Jana radí : Denná starostlivosť o pleť

Keď sme si naposledy tak pekne pokecali na tému večernej rutiny, dnes si môžeme prejsť tú dennú.

Len pre pripomenutie, do čistých perín sme si líhali krásne odlíčené  a hydratované. 

Termín čisté periny je obzvlášť dôležitý pre tých, ktorých ešte stále trápi akné – tu treba obzvlášť dbať o ich pravidelnú výmenu, mať vlastný set uterákov a ideálne špeciálne jeden na tvár, a všeobecne sa odnaučiť počas dňa podvedome dotýkat rukami vlastnej tváre. Cieľom je minimalizovať možné spôsoby prenosu mikróbov na pleť.

MYlo odlicovacie mlieko

Ranné čistenie pleti

Po zobudení a prvej káve sa dotackáme do kúpeľne (tí viac premotivovaní nabehnú laňka-štýl) a pozrieme na seba do zrkadla...BOOOM, a hneď máme za sebou aj druhú kávu. 

V nejakej bájnej budúcnosti by bolo ideálne sa ráno len umyť vodou, ale sama za seba hovorím, že ja ráno potrebujem aj jemné čistenie. Predsa len, pleť sa potí, mastí a jej bunky odumierajú aj počas spánku, a treba si pripraviť pôdu na následnú skincare kozmetiku. 

Použiť môžete napríklad Navia gélový čistič alebo len pleťové mlieko z večerného čistenia, ja mám veľmi rada to od Mylo.

2

Tonizácia

Tento krok už poznáte z minulého článku – jeho cieľom je stabilizovať pH pokožky a navrátiť jej základnú hydratáciu, na tonizáciu môžeme použiť napríklad kvetovú vodu od U šťastnej včely

Sérum a hydratácia

Opať raz krok, o ktorom sme sa v základe bavili už v minulom článku. Jediný rozdiel bude v type denných sér. Uprednostnila by som skôr produkty obsahujúce antioxidanty a orientujúce sa na hydratáciu. 

Ak mám hovoriť opäť za seba, tak ja hydratujem v rámci každej rutiny a tie antioxidanty sú ešte naviac k tomu. A aby sme aj rozumeli, akú majú v starostlivosti funkciu – antioxidanty jednak chránia pokožku voči voľným radikálom, stresu, smogu, atď., dvojak sú protizápalové a napomáhajú pleti sa rýchlejšie regenerovať a niektoré dokonca stimulujú tvorbu kolagénu v pokožke. Za všetky uvediem legendami opradený vitamín C, ktorého účinky v praxi vyzerajú tak, že pleť je prejasnená, farebne zjednotená s málo pigmentovými škvrnami. 

Ak budete hľadať vyslovene výrobok s dobrým obcahom Cčka, treba na obaloch hľadať jeho percentuálny obsah v produkte (ideál je niekde medzi 10-20%, aj ked veľmi záleží od formy) a jeho formu. Ono naformulovať dobré sérum s vitamínom C je celkom kumšt – Cčko ako také je totiž veľmi nestabilné a rado ľúbi rýchlo oxidovať. A to vie narobit viac šarapatu ako úžitku. Čiže ak už nájdete to svoje NAJ Cčko, potom je už dôležitá len pravidelnosť a konzistentnosť. Do pozornornosti určite dávam toto denné sérum pre namáhanú a vystresovanú pleť od Dulcia.

Rovnako sa môžte alebo nemusíte povenovať očnému okoliu nejakým fajnovým krémom alebo gélom . Opäť raz odporúčam 3x hyalurónové sérum Dulcia alebo očný gél od Mylo .

Snímka obrazovky 2020-01-13 o 13.16.28


Ohranný faktor náš každodenný

Tak ako som v predošlom článku hovorila o odličovaní ako o najdôležitejšom kroku večernej rutiny, tak rovnaké miesto na výslní dennej rutiny má zas pravidelné používanie ochranného faktoru (alebo žargónom SPFka). 

Z dlhodobého hľadiska majú UVA a UVB lúče suverénne najvýraznejší efekt na starnutie pokožky a pravidelné používanie SPFka počas celého roka (veru je to tak – aj počas dní s vysokou oblačnosťou vám na pokožku prenikne cca 80 percent žiarenia .... inak by aj britky boli samá mladica) bude vašou najlepšou investíciou do boja proti starnutiu pleti a iným nešvárom (a toto si dovolím povedať zo skúsenosti z môjho blizkeho okolia, kde veru nebolo módou natierať sa SPFkom keď sa šlo okopávať na záhradku a teraz vo vyššom veku sú z toho rôzne alergické a zápalové ochorenia, ktorým sa dalo predísť...a to samozrejme hovorím len o tých ľahších prípadoch).

Rovnako zo skúsenosti odporúčam veľmi neexperimentovať s rôznymi bio olejčekmi, ale rovno staviť na overené značky ako napríklad Budger - opaľovací krém pre deti SPF 30 a na obaloch pozerať po pojme širokospektrálne (angl. broad spectrum) – znamená to, že taký produkt blokuje aj UVA (lúče zodpovedne za starnutie pleti,  preniknú aj cez sklá okien) a UVB (ľahko zapamätateľné podla anglického Burn=horieť, lúče ktoré vás spália). Nanášať SPF krém odporúčam vklepávaním alebo vťapkávaním do pokožky – viete tak vytvoriť súvislú finálnu vrstvu na pokožke, ktorá sa  vie krásne vsiaknuť. 

103048_Badger_Bababy_SPF30_Sunscreen_2.9floz

A netreba sa toho báť!

Pokiaľ na seba nenagebríte množstvo krému vo veľkosti golfovej loptičky, tak nebudete z tohto trpieť nedostatkom vitamínu D; a ani vás nik nechce otrávit toxínami, keďže našťastie žijeme v krajine, kde keď sa chce nejaká kozmetika oficiálne predávť, musí podliehať veľmi prísnym EU reguliam. Pri tejto téme naozaj netreba robiť kompromisy, ale vybrať si produkt, ktorý je v rámci vášho rozpočtu (mám skúsenosť, že drahým krémom sa podvedome snažím šetriť...čo ale pri SPFku je fakt tá najhoršia voľba) a ktorému veríte.

Pamätajte – čím skôr začnete, tým lepšie výsledky do budúcnosti. Je dôležité si uvedomiť, že každé vaše spálenie vám zvyšuje šancu na zisk karcinómu...čiže to, že budete mať pleť v peknom stave je vlastne len vedľajší a velmi príjemný efekt tohto celého.

Po tomto môžete nasledovať s nanášaním make-upu – ale prosím opäť vťapkať (milujem to slovo), aby sme neporušili tú súvislú vrstvičku SPFka a môžete frčať do dňa. Časom potom zistíte, že čím lepšia pleť, tým menej make-upu treba .

Rada by som ešte napísala zopár slov na tému voňavej kozmetiky. Dobrá kozmetika by nemala vonať. Ak voní a je to dôsledkom pridania parfému, esenciálnych olejov alebo iných vonných zložiek (napr. Limonene), je to primárne preto, aby sa lepšie predávala alebo bola vám príjemnejšia na použitie (čiže sa opäť viac predávala). Účinnosť tej kozmetiky to nijako neovplyvňuje, ba dokonca z dlhodobého hľadiska to môže vám začať robiť problém. Zrazu sa buď vyhádžete, alebo opuchnete alebo vás začne svrbieť tvár....taká ta situácia, že dlho dlho nič, a zrazu veľký problém a podráždená pleť. Z hľadiska zdravia pleti sú všetky tieto voňavé veci len zbytočný iritant, preto naozaj odporúčam študovať zloženia produktov (ingredient list alebo INCI list je vždy zoradený od zložky s najväčším obsahom po najmenší). 

Ideálne by tam tieto voňavé zložky nemali figurovať vôbec – ale keď už tam nejaké sú, je dobré o nich vedieť a je dôležité aj na ktorom sú mieste (čím viac ku koncu, tým lepšie). To aby ste vedeli, za čo vyhadzujete svoje dukáty .

Na záver este ultimatívny PRO tip

Pekná pleť nie je len o starostlivosti z vonka. Mám vypozorované, že dámy, ktoré sa rovnako aktívne venujú aj starostlivosti o svoje mentálne vnútro, akoby starli inak. Neviem...možno to je o tom, že tvár je menej strhaná a ryhy po vnútorných konfliktoch nie sú tak hlboké a viditeľné...nemám na to vedeckú odpoveď, len vidím okolo seba naživo príklady z oboch táborov. A je to rozdiel veru.

Ďakujem za priestor a pozornosť a dohýčkania, milé dámy a dievčatá.

S úctou, vaša Jana Sāri


FullSizeRender