Esenciálne oleje: Sila rastlín v malej fľaštičke

Esenciálne, čiže éterické oleje sú prchavé vonné látky, ktoré získavame lisovaním, extrakciou alebo destilovaním prírodných silíc rastlinného pôvodu. Z jedného kilogramu suroviny vo výsledku vyťažíme len pár kvapiek koncentrovaného oleja. Malá fľaštička teda obsahuje účinné látky až z niekoľkých stoviek kilogramov rastlín.

 

Pre zdravie, krásu aj psychickú pohodu

Éterické oleje majú svoje nezastupiteľné miesto v aromaterapii, parfumérii a kozmetike. Patria medzi základné zložky parfumov, pridávajú sa do výživných pleťových krémov a sér. Len nepatrné množstvo dodá prípravku nádhernú vôňu.

Rastlinné silice majú schopnosť ovplyvňovať našu psychiku a emócie. Upokojujú roztržitú myseľ, odbúravajú stres, nervozitu a úzkosť. Esenciálne oleje sú tiež súčasťou masážnych emulzií a relaxačných kúpeľových prísad, uľavujú totiž boľavým kĺbom a svalom. Okrem toho pomáhajú odstrániť bolesti hlavy a posilňujú imunitu.

 

laundry-4017609_1280

 

Prevoňajú domácnosť a pomôžu pri upratovaní a praní 

Chcete, aby vám krásne voňal celý dom alebo byt? Aromalampa či difuzér vonné oleje postupne uvoľňujú do miestnosti. Niektoré esenciálne oleje, najmä citrusové, tiež odpudzujú hmyz. Pár kvapiek v aromalampe spoľahlivo odoženú neodbytné komáre alebo nepríjemné mušky.

essential-oils-4069846_1280

Éterické oleje tiež môžete využiť aj pri bežnom upratovaní. Stačí pridať pár kvapiek do čistiacich prostriedkov. Rastlinné silice pridané do prípravku na umývanie riadu posilní jeho odmasťovacie účinky. Alebo nakvapkajte trochu esenciálneho oleja do pracieho gélu. Napríklad esencia získaná lisovaním pomarančovej kôry krásne prevonia špinavé oblečenie a ľahšie z neho odstráni nepríjemný zápach a špinu.

 

 Ako sa éterické oleje používajú?

Esenciálne oleje by nemali prísť do priameho kontaktu s pokožkou a sliznicami. Vysoká koncentrácia účinných zložiek môže spôsobiť alergickú reakciu, vyrážku alebo podráždenie kože. Len pre predstavu - do kozmetiky sa pridáva len 1-3% éterických olejov.

Esenciálny olej sa riedi v oleji, tuku, alkohole alebo vo vínnom octe. Pre domáce použitie odporúčame pár kvapiek premiešať s mandľovým, olivovým, jojóbovým alebo slnečnicovým olejom, najlepšie v BIO kvalite. Presné množstvo a postup riedenia nájdete v návode výrobcu.

 

 Esenciálne oleje Yellow & Blue

Ako spoznáte kvalitný esenciálny olej? Väčšinou sa predáva vo fľaštičke s objemom 10-15 ml a na etikete je uvedené "100% esenciálny olej". Pozor na syntetické oleje, ktoré sa za tie prírodné iba vydávajú.

My zo Zemito odporúčame esenciálne oleje českého výrobcu Yellow & Blue s rôznymi druhmi vôní:

  • Upokojujúca levanduľa
  • Povzbudzujúci pomaranč alebo citrón
  • Osviežujúci vavrín
  • Eukalyptus s protizápalovými účinkami
  • Tea-Tree alebo borovicový olej s dezinfekčnými účinkami