Prečo dať ekodrogérií zelenú?

Našou každodennou súčasťou života sú voda, jedlo a plasty. Uvedomenie si, že plasty vo veľkosti mikročastíc sa nachádzajú v jedle, ktoré jeme, vo vode, ktorú pijeme alebo v telovom kréme, ktorým sa natierame, má horkú príchuť. Mikroplasty sú miniatúrne plastové častice s priemerom do cca 5 mm. V niektorých prípadoch sú také malé, že sa nedajú vidieť voľným okom. Vyskytujú sa v najväčšej miere v moriach a oceánoch, objavené boli ale aj v sladkej (pitnej) vode, pôde a znečisťujú aj vzduch. Potvrdzuje to aj výskum globálnej mimovládnej organizácie Orb media, ktorého výsledkom je, že plastové mikročastice sa nachádzajú v zdrojoch pitnej vody vo väčšine krajín sveta vrátane Slovenska.  Podľa odhadov sa do životného prostredia v EÚ každoročne uvoľní 75 – 300 tisíc ton mikroplastov. Aj keď výskumy doteraz nepreukázali negatívne účinky mikroplastov na ľudské zdravie, je znepokojujúce, že na živočíchy postavené nižšie v potravinovom reťazci majú negatívny zdravotný vplyv.

ekodrogéria4-2

Mikroplasty v kozmetike

Dennodenné používanie sprchových gélov, peelingov, zubných pást, pracích prostriedkov a ďalších prípravkov prispievajú k tomu, že naše oceány a moria sú o niečo znečistenejšie. Voľným okom to niekedy nezistíme, no plastové mikročastice, ktoré sa v kozmetických výrobkoch nachádzajú, sú reálne a škodlivé. V jednom kozmetickom produkte ich môže byť cez milión. Spláchnutím do odtoku sa dostávajú do kanalizácie a ďalej do vodných zdrojov, pretože je takmer nemožné ich prefiltrovať. V moriach a oceánoch ich skonzumujú morské živočíchy a neskôr sa môžu dostať aj na náš tanier.

Mikročastice v kozmetickom priemysle sú lacno a jednoducho vyrobené z polyetylénu a polypropylénu, no v životnom prostredí sa rozkladajú stovky rokov. Zámerne sa v kozmetike používajú napríklad na odstránenie odumretých buniek pokožky alebo v zubných pastách odstraňujú nečistoty a škvrny zo zubov. Prírodnou náhradou, ktoré už mnohé značky vo výrobe používajú sú napríklad makové zrniečka, soľ, cukor, prášok z hroznových zrniečok, ovsené vločky a ďalšie.

ekodrogéria3

Prírodná kozmetika

Ak vám záleží na tom, čo prijímate do svojho tela prostredníctvom jedla alebo oblečením, ktoré nosíte na vašej koži, ktorá dýcha, tak pravdepodobne príde do vášho života aj prírodná kozmetika. Kozmetológovia považujú za prírodné kozmetické prostriedky tie, ktoré sú zostavené z prírodných materiálov rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu. Jednotlivé zložky sú prírodných materiálov izolované fyzikálnymi šetrnými spôsobmi (napr. centrifúgou, filtráciou, extrakciou, destiláciou, zmrazovaním, sušením) alebo aj enzymatickými alebo mikrobiálnymi metódami. Nevýhodou prírodnej kozmetiky je v porovnaní s bežnými kozmetickými prípravkami vysoká náročnosť na prípravu, prepravu i skladovanie, ale aj krátka trvanlivosť. Na predĺženie trvanlivosti by sa podľa kozmetológov mali používať iba vybrané povolené konzervačné látky, a to kyseliny benzoová, salicylová, propiónová, sorbová a ich soli, a pod. Používané emulgátory, farbivá a parfumy by mali byť tiež prírodného pôvodu. Ak je na etikete výrobku uvedené, že ide o naturálny produkt, nemalo by na nej chýbať ani to, že výrobok je konzervovaný a konkrétne čím.

Sipkovy peeling

Prírodná kozmetika by mala spĺňať tieto požiadvky:

  • výrobok musí obsahovať 90 a viac % prírodných alebo bio zložiek,
  • výrobné procesy produktu sú mimoriadne šetrné k životnému prostrediu,
  • sú použité v čo najväčšej miere ingrediencie z kontrolovaného ekologického pestovania alebo certifikovaného zberu vo voľnej prírode,
  • zber surovín prebieha šetrným spôsobom, aby nedošlo k poškodeniu životného prostredia,
  • nie sú použité látky z petrochemického priemyslu – PEG, parafíny, syntetické konzervačné látky - povolené sú iba prírodné konzervačné látky, ktoré sú dôležité na ochranu a odolnosť prípravkov,
  • nie je povolené akékoľvek testovanie na zvieratách či už samotným výrobcom, alebo inej tretej strany v akejkoľvek fáze vývoja  či výroby až po konečný produkt,
  • absolútnym zákazom je používanie surovín pochádzajúcich zo zvierat ako napríklad zvierací tuk či kolagén,
  • má prísne zakázané používať látky alebo procesy obsahujúce geneticky modifikované organizmy,
  • predávajú sa v ekologických, recyklovateľných obaloch,
  • nie je povolená sterilizácia prírodných zložiek a konečných produktov rádioaktívnym ožarovaním na zabezpečenie mikrobakteriálnej stability.

ZLOŽENIE

Tak ako je dôležité pri výbere kvalitných potravín alebo oblečenia čítať ich zloženie a pôvod, tak aj pri výbere ekodrogérie je dôležité čítať jej zloženie. Môže sa stať, že výrobok síce obsahuje prírodnú zložku a jeho obal to priam„kričí“, ale ďalších 10 zložiek je chemického pôvodu. To je podobné ako citrón, ktorý je síce žltý, lesklý a kyslý, ale nedozrel na strome a je postriekaný chemikáliami.  Bežné kozmetické výrobky často obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť problémy. Patria medzi ne napríklad silikóny, parabény, mikroplasty alebo vonné látky. Žiadna z týchto látok nie je akútne život ohrozujúca, ale za to životné prostredie a ľudia môžu z dlhodobého hľadiska trpieť. Všetky tieto problematické zložky sa v prírodnej kozmetike nevyskytujú.

ekodrogéria6

Asi najspoľahlivejším riešením pri výbere ekodrogérie je pozerať sa na certifikáty. Certifikát je pre produkt akýsi punc kvality, ktorý zaručuje, že zloženie a výroba produktu sa podriadili prísnym štandardom stanoveným certifikačnými organizáciami. Treba si však výrobok dobre popozerať, pretože keď je jedna značka spojená s určitým certifikátom, ešte to nemusí znamenať, že všetky výrobky danej značky ten certifikát skutočne majú. Certifikáty známe v našich zemepisných šírkach sú známe certifikáty: nemecký certifikát, ktorý je všeobecne pokladaný za najprísnejší BDIH, francúzsky - NaTrue, ECOCERT, CPK, a mnohé ďalšie. Certifikácia je zložitý proces a nie každá firma si ho z finančných dôvodov môže dovoliť, najmä čo sa týka menších, lokálnych značiek. Výhodou lokálnych a menších značiek je ale ich autenticita, referencie a rýchlosť spätnej väzby k zákazníkom.

Každý z nás by mal urobiť všetko preto, aby sa znížila výroba a spotreba plastov, ktoré môžu uvoľňovať mikroplasty a aby plasty nekončili v prírode. Jedným zo spôsobov ako znížiť znečistenie vody a znížiť počet mikroplastov je voľba ekologickej drogérie a kozmetiky. Prírodná kozmetika je jednoducho vhodným riešením pre naše zdravie, pokožku a aj životné prostredie.

ekodrogéria5

Náš tip na záver: Na zníženie počtu mikroplastov pri praní môžeme okrem použitia ekologického pracieho prostriedku použiť špeciálnu tašku na pranie, ktorá zachytáva mikrovlákna uvoľňujúce sa z oblečenia pri praní. Po každom praní tak nájdete v taške chumáčik uvoľnených plastových vlákien.

Zdroje:

https://www.naureus.sk/blog/detail/konvencna-vs-prirodna-kozmetika

https://www.naureus.sk/blog/detail/vsimajte-si-loga-na-produktoch-certifikaty-prezradzaju-vela-o-zlozeni-vyrobku

http://www.uvzsr.sk/docs/bkv/info_pre_spotrebitelov/prirodna_kozmetika.pdf

https://zena.sme.sk/c/20618980/ako-vasa-kozmetika-nici-planetu-a-co-pre-to-mozete-urobit.html

https://www.bior.sk/blog/prirodna-kozmetika-vyhodne./

https://nulaodpadu.sk/mikroplasty-okolo-nas-i-v-nas

https://www.napalete.sk/voda-v-slovenskych-vodovodoch-obsahuje-mikroplasty/

https://www.ecco-verde.sk/info/blog-3/3-dovody-preco-by-ste-mali-pouzivat-prirodnu-kozmetiku