Objavte opaľovacie krémy, ktoré neničia oceány!

Leto je v plnom prúde a aj keď sme uprostred daždivého obdobia, naša najbližšia hviezda je stále nad nami. Či už ste doma, alebo na dovolenke v zahraničí, teplotné rozdiely sú každým rokom čoraz menšie. Tropických dní pribúda a tým sa úmerne zvyšuje aj spotreba opaľovacích krémov. Vedeli ste, že podľa štúdie z roku 2015, publikovanej v U.S. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology, v oceáne každý rok skončí 4000 až 6000 ton opaľovacieho krému? Pri predstave tejto hustej, častokrát pochybne zloženej tekutiny je toto číslo naozaj alarmujúce. Opaľovacie krémy sa do mora prvotne dostávajú pri kúpaní v ňom, ale taktiež v našom prostredí ide o kúpaliská, prírodné nádrže a o vodu zo spŕch. 

Chemické látky v opaľovacích krémoch spôsobujú úhyn korálov

Chemické látky obsiahnuté v opaľovacích krémoch ničia koralové útesy, ktoré sú základom morského ekosystému. Prišlo sa na to, že hlavnou príčinou sú chemické filtre, ktoré sú z vody ťažko odstrániteľné, spomaľujú rast mladých koralov a poškodzujú tie zrelé. Toto vedie k ich blednutiu a odumieraniu. Následkom toho je úhyn živočíchov tvoriacich koralové útesy a strata domova pre ryby, ktoré využívajú koralové útesy ako útočisko. Hlavným problémom je látka oxybenzon, obsiahnutá vo väčšine opaľovacích krémov ako blokátor UV žiarenia. Menej využívanými látkami, ale napriek tomu pre oceány rovnako nebezpečnými, sú octixonan, oxtocrylén, butylparabén, octinoxát a 4-Methylbenzylidine Camphor. Vo všeobecnosti platí, že čím je prostredie viac turisticky vyťažené, tým menej živých koralov tam žije. Smutným faktom je, že v oblasti Karibiku je už 80% koralových útesov mŕtvych. 

Bleached-Coral

Vo vode sa po jednom lete na malej pláži nahromadí 50 kg oxidu titaničitého

Ďalšou kapitolou je oxid titaničitý, taktiež široko obsiahnutý v opaľovacích krémoch. Jeho dopad na životné prostredie je taktiež znepokojujúci, funguje ale inak. Nanočastice tejto látky sú tak drobné, že neodrážajú, ale absorbujú ultrafialové žiarenie a tým pádom chránia ľudskú pokožku pred slnkom. Za normálnych okolností sú tieto častice chránené vrstvami podporných chemikálií. To sa ale zmení, keď sa ocitnú vo vodnom prostredí. Prostredie morskej vody a ultrafialového žiarenia prelomí chemický obal a do vody sa dostane čistý oxid titaničitý. Vedci na plážach v Marseille skúmali dopad oxidu titaničitého na morský život. Prišli na to, že na malej pláži, za predpokladu využívania opaľovacieho krému, sa vo vode po jednom lete nahromadí 50 kg oxidu titaničitého, látky neškodnej pre ľudí, no ohrozujúcej morský život. Nanočastice tejto látky sa totiž po čase dostanú do tiel rýb, kde pôsobia toxicky. Samozrejme, prestať používať opaľovací krém by taktiež nebolo veľmi múdre. Existujú spôsoby, ako sa vyhnúť škodlivým látkam a zredukovať náš dopad na podmorský svet? Možnosti tu sú. Predstavíme si niektoré značky, ktoré nájdete aj u nás a neškodiace podmorskému životu.

 103048_Badger_Bababy_SPF30_Sunscreen_2.9floz

Opaľovacie krémy Badger

Minerálny opaľovací krém od Badger je vhodný pre deti, aj prírodu. Jeho zloženie je na 98% minerálne , pričom dokonale chráni pokožku dieťaťa i dospelého človeka. Jeho aktívnou látkou je oxid zinočnatý – pričom nie je vo forme nanočastíc, ktoré sú pre morský život škodlivé. V opaľovacom kréme sa taktiež nenachádzajú žiadne škodlivé chemikálie.  Okrem toho má tento krém mnoho ďalších výhod, akými sú to, že nebol testovaný na zvieratách, je vhodný pre vegánov. Účinne ochráni pred UVA aj UVB žiarením.

Snímka obrazovky 2019-08-05 o 13.32.35

Ako to funguje?

Čo je vlastne minerálny opaľovací krém? Znamená to, že krém funguje na báze fyzického, okamžitého blokovania ultrafialového žiarenia za pomoci minerálnych látok – v našom prípade oxidu zinočnatého. Na rozdiel od chemických, rozšírenejších opaľovacích krémov, minerálny funguje ihneď po aplikácii. Kým chemické krémy ultrafialové žiarenie absorbujú, tie minerálne ho fyzicky blokujú a odrážajú, čím lepšie chránia nás, a svojim zložením aj životné prostredie. 

Prirodny_opalovaci_krem_Jack_N__Jill_Sunscreen_SPF_1

Opaľovacie krémy JackN'Jill 

Ďalšou skvelou ekologickou možnosťou je opaľovací krém od firmy JackN'Jill, tvorený čisto prírodnými materiálmi a neobsahuje škodlivé chemikálie. Proti vode je odolný 40 minút, po ktorých je nutné krém znovu aplikovať, JackN'Jill je založený na príjemnej prírodnej báze, pričom jeho zloženie obsahuje už spomínanú aktívnu látku - oxid zinočnatý, ďalej bambucké maslo, včelí vosk, vitamín E, výťažok z nechtíka lekárskeho, výťažok z listov čajovníka čínskeho, olej z plodov ruže šípovej. Jeho zloženie je taktiež biologicky odbúrateľné, neničí koralové útesy, je bez gluténu a nie je testovaný na zvieratách. 

Ak vás trápi stav životného prostredia tak ako nás, určite siahnite aj po takýchto ekologických a šetrných alternatívach. Morský svet je väčší a rozmanitejší ako ten, ktorý poznáme. Nevieme si ani predstaviť, akú škodu mu denne spôsobujeme. Nezostaňme teda ľahostajní, a malými postupnými krokmi prispievajme k jeho ochrane a obnove . 


Pozrite si Jack N' Jill TU.

Pozrite si Badger TU