Čo všetko dokážu samozavlažovacie nádoby na pestovanie rastlín?

Vyššie teploty, viac slnka, štebot vtákov a postupné zobúdzanie sa prírody naznačujú, že zima je zase nenávratne preč. Napriek tomu, že tá tohtoročná veľmi prísna nebola, všetci sa určite na jej odchod tešíme rovnako. Dokonca aj tí, ktorí to na sebe veľmi znať nedajú. Sú nimi naši tichí zelení domáci spoločníci – rastliny. Tie počas predošlých mesiacov oddychovali. Prepli sa na šetriaci mód a prečkali obdobie s minimom slnečného svitu a maximom nižších teplôt. Mesiace oddychu ich tiež niečo stáli – vybrali si daň v podobe vyčerpaných zásob živín v zemine, v ktorej sú zasadené. Momentálne sa začína  obdobie, ktoré si od rastlín vyžiada veľa námahy. Aby sa prebudili do čo najlepších podmienok, je potrebné urobiť isté opatrenia. 

PLASTIA_Blogcover_1

Presádzanie pre rastlinky znamená nový začiatok v novom domove, ktorému nič nechýba – kvalitná zemina s čerstvými živinami a všetkým, čo rastliny k životu potrebujú. Ako vyzerá ten najlepší postup pre jarné presádzanie? Pripravte si nové, alebo vlastné nádoby, ktoré dôkladne vyčistíte. Do nádob nasypte substrát vášho výberu a drenážne kamienky. Nie každá rastlina však zvláda každoročné presádzanie. Presádzajte teda iba tie, ktorým korene prerástli cez dno, alebo vytŕčajú vrchom. Tiež tie, ktoré majú nekvalitnú pôdu s bielym povlakom, alebo ktorá už páchne. 

Zemina je pre rastliny snáď tou najpotrebnejšou vecou. No ak vám nerastú voľne, alebo ich nepestujete na záhrade v prirodzenej pôde, tak aj tá potrebuje svoj domov. Tento blog poradí najmä tým, ktorí sa orientujú na domáce a bytové pestovanie rastlín a kvetín – tie si prirodzene bez kvetináčov a hrantíkov veľmi nepomôžu. Ako teda vybrať tie najlepšie? Existuje niečo, ako prémiový ekologický kvetináč? A čo samozavlažovanie? Ak na tieto otázky odpoveď ešte nepoznáte, čítajte ďalej. 

PLASTIA_Blogcover_2

Je na čase začať rozmýšľať lokálne. Prečo by sme mali kupovať veci z ďalekej Číny, keď aj v okolí existuje a stále vzniká množstvo skvelých firiem s prevratnými nápadmi? To samozrejme neplatí iba pre kvetináče, ale aj na všetko ostatné – veď nás už poznáte. Plastia pochádza z českej Vysočiny – konkrétne z Nového Veselí. Je to rodinná firma s vyše 25 ročnou tradíciou a orientuje sa na tvorbu širokého sortimentu pestovacích nádob pre domov a záhradu. Špecializujú na samozavlažovacie nádoby pre pestovanie rastlín v interiéri i exteriéri. To, že je to rodinná firma je síce skvelé, ale čím sú ich výrobky skutočne prevratné? Samotná firma tvrdí, že to, čo ich robí unikátnymi, je spojenie rodinnej výroby s nečakanými pokrokovými riešeniami. Odpad, vznikajúci pri výrobe využívajú na maximum – drvia ho a znovu vracajú do obehu, čím zabezpečujú stopercentnú udržateľnosť svojich výrobkov. Výrobky od Plastie sú vyrobené z plastu – nie však z hocijakého, teda, hocijakých. Firma kombinuje rôzne druhy plastov, pričom sa vo svojich produktoch snaží o čo najväčšie zastúpenie plastu recyklovaného. Jednotlivé časti ich kvetináčov a hrantíkov sa dajú jednoducho rozložiť. Preto, ak vám už výrobok doslúžil, môžete ho rozobrať a jednotlivých plastových častí sa vhodne zbaviť a zrecyklovať ich (každá je označená symbolom indikujúcim typ materiálu). Pokiaľ je to možné, Plastia kombinuje plastové materiály s tými prírodnými. Postupnými krokmi sa firma snaží kráčať po ceste k cirkulárnej ekonomike. 

PLASTIA_Blogcover_4

V neposlednom rade je Plastia tiež majstrom vo výrobe samozavlažovacích kvetináčov a hrantíkov. Čo to samozavlažovanie ale znamená? Čo sa týka týchto českých výrobkov, tajomstvo tkvie v kvalitných materiáloch, dômyselných zásobníkoch vody a nadčasovom dizajne. Samozavlažovanie udržuje pôdu stabilne vlhkú v interiéri i exteriéri. Dvojité steny samozavlažovacích nádob zas zaručujú, že sa korene rastlín neprehrejú.

Tento systém vám tiež zaručí viac pohodlia – rastliny stačí polievať každé dva až tri týždne (samozrejme tiež záleží na druhu rastliny). Princíp postupného zavlažovania tiež neodoberá koreňom živiny, ktoré sú inak priamym stykom s prúdom vody počas obyčajného polievania zmývané. Čo sa týka dažďa, ten rastliny milujú. No príliš veľa vody nie je k úžitku takmer nikdy. Plastia má riešenie i pre tento scenár – nádoby majú šikovne umiestnený odtokový otvor pre odtekanie prebytočnej vody. Samozavlažovacie kvetináče a hrantíky fungujú na postupnom uvoľňovaní vlahy zdola smerom ku koreňom a nahor cez zeminu. Sú tiež vybavené šikovným hladinomerom. Za týmto vynálezom stojí Tomáš Syrovátka, vášnivý pestovateľ orchideí.

. Doprajte svojim zeleným spoločníkom prvotriednu a udržateľnú starostlivosť. Komu sa nelení, tomu sa zelení – a to doslova. 

PS A ešte sú aj nádherné!

Nádoby na pestovanie nájdete TU.