JARNÉ KOMPOSTOVANIE NA NAŠEJ ZÁHRADE

Jarné kompostovanie na našej záhrade

Cítime, že zima už odišla. Prišiel čas pre kompostéry! No tak, hop- šup na záhradu, dvor, chalupu, záhradný park:D skrátka využite jarné počasíčko a vykašlite sa na jarnú únavu. Nemusíte tancovať a privolávať duchov jary, skúste sa rozhliadnuť okolo seba a povedať si, že niečo idete vymyslieť so svojim okolím. Dodať mu život, zeleň, výživu. Vy nás sledujete, viete že my na to máme životabudič. Kompost, jasné! Malé jarné upratovanie po zime sa zíde aj Vám aj záhrade. V kompostéry už máte hotový kompost? Tak dožičte ho svojej radosti- záhrade (keď záhrada ešte zatiaľ nieje Vaša radosť, tak keď uvidíte čo Vám po vynaložení času a energie vráti, zmeníte názor).

Ako na to?

Počas dňa už máme teploty presahujúce 10° C, čo nám umožňuje prehodiť celý kompost bez obáv, aby sme tým ublížili organizmom, ktoré sú jeho súčasťou. Otvoríme si náš PREMIUM kompostér, prípadne pre majiteľov kompostérov, ktoré majú na vyberanie kompostu pár malých dvierok a nedajú sa celé otvoriť, odporúčam kompostér jemne po stranách oklepať (dá sa aj nohou, ale s citom) a následne kompostér zodvihneme. Pre majiteľov síl je to o čosi jednoduchšie (ponuku kompostovacích síl nájdete TU), keďže stačí rozobrať jednu stranu sila a následne sa pohodlne dostaneme k materiálu.

Aby sme si okolo kompostéra neurobili neporiadok, odporúčam použiť napríklad rozrezané 120 litrové plastové vrece, na ktoré uložíme vrchnú vrstvu najčerstvejšieho materiálu. Najlepším pomocníkom nám budú vidly, ktorými pohodlne odstránime vrchnú vrstvu ešte neskompostovaného materiálu. Pod touto vrstvou nás bude čakať vytúžená odmena za naše úsilie, a to hotový kompost.

 

 

 

Pre jeho vytiahnutie nám asi najlepšie poslúži rýľ, nakoľko hotový kompost má konzistenciu podobnú pôde. Pokiaľ ideme kompost využiť na našej záhrade, v skleníku, prípadne na zaoranie do pôdy, netreba kompost až tak starostlivo preosievať. Jednoducho ak vidíme, že v komposte ostali niektoré väčšie neskompostované časti, vytiahneme ich rukou a dáme na kopu ešte neskompostovaného materiálu. Hotový kompost naložíme do fúrika a dopravíme na určené miesto v záhrade.

S využitím kompostu pre izbové rastliny môžeme použiť na preosiatie kompostu klasické stavebné sito na štrk, prípadne malé ručné sitko určené na preosievanie kompostu.

Pri vyberaní kompostu dbajme na to, aby nám určité množstvo ostalo v kompostéri, bude totiž slúžiť ako prírodný urýchľovač pre čerstvo pridaný bioodpad. Kompostér môžeme uzavrieť a materiál, ktorý sme na začiatku uložili na plastové vrece, spolu s neskompostovanými kusmi nahádžeme naspäť do kompostéra. Prípadne ak máme čerstvý materiál z prvého kosenia, pridáme ho dnu a všetko spolu premiešame.

Takto jednoducho sme si vytvorili základ pre kompostovanie v našom kompostéri do novej sezóny.Keďže na jar dochádza aj k prestrihávaniu našich stromov, nezabúdajme na vytvorenie rezervy drevnej hmoty vedľa kompostéra (napríklad v plastovom vreci).

 

Tento drevný materiál si nadrvíme na čo najmenšie kúsky, napríklad drvičom záhradného odpadu (aby sa nám čo najrýchlejšie skompostoval) a postupne ho pridávajme počas sezóny do kompostu spolu s dužinatým materiálom. Tento postup nám zaručí kvalitné kompostovanie v čo najkratšom čase a dodržíme tak základné pravidlo miešania dusíkatých látok (pokosená tráva, odpad zo zeleniny a ovocia, burina, bioodpad z domácnosti, hnoj)s uhlíkatými (drevná štiepka, odrezky z kríkov, slama obilnín, starina z lúk, listy, kukuričné stonky).

Pre tých čo sa riadia zásadou „nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci“ existuje možnosť kúpiť prémiový kompostér, ktorý vidíte aj na viacerých obrázkoch vyššie, a nízkymi splátkami nezaťažiť rodinný rozpočet.

Myslime ekologicky, ale aj ekonomicky – investícia do kvalitného kompostéru sa nám mnohonásobne vráti.

Martin Markuljak, Váš kompost guru:)