Oslavy výročia zákazu jednorazových plastov

Slovensko oslávilo tento rok ročné výročie od zákazu jednorázových plastových výrobkov, ako sú slamky, tégliky, príbory a ďalšie. Zatiaľ čo sa pre niektorých jednalo o formalitu, ktorá ich inak nezasiahne, niektorí museli hľadať alternatívne cesty ako v osobnej rovine, tak i v podnikateľskej. Najviac sa so situáciou museli vyrovnať podnikatelia v oblasti pohostinstiev. Zmenu však zaznamenali aj jednotlivci. Tento rok v lete schválila Česká vláda rovnaký zákon, ktorý nadobudol účinnosť 1. októbra 2022. Poďme si teda pripomenúť, aké alternatívy sú nám teraz dostupné a prípadne aj to, v čom sa môžeme zlepšiť!

Plasty zemito

Pre tých z vás, pre ktorých bolo prijatie tohto zákazu iba formalitou, bude tento článok asi trochu zbytočný. Pokiaľ ale niekto stále hľadáte nejakú alternatívu, či už ako jednotlivec alebo ako podnikateľ z pohostinstva, tu sú niektoré naše tipy!

Kompostovateľné tégliky nie sú žiadnou veľkou novinkou. Napriek tomu im však stále nebola venovaná dostatočná pozornosť. Na prvý pohľad vypadajú rovnako ako klasický plastový riad. Po ich použití ich však s pokojom môžete hodiť do kompostu. Rovnako sú dnes k dispozícii kompostovateľné príbory a krabičky na jedlo. Pre kamenné predajne existujú vcelku jasné riešenia: klasický znovupoužiteľný riad stále nevyšiel z módy a čo do nej naopak už nejakú dobu naspäť vkročilo, sú rekrabičky; každému milovníkovi kávy na cestu je dobre známa nálepka “Otoč téglik“ a vždy je možnosť vojsť svojmu obľúbenému podniku v ústrety a jedlo či nápoje so sebou zobrať do vlastnej nádobky či krabičky. Ale na takom festivale môže kompostovateľný riad zachrániť situáciu.

Zemito rozložitelné plasty

Ako jednotlivec môžete ľahko situácii “kam s tým“ predchádzať. Termohrnčeky z módy nevídu a cestovateľský príbor môžete oceniť nielen na ďalekých cestách, ale aj na ceste do práce alebo školský výlet. Nikdy neviete, kde sa nejaká pochúťka vyskytne. Desiatu miesto do vrecúčka zabaľte do voskového obrúsku a máte vyriešené.

Zemito včelobal

Najvačšou témou zákazu jednorázových plastov sú však stále slamky. My to chápeme. Svoj drink si chcete vychutnať so všetkým, dámy si nechcú zničiť perfektne namaľované pery a vlastne to tak nejako lepšie chutí, že? Kovové či bambusové slamky predpokladáme, že už máte doma. Čo keď, ale organizujete oslavu alebo si chcete dať drink v reštaurácii? Rozmočená papierová slamka vám nie je zrovna po chuti a inú alternatívu vám neponúkajú? Uf, ešteže ide doba rýchle dopredu. Na trhu sú totiž dnes už slamky každého druhu. Zo znovupoužiteľných si môžete vybrať silikonové, bambusové alebo kovové. Jednorázové slamky sa potom ponúkajú slamené, škrobové, cestovinové alebo naše obľúbené – tapiokové slamky. Tie, okrem toho, že sa vám v drinku nerozmočia (uff!), vydržia aj niekoľko hodín a môžete ich po vypití svojho obľúbeného drinku alebo smoothies zjesť (sú bezlepkové a vegan), alebo hodiť do kompostu. Nezostane z nich nič, iba dobrý pocit. A to sa vyplatí.

Zemito brčka

Máte svoje obľúbené tipy, o ktoré by ste sa s nami chceli podeliť alebo by ste ich uvítali v našej ponuke? Napíšte nám!