Koľko jednorázových odličovacích tampónov ešte spotrebujeme?

          Tieto malé bavlnené krúžky sú súčasťou našich životov už poriadne dlho. Je na čase to zmeniť? Pravdou je, že ich denne použijeme naozaj veľa. Rýchle tempo dnešného života nás núti každý deň vykonávať časovo a materiálne náročné rituály, ktoré nás ale svojimi výsledkami koniec koncov vždy tešia. Hovoríme predovšetkým o make-upe a o tom, čo si na konci dňa vyžiada. 

Tampóny_blogcover_1

Nehovoriac o samotnom make-upe, odličovacie tampóny sú naším každodenným odpadom, na ktorý často ani nemyslíme. Každý deň ich spotrebujeme hneď niekoľko, pričom znečistené končia v koši, alebo nedajbože v toalete. To, že sú vyrobené z bavlny, môžu viacerí z nás považovať za ekologickú výhru, no nie vtedy, keď ich každý deň nové a nové končia ako odpad. Nie ste však jediní, každý deň sa v odpade jednotlivých domácností po celom svete nájdu tony odličovacích tampónov. Máte predstavu koľko ich spotrebujeme mesačne? Denne? A čo tak ročne a globálne? Poďme sa pozrieť na to, ako tomu zamedziť.

Odličovače_blogcover_2

Začnime tým, ako veľmi pestovanie bavlny zaťažuje našu planétu. Bavlna je na zavlažovanie mimoriadne náročnou plodinou. Na výrobu jedného kila bavlny je potrebných až 20 000 litrov vody. Týmto spôsobom sa znižujú rezervy vody v okolí plantáže a tiež kvôli pestovaniu vysychajú prirodzené vodné plochy, v okolí ktorých sa bavlna často pestuje. Voda je tiež domovom a útočiskom mnohých živočíšnych a rastlinných druhov, ktoré týmto neudržateľným hospodárením prichádzajú o úkryt, čím sa ničí biodiverzita krajiny. Ďalším, veľmi dôležitým faktorom je znečistenie pôdy chemikáliami, pochádzajúcimi z hnojív.

Odličovače_blogcover_4

Alternatívy vám nielen ušetria odpad a pomôžu planéte, no tiež sú finančne výhodnejšie. Namiesto pravidelného kupovania balíkov jednorazových odličovacích tampónov si kúpte prateľné odličovacie tampóny z biobavlny. Jednak sú ekologické a na druhej strane ich budete môcť používať oveľa dlhšie, ako klasické jednorazové tampóny. Áno, aj konvenčné a aj tie prateľné tampóny sú v podstate z bavlny, no snažiť sa ušetriť a oprať obyčajné bavlnené tampóny vám neradíme. Nie sú dostatočne pevné a kvalitné na to, aby vydržali pranie a viacnásobné použitie. Okrem toho, obyčajné bavlnené tampóny nie sú prirodzene rozložiteľné. Prešli si bielením a chemickými procesmi, potrebnými pre ich výrobu. To je ďalšia nevýhoda, v ktorej majú zas navrch ekologické prateľné tampóny.

Odličovače_blogcover_3

Svoju každodennú večernú dávku bavlny môžete pokojne nahradiť aj prateľnými tampónmi od českej firmy Tierra Verde, alebo choďte na istotu a siahnite po väčšom množstve prateľných tampónov od Bamboolika. ruku do ohňa dáme tiež za tieto bambusové udržateľné tampóny od Bambaw. Tento malý krok vám nielen ušetrí financie, no hlavne prírode pomôže hneď viacerými spôsobmi.