PURA - FĽAŠA, KTORÁ SA VÁM PRISPÔSOBÍ

VODA BALENÁ V PLASTE

Slováci najviac zo všetkých nealkoholických nápojov nakupujú minerálne a stolové vody. Z nápojov, ktoré su baléné do PET fliaš, sa na trhu predá najviac mineráliek. Voda balená v plaste je dennodennou súčasťou mnohých Slovákov. Podľa posledného odhadu IEP sa na Slovensku ročne uvedie na trh viac ako 34 tisíc ton PET fliaš, čo je necelá jedna miliarda kusov, pričom sa na Slovensku dokáže spätne vyzbierať okolo 60% jednorazových PET fliaš.

pura 1

OPAKOVAŤ, OPAKOVAŤ, OPAKOVAŤ,…

Akokoľvek dobre budeme PET fľaše separovať, nikdy sa to z ekologického hľadiska nevyrovná opakovanému používaniu jednej fľaše dookola. Pri výbere fľaše na pitie je kľúčový jej životný cyklus, to znamená, aby vydržala čo najdlhšie a dala sa čo najdlhšie opakovane využívať. Vedeli ste, že nie každý plast sa dá recyklovať? A vedeli ste o tom, že väčšina sklenených fliaš sa vyrába z číreho borosilikátového skla (ide o varné sklo)? Borosilikátové sklo skvele odoláva rôznym teplotám aj teplotným šokom, a je pevnejšie a ľahšie než bežné sklo. Borosilikátové sklo sa ale bežne nerecykluje, a z tohto dôvodu nepatrí do zeleného kontejneru. Je však možnosť rozbitú fľašu odniesť na zberný dvor a zdôrazniť, že ide o varné sklo. Ak do ekologického hľadiska zapojíme aj ohľad na naše zdravie a zdravie našich detí, tak by sme plastové fľaše (ale aj plastové uzávery) mali vyradiť úplne. Mnoho výrobcov rýchlo zareagovalo na správy o škodlivosti BPA, a upravili svoje výrobné postupy tak, aby ich fľašky túto látku už neobsahovali, a pýšia sa tak označením BPA Free. Debata o škodlivostí látok používaných pri výrobe plastov je však stále otvorená.

pura3

PLASTOVÁ ALTERNATÍVA = NEREZ

Skvelou alternatívou plastových fľašiek sú nerezové fľašky. Pri nereze nie sú známe žiadne problémy so škodlivosťou, preto sa často používa napríklad na medicínske účely. Okrem toho sú nerezové fľašky ľahšie ako jej sklenené alternatívy . Váha nerezovej fľaše o objeme 1 liter sa pohybuje niečo málo nad 350 gramov. Prázdna sklenená fľaša o objeme pol litra váži zhruba rovnako ako litrová kovová fľaša.

BEZPEČNÁ, NEROZBITNÁ, NEREZOVÁ FĽAŠA BEZ AKÝCHKOĽVEK PLASTOV

Nerezové fľašky od značky PURA, vyrobené bez plastových častí, sú jediné, ktoré získali certifikát NonToxic Certified. Môžete si byť preto istí, že do nápoja sa neuvoľňujú žiadne škodlivé látky, toxíny a ani príchute a pachy. Fľaše sú vyrobené z antibakteriálnej nerezovej ocele a ostatné časti zo silikónu najvyššej medicínskej kvality.

pura 2

FĽAŠA, KTORÁ SA VÁM PRISPÔSOBÍ

Bezpečie, zdravie a čo najmenší dopad na životné prostredie sú vlastnosti, ktoré by podľa nás mali mať všetky fľaše z ktorých pijeme nie len my, ale aj naše deti. Obzvlášť pri deťoch, ktoré stale rastú a menia svoje potreby, je niekedy náročné skĺbiť všetko do jedného produktu. Pura fľaše „rastú” s vašimi deťmi, pretože sa vedia vďaka ich vymeniteľným uzáverom meniť podľa potrieb. Ich patentovaný systém umožňuje použiť akúkoľvek Pura fľašu s akýmkoľvek Pura uzáverom. Jednoducho sa tak z dojčenskej fľaše môže postupne stať fľaška pre väčšie deti, ktorú môžete využiť aj ako pohárik na príkrmy, pripevniť na ňu športový uzáver, či dať do nej slamku. Jednu fľašu tak môžete používať roky a zároveň šetríte peniaze aj životné prostredie.

V prípade, že radi chodíte na prechádzky či výlety a potrebujete, aby fľaša udržala teplo či chlad, odporúčame termo fľašu, ktorá má kvalitnú vákuovú termoizoláciu a udrží tak tekutinu teplú až cca 6 hodín a studenú až cca 24 hodín (pokiaľ použijete ľad). V tom prípade odporúčame pre zachovanie termo-izolačných vlastností fľašu umývať ručne a nesterilizovať.

FYI zdroje:

https://www.minzp.sk/files/iep/skutocna_cena_zalohy.pdf

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/104757/vacsinu-balenych-nealkoholickych-napojov-tvoria-mineralky-a-stolove-vody.aspx

https://www.purastainless.com/

https://blog.bagalio.sk/odolna-flasa-na-pitie-materialy/