Jana radí : Ako sa starať o pleť pod rúškom?

Nový deň, nové skincare otázky! Aj keď niektoré z nich sa periodicky opakujú.

Jednou naozaj častou je napríklad: Ako sa starať o pleť v ,,rúškovom" období?

MYlo odlicovacie mlieko

Ak je všetko naporádku, vy sa cítite fit, tak:

  • 10/10 dermatológov odporúča z tažkých hydratačných krémov a olejov presedlať na ľahšie alternatívy gélového charakteru, ako napríklad krém proti vráskam s 3x kyselinou hyaluronovou od Dulcie  
  • furt a stále veľa hydratovať – odporúčam orientovať sa aj na iné šmakocinky ako kyselina hyalurónová, ako napríklad glycerín a ideálne aj s ceramidami, ktoré sa starajú o zdravú prirodzenú bariéru vašej pokožky.
  • Samozrejme, režim dvojfázového čistenia pleti je stále platný – a rovnako SPF naše každodenné, podľa hesla: ‚ak hádžem tieň, orchanný faktor treba‘...vôbec sa to nerýmuje, ale za to je to pravda! 
  • určite treba zvážiť aj nutnosť nosenia full-face make-upu...predsa len, pri rúškach sa pleť sa viac potí a netreba si ju viac trápiť. Mne teraz veľmi vyhovuje používať hlavne korektor (lokálne, namiesto makupu) a maľovať si len oči, ked už chcem byť ozaj za fešnú 
  • netreba zabúdať na pravidelnú exfoliáciu – ba, teraz by som dokonca povedala, že ešte pravidelnejšie ako inokedy.

Ale čo je to tá exfoliácia?

Za normálnych okolností je najvrchnejšia vrstva našej pokožky tvorená ochrannou vrstvou odumretých buniek, ktorá sa nenápadko postupne olupuje. Občas sa stane, že táto vrstva je veľmi hrubá, čo navonok môžeme vnímať ako takú drsnú pleť akoby bez farby a lesku. Exfolianty nám pomáhajú tuto vrchnú vrstvičku udržovať v kondícii – tak aby aj naďalej vedela chrániť, ale bola zároveň lesklá a šťavnatá.

Poznáme fyzickú a chemickú exfoliáciu.

Fyzická exfoliácia – klasický ‚old-school‘ peeling so zrniečkami bárs čoho, ktoré vám fyzicky oškrabú z pleti všetko odmureté, to, čo tam už byť nemá. Používajú sa malé čiastky plastu, ktoré však môžu mať veľmi ostré hrany a spôsobiť vám mikrotrhlinky a zranenia na pokožke, ktoré sa môžu ďalej potom zapáliť, urobiť pupák alebo inú neplechu – tým by som odporučila oblúkom sa vyhnúť. Potešíte tak aj matičku prírodu

Existujú však aj prírodné alternatívy, ako napríklad cukor, alebo veľmi jemno namletá ryža (ja som team ryža). Dávam do pozornosti aj to, že ak frčíte na dvojfázovom odličovaní s handričkami – aj to je už do určitej miery exfoliácia (tento raz drsným porvchom handričky alebo tampóniku).

Odporúčam napríklad šípkový peeling od Kvitok a k tomu tieto bambusové odličovacie tampóny, ktoré majú v balení aj zopár kúskov ,,drsnejších" variant na čistenie pleti. 

Sipkovy peeling 

Vnímam, že sa vedie veľa rečí aj ohľadne toho, či je fyzický peeling vôbec dobrá vec, lebo veď si len ťaháte pleť hore-dole a robí to vrásky... Ja mám však za to, ze raz za čas to v takom jemnom prevedení neublíži. Predsa len, trošku to tú pleť prekrví a dodá farbu...a to je to, za čím sa dámy určitého veku, vieme už aj ponaháňať.

Chemická exfoliácia – je to nepriama forma odstraňovania odumretých buniek pokožky. Bývajú to buď séra, ktoré sa nechávajú na pleti, umývateľná maska, retinoidy alebo záležitosti na enzymatickom principe exfoliácie. Najčastejsie spôsoby, akými to funguje, sú dva: 

  • urýchľujú životný cyklus buniek – bunky sa rýchlejšie delia, rýchlejšie odumierajú a poškodenú bunku vie rýchlejšie nahradiť nová. Vekom sa táto schopnosť totiž prirodzene spomaľuje a pokožka sa akoby ,nestíha sama opravovať, 
  • rozpúšťajú medzibunkové väzby, čo držia odumreté bunky ‚pricapené‘ na vašej pokožke

Typy samotných prípravkov sú:

Alpha hydroxy/ AHA kyseliny (napr.kyselina glykolová, mliečna, mandľová),

Beta hydroxy/ BHA kyseliny (kys. salicylová),

všetky produkty s derivatom vitamínu A (vsetko zastrešené pod pojmom retinoid) a enzymatický peeling.

A nie – netreba sa toho báť, neodpadne vám celý fejs na dlážku (teda ak to komplet neprestrelíte...čo som si nie uplne istá, ci sa voľnopredajnými produktami určenými pre pleť vôbec dá). 

Ja rada hovorím, že na kyselinách frčala už Kleopatra - vraj sa natierala skysnutým mliekom, ktoré obsahovalo kyselinu mliečnu...aj keď ona si tuším bielila pleť aj arzénom, čo určite nebol/neni/a nikdy nebude dobrý nápad – toto doma prosím určite neskúšajte. 

Snímka obrazovky 2019-08-05 o 13.32.35

Ak to teda chcete oprobovať v našom storočí, skúste si pri raňajkách na pleť napatlať lyžicu bieleho neochuteného jogurtu – a ak sa budete chcieť rozmaznať, môžete pridať trošku medu a ovsených vločiek...nechať posobiť 10-15 minút a umyť. Kyselina mliečna je jedna z tých jemnejích foriem chemickej exfoliácie, vhodná aj pre citlivú pleť.

Vo všeobecnosti, chemická exfoliácia sa považuje za jemnejšiu a bezpečnejšiu voľbu, oproti tej fyzickej. Aj keď veľa závisí od toho, ako je daný produkt naformulovaný – niečo vám sadne tak akurát, a niečo vám zas vie narušiť tú orchannú vrstvu až veľmi. S chemickými exfoliantami máte však menšiu šancu, že šliapnete vedľa. 

Odporúčam však vždy, za každých okolností, sledovať kvalitu pokožky a podľa toho sa zariadiť: ak je červená, nahnevaná a vytrápená, treba jej dať trošku pokoja s aktívnymi látkami, lásky a času na zotavenie. 

Suma sumárum, ak sa cítite dobre, a stále trávite viac času doma, toto karanténne obdobie je ideálne na skúšanie nových, možno aj trošku odvážnejších vecí vo vašej kozmetickej rutine podľa hesla: keď aj nesadne, netreba chodiť úplne po kanáloch (prosím nezabúdať SPF – obzvlášť ak experimentujete).

A ak sa až tak dobre nemáte, snažte sa dodržat aspoň tie najnutnejšie základy ako čistenie ráno a večer, hydratácia a SPF počas dňa. Keď vám bude lepšie, môžete opať začat vymýšľať, kde si čo ešte čím napatlať.

 Fandím vám!

Ďakujem za priestor a pozornosť a dohýčkania, milé dámy a dievčatá.

S úctou, vaša Jana Sāri