Eko alternatívy k menštruačným pomôckam

Milé slečny, ženy, dámy, tento článok je hlavne pre Vás, ktorým Vaše zdravie, peňaženka ale aj životné prostredie nie sú ukradnuté. Každý mesiac riešime dostatočnú zásobu tampónov či vložiek vybranej značky. Chceme sa cítiť aj počas týchto dní čo najviac pohodlne a bez rizika. Uvedomujeme si ale, čo si používaním týchto pomôcok môžeme spôsobiť.

Na Slovensku je táto téma ešte často tabu. Čo-to sa dozvieme v škole, naše maminy sa nás snažia pripraviť v dostatočnom predstihu na mierny šok, no tam to často aj končí. V našej spoločnosti sa ženy pri odchode na toaletu snažia dostatočne skrývať svoje menštruačné pomôcky.

Výmena jednorázovej vložky či tampónu je jednoduchá a rýchla, stačí ich vyhodiť do koša. Pri tomto rýchlom rituály však podvedome považujeme svoju krv za niečo špinavé, nehygienické a vôbec nepríjemné , čo musíme každý mesiac nejak strpieť a postarať sa o to, aby sa nebodaj nestal nejaký trapas a nikto nezistil že "to mám". 

Mali by sme si ale uvedomiť, že menštruačná krv je symbolom ženskosti, plodnosti a zdravého cyklu ženy. Nemali by sme to brať ako niečo nečisté  alebo nebodaj nepríjemné. A už vôbec nie ako stav, ktorý by sme mali skrývať či sa zaň hanbiť. 

 Aj to, čo počas svojich menštruačných dní používame, nás ovplyvní. Ak používate klasické jednorázové tampóny či vložky vedzte, že tieto savé materiály napučnejú a skreslia tak predstavu o množstve krvi, ktorá sa zo ženy počas menštruácie vylučuje. Tieto klasické značky vložiek a tampónov sú však vyrobené zo syntetických materiálov, často parfumované a s množstvom látok, ktoré dráždia sliznicu, môžu tiež spôsobovať kŕče či v prípade tampónov spôsobiť dokonca syndróm toxického šoku. Znie to dosť hrozivo, keďže to všetko sa týka tak citlivého miesta pre ženu.

photo-1531354755998-195b9eca7061

 

Počas "svojich dní" žena vyhodí nespočetné množstvo odpadu, ktorý sa nedá recyklovať. Je to obrovská záťaž pre naše životné prostredie, peňaženku no v prvom rade pre naše telo. Aj keď sa ženy v reklamách tvária najpohodlnejšie práve s týmito komerčnými pomôckami, existujú viaceré alternatívy, ktorými chránime naše zdravie a zároveň sa cítime prirodzene. Ponúkame vám pár tipov ako na to: 

 

 

Páči sa Vám tento kameň tvarovaný do vajíčka? Nie je to talizman, aj keď prináša do života veľa dobrého.  Ani by ste neuhádli, aká veľká pomoc sa za ním skrýva! Ak pociťujete pravidelné menštruačné bolesti, chcete predísť PMS, zvýšiť citlivosť - čo prináša intenzívnejší zážitok pri styku, určite odporúčame tento malý zázrak. Vajíčko je polodrahokam, ktorý sa vkladá do vagíny. Vyrovnáva tým naše duševnú a telesnú energiu a lieči rôzne zdravotné problémy.

Intímne vajíčko tiež odporúčame ako pomôcku na predchádzanie problémov s inkontinenciou, či dokonca aj na jej liečenie. Taktiež budúcim mamičkám na posilnenie vaginálneho svalstva - menšia príprava na pôrod a následné bezproblémové navrátenie tela do stavu pred pôrodom. 

IMG_97214FAF96CF-2D02-4D99-A27F-261FA1B1D42B

EKO vložky Gentle Day

Nie každý je odhodlaný používať látkové vložky a my to určite nikomu nezazlievame. Našťastie sú už na trhu také jednorázové materiály, ktoré síce nie sú viacnásobne použiteľné, avšak  veľmi šetrné k životnému prostrediu a rovnako tak k intímnym partiám ženy. Neobsahujú chemikálie bežne sa vyskytujúce v ženských menštruačných pomôckach. Vložky Gentle day dokonca obsahujú aniónový pásik, ktorý sa aktivuje vo vlhkom prostredí pôsobením trenia a tepla. Pri jeho výrobe sa využíva minerál turmalín, ktorý pomáha pri eliminácii zápachu a zabraňuje rozmnožovaniu baktérií vo vnútri vložky. Zabezpečuje tiež pocit sviežosti, pohodlia a chráni intímne partie pred zdravotnými ťažkosťami spôsobenými baktériami v intímkach alebo vložkách.

Jednoznačne po nich siahnite, ak sa Vám začlenenie kalíška alebo pranie vložiek jednoducho nehodí do života alebo sa na to ešte necítite.

               Bez názvugentle day 2

Menštraučný kalíšok

Viete si predstaviť, že si môžete v sobotu ráno predĺžiť leňošenie a nemusíte vstávať kvôli výmene tampónu? Že idete plávať alebo cvičiť bez obavy a obmedzenia? Nemusíte sa obávať predmenštruačného syndrómu a stresovať, či pri sebe máte dostatočné množstvo zásob? Malý šikovný, vždy po ruke a navyše pohodlný! Ani o ňom neviete. Stále viac vyhľadávaný kalíšok je pri samotnej predstave asi úlet pre všetky ženy. 

Je však potrebné sa s kalíškom naozaj zoznámiť, vyskúšať ho a chvíľu testovať ako Vaše telo na to pristúpi. Je však pravdepodobné, že sa už neobzriete po iných pomôckach. Hlavne z praktického a pohodlného užívania. Postupom času oceníte aj zníženie mesačných nákladov. Pri kalíškoch máte zväčša aj inštruktážny obrázok, kde vidíte ako sa zavádza. Je to však úplne jednoduché, pri aplikovaní ho treba podľa obrázka stlačiť a pri vyberaní potiahnuť za koncovú stopku.

      pexels-photo-1560288cup-3137098_1280

Pred prvým použitím a aj v prvý a posledný deň menštruácie dajte kalíšok sterilizovať do vriacej vody. Kalíšok môžete počas dňa nosiť dlhšie ako tampón, ktorý sa po vsiaknutí tekutiny napučneje a začne nám vadiť. Neupozorňuje na seba a preto ani neviete, že máte menštruáciu. V prvé dni skúšania, alebo ako poistku môžete kalíšok kombinovať aj s intímkami. 

Kalíšky si vyberajte z naozaj overených značiek, kde je uvedený aj materiál- lekársky silikón.

 

Látkové menštruačné vložky 

                                             V tomto období začínajú byť látkové vložky naozaj vyhľadávanou alternatívou ku jednorázovým vložkám. Na trhu nájdeme už 51121272_623038698150861_1218537820226846720_nrôzne druhy-nočné, denné, slipové či intimky v rôznych dizajnových prevedeniach. Viete si tak vybrať druh podľa intenzity krvácania či špinenia. Zväčša sú vyrobené z prírodných materiálov ako bavlna, bambusová viskóza, ľan, konope v kombinácií s inými doplnenými materiálmi, ktoré zabraňujú pretečeniu. To samozrejme závisí od výrobcu.

Tieto vložky sú svojim zložením príjemné pre pokožku. Ak je potrebné vložku vymeniť, jednoducho ju doma namočíte do studenej vody a neskôr môžete vyprať napríklad so žlčovým mydlom škvrny alebo len hodiť do práčky . Ak práve nie ste doma, majte pri sebe zásobu náhradnej vložky a použitú vložte do vrecúška na to určeného. 

 Vložky si môžete vyrobiť aj samé doma. Na internete nájdete veľa DIY nápadov ako sa do toho pustiť.

 Je len na Vás, akú cestu si zvolíte. Určite ale zvážte možnosti, ktoré nám nie s až tak známe a blízke, no sú čím ďalej tým viac vyhľadávané a overené. Možno aj tým zmeníte pohľad na svoje telo a jeho prirodzené procesy. Z vlastných skúseností vieme, že tieto nové pomôcky treba skúšať a vybrať si naozaj ten svoj kalíšok kávy ;D