Ako vyzrieť na zimné neduhy? Skúste aromaterapiu

Ako vyzrieť na zimné neduhy? Skúste aromaterapiu

Zimných radovánok je veľa. Od lyžovačiek až po štedrovečernú večeru. Chladnejšie obdobie má ale aj svoje negatíva. So zhoršujúcim sa počasím sa mnohým ľuďom zhorší aj nálada. Preto je najlepšie sa vyzbrojiť rôznymi metódami, ktoré nám dokážu poväčšine doma strávený čas spríjemniť. Jednou z nich je aromaterapia. Ako to vlastne celé funguje?

clanek vune 

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste zacítili nejaký parfum a spomenuli ste si na starú lásku. Alebo odniekiaľ zaviala vôňa pečenia a hneď ste zase boli v kuchyni u babičky, ktorá práve vyťahovala z rúry ďalší plech s koláčikmi. Vône totiž majú priamy vplyv na našu myseľ, ale aj telo.

Esenciálne oleje ale nie sú len tak nejaká voňavka. Na výrobu jednej malej fľaštičky sa často spotrebuje mnoho listov, stoniek alebo kvetov. Z nich sa potom vyextrahujú tie zložky, ktoré sú pre prežitie samotnej rastliny úplne najzásadnejšie. Vznikne tak poriadne našliapaný koktejl, ktorý bude blahodárne pôsobiť aj na vás – ide o koncentrát vitality, plný antioxidantov ši antibakteriálnych a iných látok.

Ako na to

Prvá metóda aromaterapie je inhalácia. Vdychovaním sa molekuly esencie dostávajú cez pľúca do krvného obehu a tiež cez špeciálne nervové zakončenia v nose do limbického systému, ktorému sa predtým hovorilo čuchový mozog. Presne tam tkvie konexia medzi vôňami a našimi pocitmi.

Pokiaľ by ste sa teda napríklad cítili úzkostne, odporúčame levanduľu, ktorá má relaxačné účinky. Pokiaľ na vás niečo lezie, vyskúšajte eukalyptus a šalviu. Je to zaručená antibakteriálna dvojica. 

vune2

Oleje môžete nakvapkať do aromalampy alebo do difuzéra, ale ak vás trápia dýchacie cesty, skúste metódu naparovania. Do misy nalejte pol litra horúcej vody a pridajte 1-3 kvapky, nakloňte sa nad ňu a s uterákom cez hlavu pár minút nadychujte a vydychujte.

Ďalšou možnosťou je aplikácia na kožu, ale nikdy nie z fľaštičky priamo na telo. Namiesto toho si odmerajte pár lyžíc akéhokoľvek rastlinného oleja a vmiešajte doň esenciu. Stačí pár kvapiek na jednu lyžicu. Túto zmes potom môžete použiť na masáž alebo si spríjemniť kúpeľ. Cez pokožku a tukové bunky pod ňou preniknú účinné látky tam, kam majú a vy si môžete užiť ich blahodarný účinok aj takto, pokiaľ preferujete doma vzduch bez vône.

Ak ste jedným z ľudí, ktorých z prevoňaného prostredia bolí hlava, existuje vysoká pravdepodobnosť, že ste sa v minulosti stretli s nekvalitnými produktmi. Každému sedí niečo iné, kvalita je tu však na prvom mieste. Syntetické vône môžu totiž skutočne ublížiť, pretože obsahujú rôzne toxíny. Dajte si preto pri ich výbere záležať. Voľte vždy len 100% prírodné silice. A toto pravidlo platí aj pri ďalších voňavých potešeniach, akými sú sviečky a difuzéry.