké tie litre určite prihodiť. 

2. Hrúbka stien 

Čím hrubšie steny tým je kompostér pevnejší, stabilnejší a odolnejší pri zaťažení bioodpadom. (Bežná hrúbka stien sa pohybuje od 2,5 mm do 8mm.)


3. Druh materiálu 

Slnko, vietor, zimné mrazy či váha bioodpadu dokonale preveria kvalitu materiálu. Preferujte preto záhradný kompostér vyrobený z nízkotlakového polyetylénu (HDPE) pred polypropylénovým (PP).

Kompaktnosť jednotlivých dielov – Pozor na nekvalitné spojovacie časti (pánty, spojovacie tyče či články) – vtedy často dochádza k zmenám tvaru kompostéra pri jeho naplnení bioodpadom.


4. Vzhľad 

Vyberte si farbu a dizajn tak, aby sa čo najlepšie hodil do vašej záhrady, alebo na dvor.


5. Tvar 

Pri bežnej manipulácii s kompostom oceníte najmä kompostér s kónickým tvarom.
Množstvo a rozmiestnenie otvorov – Kompostér, ktorý možno otvoriť z každej strany vám výrazne uľahčí vyberanie kompostu.


6. Systém vetrania 

Pri zdravom kompostovaní je potrebné dosiahnuť dostatočné prevzdušnenie kompostovaného materiálu. Bez prístupu vzduchu nastane hnitie. Aj tu platí zásada, čím viac otvorov, tým lepšie. Niektoré modely, ako napríklad kompostér PREMIUM majú dokonca na stenách rebrovanie, ktoré zabezpečuje, aby sa kompostovaný materiál nelepil na steny a neupchával tak vetracie otvory.


7. Ekologický aspekt 

S ohľadom na životné prostredie si zvoľte radšej kompostér vyrobený zo 100% recyklovaného materiálu, čím podporíte opätovné využitie materiálov v zmysle koncepcie obehového hospodárstva a PRE JEDNODUCHO MENEJ ODPADU.

Naše najlepšie kompostéry nájdete TU.