Ekologicky a udržateľne v intímnej hygiene

Intímna hygiena pre ženy je vždy tak trochu citlivá téma. Každá z nás hľadá pre svoje telo to najšetrnejšie a zároveň najpohodlnejšie. Už samotná menštruácia je pre mnohé z nás veľmi veľká záťaž, fyzická, ale aj psychická nepohoda a stres. Preto sa snažíme vyberať také pomôcky, ktorým môžeme dôverovať a cítime sa s nimi pohodlne.  V tomto článku sme sa zamerali na osvetu intímnej hygieny, ktorá je udržateľná, pohodlná a bezpečná. V Zemite sme babský tím, takže si dávame fakt bacha, čo vám u nás ponúkneme, na to berte jed. Ak rozmýšľate nad zmenou, ale ešte ste sa nerozhodli, tento článok je práve pre vás.

ekologicke%20vlozky

Ekologické vložky a tampóny

Donedávna sme nepoznali nič iné ako vložky a tampóny v neekologickej forme a vyzeralo to, že sme všetky spokojné. Veď naše mamy mali vložky hrubé tak min. 1 cm a bez krídielok, takže akýže luxus nám mladším bol dopriaty. Až kým nevyplávalo na povrch, čo si vlastne samy sebe robíme, niekoľko dní každý mesiac. Bežné vložky a tampóny s obsahom bielidiel, superabsorbčných látok , škaredého a neslávneho BPA a dezodorantov , ktoré môžu byť zdraviu škodlivé. Áno, kedysi úplne normálna vec.

Konečne sú však na trhu pomôcky, ktoré okrem toho, že sú naozaj ekologické a bezpečné pre nás, majú dokonca ešte lepšie absorbčné schopnosti ako bežné vložky. Ekologické vložky Gentle day dokonca obsahujú aniónový pásik, ktorý je tvorený z turmalínu. Vďaka nemu sa pri styku s vaším telom vytvárajú anióny a malé množstvo infračerveného svetla- ktoré sa používa aj pri svetelnej terapii.

Ak patríte medzi ženy, ktoré preferujú používanie tampónov, FLO menštruačné tampóny z organickej bavlny sú práve pre vás. Umožňujú pokožke dýchať a majú skvelé absorbčné vlastnosti. Neobsahujú syntetické vlákna, dioxíny, geneticky modifikované materiály, pesticídy ani bielidlá. Áno, bohužiaľ aj takéto „mňamky“ obsahujú bežné tampóny, ktoré naviac absorbujú aj prospešné baktérie, ktoré vaše telo potrebuje na vytvorenie zdravého prostredia vo vašej intímnej oblasti.

3-4

Menštruačný kalíšok

V posledných rokoch je stále viac žien, ktoré nedajú dopustiť na menštruačný kalíšok. Je to v intímnej hygiene pomerne nová záležitosť, aj keď určite mnohé z vás budú prekvapené, keď vám poviem, že novinka to nie je ani náhodou. Menštruačný kalíšok poznali už ženy v tridsiatych rokoch minulého storočia. Bol vyrábaný z gumy, a netešil sa vtedy veľkej popularite. Dnešné menštruačné kalíšky sú však úplne iné.

V prvom rade sú vyrábané z lekárskeho silikónu a teda neobsahujú žiadne zdraviu škodlivé látky, sú hypoalergénne a bez zápachu. Udržia 3x viac tekutiny ako tampón, preto sa oň nemusíte zaujímať až 10-12 hodín v závislosti od sily menštruácie. Ak dodržiavate všetky hygienické opatrenia, používať ho môžete 5 až 10 rokov. To považujeme doslova za ekologický zázrak v intímnej hygiene. Veď si len predstavte tie tisícky spotrebovaných vložiek.

Je viacero dôvodov, prečo sa ženy nakoniec rozhodnú používať menštruačný kalíšok. Ekológia, ochrana zdravia, pohodlie alebo maximálna ochrana pred pretečením. Pravdou však je, že každá žena, ktorá ho vyskúša, sa už k tradičným pomôckam len ťažko vráti.

2-4

 Intímna hygiena na každý deň

Pre dni mimo periódy ako alternatívu k bežným slipovým vložkám  máme pre vás opäť len to najlepšie. Slipové vložky Gaia Pads vyrobené zo 100% organickej bavlny vám zaručia ten najväčší komfort a to bez vytvárania akéhokoľvek zbytočného odpadu. Ak je to však na vás veľa, nič sa nedeje. Ekologické extra jemné slipové vložky FLO vyrobené z bambusu sú stále lepšou a omnoho ekologickejšou alternatívou voči konvenčným vložkám.

Pri umývaní by sme si rovnako mali dávať pozor, aký produkt používame. Našou voľbou je neparfumovaný gél na intímnu hygienu Gentle day s obsahom kyseliny mliečnej, výťažkov brusníc a aloe vera. Postará sa o vyvážené pH a posilňuje vašu obranyschopnosť. Čo viac si môžeme priať. Tak smelo do toho odvážne ženy. Hýčkajte sa a konajte dobro. Sme v tom s vami.

Ženy zo Zemita