Ako správny pitný režim vplýva na náš organizmus?

Voda je nevyhnutnou tekutinou pre správne fungovanie nášho organizmu a je súčasťou nášho života od narodenia. Významnejšia strata tekutín spôsobuje okamžité zdravotné komplikácie. Človek dokáže bez potravy prežiť až niekoľko týždňov, ale bez vody by nevydržal dlhšie ako tri dni.  Až cca 60-70 % našej telesnej hmotnosti tvorí voda a denne človek stráca potením, dýchaním či močením 2 – 3 litre vody z organizmu. 

voda2

Na Slovensku máme veľké šťastie, že kvalitnej pitnej vody máme dostatok. Častokrát ju ale považujeme za samozrejmosť alebo jej nevenujeme veľkú pozornosť, až dovtedy, kým nám nechýba. Keď začneme pociťovať jej nedostatok vo forme smädu, je to znak toho, že naše telo je dehydrované. Pocit smädu a sucho v hrdle je signálom, že trpia obličky, močový systém a srdce, cítime sa unavení, bolí nás hlava, naša pokožka je suchá a vyzerá nezdravo alebo máme problémy s výkyvmi krvného tlaku.  Už pri 5 %-nej dehydratácii hrozí nášmu organizmu prehriatie, kolaps krvného obehu a šok. 

voda4

DODRŽIAVANIE PITNÉHO REŽIMU MÁ VÝZNAM AJ PRE NAŠE VRÁSKY A HMOTNOSŤ

Voda pôsobí v našom tele ako prepravca živín, "mazivo" pre kĺby a vnútorné orgány, reguluje telesnú teplotu, poskytuje štruktúru bunkám, tkanivám a prispieva k správnemu priebehu chemických a metabolických reakcií. Voda predstavuje polovicu až tri štvrtiny hmotnosti ľudského tela a jej obsah sa mení v závislosti od veku. Približne 40% tohto obsahu sa nachádza vo vnútri buniek, zvyšok v mimobunkovom priestore. Najvyšší obsah vody je v mozgu, najnižší v zuboch, kostiach a tukovom tkanive.

Nedostatok vody v organizme spôsobuje poruchy trávenia, bolesť hlavy, ukladanie tukov, podráždenosť, slabosť, únavu až závraty. Nedostatok tekutín spôsobuje aj zvýšenú tvorbu vrások na koži, ochabovanie svalstva a napomáha k zvyšovaniu hmotnosti. Telo si totiž vodu zadržiava na „horšie časy", čím dochádza k zväčšovaniu buniek a v konečnom dôsledku vedie k nadváhe.  Dodržiavanie pitného režimu pomáha pri chudnutí, pretože sa zlepšuje trávenie vďaka urýchleniu metabolických procesov v organizme. Telo vodu nezadržiava a tým sa postupne zbavuje odpadových látok a toxínov.

Náš tip: Začnite ráno a naštartujte telo pohárom čistej pitnej vody, ktorá zmobilizuje procesy látkovej premeny v organizme. 

Tak ako vo všetkom v našich životoch treba hľadať tú správnu mieru, tak to platí aj s pitným režimom. Rovnako škodlivé pre naše zdravie môže byť aj nadmerný prísun tekutín, ktorý zaťažuje obličky a srdce. Odborne sa pravidelné nadmerné prijímanie vody volá aquaholismus.

voda5

KEDY A KOĽKO TEKUTÍN VYPIŤ?

Najodporúčanejším pravidlom je piť vodu skôr, ako sa dostaví pocit smädu a pravidelne v priebehu celého dňa medzi hlavnými dennými jedlami. Najmä počas leta je vhodné mať fľašu s tekutinami stále pri sebe. Pitie vody počas jedenia sa neodporúča. Pri správnom dodržaní pitného režimu by sme nemali pocítiť smäd. Ak si na konci hektického dňa spomeniete, že ste vypili málo vody a chcete to dobehnúť, mali by ste vedieť, že  nárazové pitie je neefektívne a zbytočne zaťažuje organizmus. 

Počet litrov vody, ktoré by sme mali prijať do nášho tela, aby správne počas dňa fungovalo závisí od toho, či máme zvýšenú fyzickú ale ja psychickú aktivitu, ale aj to aké je počasie, aký je náš zdravotný stav, váha či vek. Užitočným pomocníkom pri zistení správneho pitného režimu je farba moču, ktorá by mala byť v ideálnom prípade čo najsvetlejšia. Vo všeobecnosti platí, že by sme mali denne prijať 1,5 až 3 litre tekutín. Spravidla sa počíta s objemom 20 až 40 ml tekutín na 1 kg hmotnosti človeka.  Do celkového objemu prijatých tekutín sa nezapočítava mlieko, káva, pivo, ani voda skonzumovaná vo forme polievok. Deti a starší ľudia majú tendenciu byť dehydrovaní, nakoľko majú zníženú schopnosť pociťovať smäd. 

voda3

PITNÝ REŽIM NIE JE LEN TO, KOĽKO PIJEME, ALE AJ ČO PIJEME

Bez obmedzenia sa odporúča piť kvalitná pitná voda, ktorá je svojím zložením ideálnou tekutinou pre zdravý pitný režim, nekalorické nápoje ako pramenité stolové vody, prípadne slabo mineralizované vody s vyváženým obsahom minerálov, nesladené bylinkové a ovocné čaje.  Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) uvádza, že dôležitý je príjem vody prostredníctvom nápojov (80%) a vodou obsiahnutou v potravinách zvyčajne nedosiahneme viac ako 20% denného príjmu tekutín.

V ideálnom prípade by mala mať voda izbovú teplotu alebo byť len mierne chladná. Pocit ochladenia a osvieženia s ľadovou vodou s kockami ľadu trvá len krátko, voda sa rýchlo odparí, v závere nám môže byť ešte teplejšie.

https://www.bvsas.sk/files/o-vode/voda-nasom-zivote/letaky/bvs_letak-pitnyrezim.pdf

http://www.ruvzvk.sk/pitny_rezim.html

https://www.cistavoda.sk/blog/preco-je-pitny-rezim-dolezity/

https://www.zdravie.sk/clanok/32232/pitny-rezim

https://www.tvojezdravie.sk/spravny-pitny-rezim-pocas-leta-co-by-sme-mali-vediet-a-dodrziavat-/22044

https://style.hnonline.sk/gastro/1007323-pozor-na-pitny-rezim-aj-vela-vody-vas-moze-stat-zdravie