Chráňme svet detských očí

Aj vy by ste sa chceli niekedy pozerať na svet detskými očami? Úprimná zvedavosť a radosť v detských očiach nám častokrát pripomína, aby sme sa viac tešili z maličkostí a z obyčajne-neobyčajných vecí. Napríklad aj z toho, že máme zdravé oči, že vidíme všetky farby, že môžeme pozorovať ako pred nami vyrastajú naše deti. Zrak je u človeka jedným z najdôležitejších receptorov, prostredníctvom ktorého vnímame svetlo, jeho intenzitu a farbu, umožňuje nám bohatý myšlienkový rozvoj, vzdelávanie, pozorovanie krásnych vecí, je jednoducho nepostrádateľný pre väčšinu ľudských činností. O to dôležitejšie je ho chrániť a starať sa o neho už od útleho detstva. Platí, že čím mladšie dieťa, tým citlivejšie a zraniteľnejšie má oči a tým zodpovednejšie by sme ho mali chrániť.

oči1

Vývoj očí krok za krokom

Rovnako ako detská pokožka, tak aj detský zrak je oveľa citlivejší a zraniteľnejší voči UV žiareniu ako u dospelých. Zrak je po narodení dieťaťa najmenej vyvinutým zmyslom a oko potrebuje na svoj vývoj ešte niekoľko rokov. Šošovky vo vnútri oka sú širšie, čírejšie a priehľadnejšie, preto nie sú schopné filtrovať svetlo do takej miery, ako je to v prípade zraku zrelého človeka. Šošovka umiestnená vo vnútri detského oka v skutočnosti umožňuje, aby cez ňu preniklo viac slnečného žiarenia ako cez šošovku dospelého oka. U detí mladších ako 1 rok až 90% UVA a 50% UVB prechádza až k sietnici a spôsobuje jej poškodenie, ktoré sa môže prejaviť až v dospelosti.

oči2

Šošovka, ktorá by mala čiastočne chrániť sietnicu pred UV žiarením, sa vyvíja až do veku 12 rokov dieťaťa. Ani reflex žmurkania, ktorým sa chránime pred silným svetlom, ešte nie je u malých detí naplno rozvinutý. UV žiarenie tak má priamy prístup do dôležitých tkanív detského oka a môže u detí spôsobovať vážne poškodenia, ktoré sa prejavia až neskôr.

Deti do dvoch rokov (obzvlášť však bábätká do 6 mesiacov) by mali byť počas pobytu na slnku maximálne chránené a na priamom slnku by mali tráviť čo najmenej času. Ak sa tomu nie je možné vyhnúť, odporúčame chráňiť citlivý zrak detí kvalitnými slnečnými okuliarmi, vďaka čomu sa eliminuje riziko vzniku rôznych porúch zraku a očných ochorení. Poškodenia oka sa totiž kumulujú počas celého nášho života a výsledky zanedbanej ochrany v ranom detstve sa môžu prejaviť až v dospelosti či v starobe.

oči6

Ako chrániť detské oči?

Deti trávia vonku podstatne viac času ako dospelí a tak absorbujú väčšie množstvo UV žiarenia než oči dospelých. Kvalitné slnečné okuliare budú detské oči chrániť nielen pred UV žiarením z priameho slnka, ale aj z odrazu od vodnej hladiny, snehu či piesku. Vodná hladina odráža 10 – 30% UV žiarenia, piesok 20 – 25% a sneh až 85%. Okrem toho slnečné okuliare chránia aj pred podráždením a znečistením očí pieskom a poskytujú ochranu vo veternom počasí. Slnečné okuliare pre deti by mali byť samozrejmosťou v prípade ostrých slnečných lúčov nielen počas pobytu pri mori, ale aj na horách.

oči3

Náš tip: Buďte deťom príkladom a noste okuliare aj vy. Deti vás budú chcieť napodobniť a okuliare si nebudú strhávať. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou. Preto dajte detskému zraku priestor aj na to, aby si zvykol na prirodzené denné svetlo.

Chrániť detské oči pred vplyvom UV žiarenia sa dá okrem nosenia slnečných okuliarov aj tým, že deti trávia čas v tieni a majú na sebe pokrývku hlavy či už šatku alebo klobúčik. Odporúčame klobúčik s UV filtrom, ktorý je vyrobený z ľahkej a rýchloschnúcej 100% bavlny s Oeko - Tex® certifikátom a vysoký stupeň ochrany UPF 50+ zaručuje, že škodlivé látky neohrozia vaše dieťa ani životné prostredie. Okrem toho klobúčik dizajnovaný v Paríži je obojstranný a má jeden okraj širší, vďaka čomu viete nastaviť otočením zatienenie na tvár alebo krk dieťaťa.

Nie všetky slnečné okuliare sú rovnako účinné

Rovnako ako u dospelých, aj detské slnečné okuliare by mali filtrovať kompletný rozsah UVA aj UVB žiarenia, okrem toho by mali mať vysokokvalitné, odolné rámy a pohodlné nosenie.

Okuliare pre deti by mali disponovať UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov - to je vlnová dĺžka ultrafialového žiarenia, pred ktorým je s takýmito okuliarmi zrak vášho dieťatka dobre chránený. UV filter nemá žiadny súvis s farbou skiel. Existujú okuliare, ktoré majú číre sklo a napriek tomu majú UV filter. Rovnako, ako môžu existovať svetlé sklá s dostatočným UV filtrom, môžete nájsť aj nekvalitné okuliare s tmavými sklami bez UV ochrany. Takéto okuliare sú nebezpečné, pretože tmavé sklá spôsobujú rozšírenie zreničiek a bez UV filtra na sietnicu preniká ešte viac UV žiarenia, ako pri nechránených očiach.

Kvalitné okuliare spoznáte tak, že na vnútornej strane bočnice okuliarov bude uvedený certifikát CE a zároveň aj stupeň ochrany – kategória filtra. Kategória filtra určuje priepustnosť svetla slnečnými okuliarmi, čiže čím tmavšie sklá, tým menej svetla okuliare prepúšťajú. Existujú kategórie 0, 1, 2, 3, 4, kde 0 je bezfarebný, transparentný filter a 4 je najtmavší filter. Pre detské okuliare je odporúčaná kategória 2 a 3 a pre tie najmenšie 4.

Pohodlie, bezpečnosť, nerozbitnosť a rešpekt k prírode

Deti sú neustále v pohybe a sú citlivé na to, aby ich nič netlačilo a nezavadzalo v ich slobodnom poskakovaní či naháňaní sa s kamarátmi. Často padajú a veci v ich rukách prechádzajú záťažovým testom či chceme alebo nechceme. Okrem kvalitnej UV ochrany by mali detské okuliare byť pohodlné, bezpečné a nerozbitné. Preto odporúčame slnečné okuliare od značky Kietla, ktoré takéto vlastnosti majú aj vďaka tomu, že majú ohybný, extra ľahučký rám bez ostrých pántov a skrutiek, ktorý netlačí za uškami ani na nose. Poskytujú tú najvyššiu ochranu UV filtrov spolu s filtrom modrého svetla v kvalitných polykarbonátových sklách a majú odnímateľný popruh, ktorý udrží okuliare správne nasadené. Okrem toho sú plne recyklovateľné a zabalené do obalu z recyklovaného papiera.

 

Zdroje:

https://sdetmi.sk/chranme-citlivy-detsky-zrak/

https://www.mackoviahracky.sk/blog/detske-slnecne-okuliare/

https://www.lentiamo.sk/blog/preco-deti-potrebuju-nosit-slnecne-okuliare.html

https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2017_06/Potrebuju_deti_do_troch_rokov_slnecne_okuliare__Odbornik_v_tom_ma_jasno.aspx?did=6&sdid=81&tuid=0&

https://dennikn.sk/810341/ocny-lekar-slnecne-okuliare-su-len-modny-doplnok-skutocne-ich-potrebujete-len-k-vode-a-na-hory/

https://www.babyweb.sk/patria-detom-na-oci-slnecne-okuliare

https://likegroup.eu/kietla/