Lufa – zázračná rastlina so všestranným využitím

Lufa je pre širokú verejnosť celkom neznámy pojem. Známejšou je v komunite eko-nadšencov a ľudí žijúcich životným štýlom zero-waste. Takže čo to teda vlastne je? Lufa je v prvom rade rastlina, ktorej domovom je juhovýchodná Ázia – Vietnam, India, Čína a okolité krajiny - tam sa v bežnom živote aj najviac využíva. Táto plodina rastie pri zemi podobne ako uhorka alebo cukina, ktorú môže nápadne pripomínať. Z biologického hľadiska totiž lufa patrí do rodu uhorkovité a tak, ako aj pri jeho ďalších zástupcoch, aj tu platí, že sa dá jesť. Využitie lufy priamo závisí od jej „veku“. Kým má menej ako 12 cm a je zelená, na konzumáciu je najvhodnejšia. V kuchyni juhovýchodnej Ázie, kde rastie prirodzene, sa najčastejšie používa jej varená podoba, v ktorej má podobne ako uhorka jemnú, sladkastú chuť.

Aby ste sa k nej dostali, nemusíte chodiť až na druhý koniec sveta. Lufu si môžete vypestovať aj v našich o niečo chladnejších podmienkach. Domovskú klímu tejto rastliny je ale potrebné nahradiť skleníkom. Na Slovensku máme niekoľko špecializovaných obchodov, ktoré lufu v jej suchej, hubkovej podobe predávajú. Tu sa ale dostávame k problematike uhlíkovej stopy, ktorá znamená daň na životnom prostredí, spôsobenú prepravou tovaru. K pestovaniu lufy potrebujete teda semienka, ktoré klíčia až mesiac. V skleníku jej následne trvá maximálne 200 dní, aby plody boli zrelé, až prezreté. Je to beh na dlhé trate, ale výsledok stojí za to.

ridge-gourd-2548570_1280

Okrem jej jedlých vlastností má aj ďalšie, prekvapivejšie možnosti použitia. Keď plod prekoná hranicu jedlosti – je dlhší ako 12 cm a postupne žltne, počkáme, až bude úplne hnedý a suchý. Kôru z neho odlúpeme alebo odrežeme a vnútri nás čaká prekvapenie. V tejto fáze je z lufy vláknitá suchá svetložltá špongia, nápadne pripomínajúcu morskú špongiu, s ktorou si ju ľudia často mýlia. Do tejto podoby sa plod lufy dostal prezretím a vysušením. Tak ako uhorka, alebo cukina, aj lufa je tvorená prevažne vodou a z celého plodu po vysušení teda veľa neostane. To málo, čo tam ale zostane, je práve to, čo nás zaujíma. Ak máme v rukách lufu v podobe špongie, alebo hubky, môžeme ju využiť napríklad aj na umývanie riadu. Pre tento účel funguje výborne, a aj vydrží oveľa dlhšie ako umelá hubka. Lufa je totiž prirodzene drsnejšia a pevnejšia. Prispôsobuje sa tvarom, dá sa taktiež stlačiť a skvelé je, že pri pridaní prostriedku na riad aj pení – čo nie je samozrejmosť. Každý plod lufy sa od toho druhého líši, a tým pádom má aj rozličnú štruktúru. Niektoré sú hustejšie a niektoré naopak. Ak sa vám počas umývania riadu dostávajú do obvodu novej ekohubky na riad zvyšky jedla, môžete ju po obvode vhodnou niťou zošiť. Niektoré obchody dokonca ponúkajú aj takto predupravenú lufu. Čo s ňou robiť po umytí riadu? Nemusíte ju dezinfikovať, ani sa o ňu nijako špeciálne starať. Oproti umelej hubke má len samé výhody – okrem toho, že vydrží dlhšie, schne oveľa rýchlejšie. Stačí ju zavesiť a nechať odkvapkať, alebo nechať klasicky na dreze. Pri pohľade na počet použitých umelých hubiek na riad je najväčšou výhodou lufy to, že pre životné prostredie je úplne nezávadná.

Ďalšie využitie lufy môžeme nájsť v starostlivosti o pokožku, alebo celkovo pri umývaní nielen riadu. Lufa je primerane drsná a teda vhodná na peeling. Je vhodná pre celé telo, samozrejme okrem pokožky tváre – tá je omnoho jemnejšia. Ak je pre vás lufa príliš drsná a tvrdá, stačí ju prevariť, alebo pred každým použitím v kúpeľni namočiť na 20 minút do horúcej vody. Po tomto čase bude hubka o dosť mäkšia. Okrem svojich peelingových vlastností dopĺňa svoje portfólio aj príjemne jemnou, až neutrálne drevenou vôňou.

menejodpadu shop lufa (3)res

Svoje zázračné schopnosti uzatvára tým, že je kompostovateľná. Keďže ide o čisto prírodný materiál, niet sa čomu diviť. Koľko z vás by sa ale mohlo pochváliť, že má doma kompostovateľnú hubku?  Ak už sa vám do ruky dostala lufa, určite nevyhadzujte svoje staré a ešte nepoužité umelé hubky. Podstatou zero waste je totiž aj maximálne využitie dostupných prostriedkov. Vaše staré hubky boli už koniec koncov kúpené a dopoužívať ich je určite lepšie, ako ich nepoužité vyhodiť do koša. Používanie lufy je ďalším spôsobom ako pomôcť okoliu, a tiež zefektívniť chod svojej domácnosti. Neustále objavujeme nové využitia známych plodín a materiálov. Lufa je presne jedným z takýchto multitalentov – zázračná rastlina so všestranným využitím!

 


MOHLO BY SA VÁM HODIŤ