Ako si vyrobiť dezinfekčný prípravok?

Dezinfekcia v domácnosti snáď nikdy nebola viac potrebnejšia a dôležitejšia ako v tomto období pandémie. Nielen ruky, ale aj predmety a povrchy, ktorých sa často dotýkame sú potrebné dezinfikovať ideálne na dennej báze. Častejšia a komplexnejšia dezinfekcia si vyžaduje aj zvýšene množstvo dezinfekčných prípravkov, ktoré sa momentálne nedajú tak jednoducho zohnať ako v minulosti. Preto vám prinášame postup ako si môžete dezinfekciu vyrobiť aj vy doma.

dezinfekcia1

Základom domácky vyrobenej dezinfekcie je alkohol, ktorý by mal byť podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácií (WHO) aspoň 60-percentný, aby sa dosiahla potrebná sterilizácia. To ale neznamená, že čím vyššie percento, tým lepšie. Ak by ste na povrch nastriekali 100-percentný alkohol, vyparil by sa skôr, než by stihol pozabíjať všetky baktérie a vírusy. V prípade, že máte k dispozícií alkohol, ktorý má viac ako 90 percent, rozrieďte ho s prevarenou vodou.

Vyrobenú dezinfekciu je ideálne naplniť do fľaštičky s rozprašovačom alebo dávkovačom.

Náš TIP: využite použitý, ale vyčistený plastový či sklenený obal napríklad z vášho tekutého mydla alebo oleja na tvár. Nezabudnite však nový obsah fľaštičky viditeľne označiť, aby nedošlo k omylu a nepoužili ste ho vy alebo rodinní príslušníci nevhodne. Uchovávajte mimo dosahu detí a dávajte si pozor na oči.

Nezabúdajte na to, že dezinfekčný prípravok nenahrádza umývanie rúk bežným mydlom. Je to prípravok, ktorý používame ak nemáme možnosť si poriadne umyť ruky mydlom pod tečúcou vodou. Keďže sú dezinfekčné prostriedky vyrobené na báze alkoholu, majú tendenciu pokožku vysúšať, dokonca môžu pokožku aj poškodiť. Malé mikrotrhlinky sú potom náchylnejšie na prenos infekcie. Preto všetko s mierou.

dezinfekcia2

Čo potrebujete na prípravu dezinfekčného prípravku?

  • 3/4 hrnčeka čistého alkoholu (minimálne 80% a ideálne viac)
  • 1/4 hrnčeka aloe vera gélu, ktorý pomôže pri hydratácií a v regenerácii vysušenej pokožky spôsobenej vplyvom alkoholu (zoženiete v lekárni či drogérií alebo môžete využiť gél z doma pestovanej rastliny aloe vera)
  • cca 10 kvapiek éterického oleja na vôňu (nie je nutné, ale poteší)

 Postup

V hrnčeku si odmerajte alkohol a aloe vera gél a obe prísady dajte do misky. Ak máte doma akýkoľvek esenciálny olej, pridajte 10–20 kvapiek pre vôňu. Odporúčame použiť éterický tea tree olej, ktorý má okrem príjemnej vône aj neobyčajne silné antiseptické, protiplesňové a antimikrobiálne účinky. Dobre premiešajte všetky ingrediencie, prelejte do pripravenej fľaštičky alebo inej uzatvárateľnej nádobky a nechajte 3 dni odstáť. Potom môžete pripravený gél ihneď používať.

Na dezinfekciu rôznych povrchov ako sú kľúče, klávesnice, tlačítka výťahov, vypínače či kľučky môžete použiť benzínalkohol alebo hocijaký čistý alkohol - tiež aspoň 60%-ný a na vôňu môžete pridať pár kvapiek éterického oleja.

IMG_5001

Na záver by sme Vám chceli pripomenúť, aby ste dobre starali o pokožku svojich rúk, nakoľko bude teraz viac namáhaná a vysešaná. Ideálne je používať krémy, ktoré máte zo zimného obdobia, nakoľko tie sú určené proti vysušovaniu pokožky. Odporúčame používať napríklad ochranný krém proti vetru a chladu od slovenskej značky Dulcia, balzam na podráždenú pokožku od Almara Soap alebo výživný krém na ruky Oh la la od Mylo.