RADY A TIPY AKO SPRÁVNE KOMPOSTOVAŤ POKOSENÚ TRÁVU

S pokosenou trávou si možno poradiť hneď niekoľkými spôsobmi. Záleží s akým veľkým množstvom a ako často sa jej potrebujete zbaviť na vašej záhrade. Pokosená tráva sa dá krásne skompostovať alebo napr. použiť hneď ako bio hnojivo. Viac sa dozviete v našom článku. 

lawn-mower-938555_1920

Všetko čo potrebujete vedieť pred kompostovaním pokosenej trávy 

Prvá vec, ktorú je potrebné vedieť pred tým, ako pokosená tráva skončí v záhradnom kompostéri je, že ju nemusíte kompostovať .Chcem tým len povedať, že ak máte problem s veľkým pravidelným množstvom zelenej trávy, dá sa tomuto problému čiastočne predísť.

Pravidelné časté kosenie ešte nevyrastenej trávy je možné aj bez zberača trávy. Pár milimetrové pokosené “trávové piliny” je možné nechať rozložiť aj na trávniku. Pokosená tráva sa veľmi rýchlo rozkladá a tak dokonca pomôže pridať živiny do pôdy a znížiť potrebu trávnika na hnojenie.

Mulčovanie – ak máte sad stromov alebo kríkové rastliny ako maliny, černice, neváhajte využiť čerstvú pokosenú trávu ako hnojivo. Dajte si pozor len to, aby ste nedali veľkú vrstvu. Potom by mohla začať plesnivieť a museli by ste ju prehadzovať a to je zbytočná práca na viac. Môžete ju aj mierne zapracovať do pôdy pre urýchlenie procesu. Potrvá to však len pár dní, kým sa tráva úplne rozloží a vy sa môžete tešiť z vášho BIO hnojenia.

o0mix0o_pix-VnILJ8vz3X0-unsplash

Ako kompostovať pokosenú trávu

Ak máte pokosenej trávy predsa len veľa a chcete, aby vytvorila kvalitný kompost, máme pre vás tieto užitočné rady:

KOMBINOVAŤ S HNEDÝM MATERIÁLOM: Najdôležitejšie je si uvedomiť, že čerstvo pokosená tráva sa považuje za "zelený" material v komposte. Pri kvalitnom kompostovaní musí mať kompost správnu rovnováhu medzi zeleným a hnedým materiálom. Takže keď kompostujete čerstvo pokosenú trávu, musíte ruka v ruke pridávať tiež hnedú zložku, ako sú suché listy, odrezky konárov, piliny, kartón alebo úplne suchá pokosená tráva.

TRÁVA AKO HNEDÁ ZLOŽKA: Nechajte časť trávy úplne vyschnúť na slnku. V takom prípade sa z nej stáva ako zázrakom hnedý materiál a môžete ho smelo kombinovať s čerstvou trávou. Dobrý trik, čo poviete .

KOMPOSTOVANIE TRÁVNIKA OŠETRENÉHO HERBICÍDOM: Legálne dostupné herbicídy, ktoré používate na zdravý rast vášhotrávnika sú schopné sa rozpadať v priebeho niekoľkých dní, perto netvoria žiadne ďalšie nebezpečenstvo pre iné rastliny, ktoré dostávajú compost z trejto trávy. Ak však používate pokosenú trávu z verejných priestranstiev, dajte pozor. Mnohé obsahujú oveľa silnejšie herbicídy (ako je farma, golfové ihrisko), ktorých rozklad trvá až niekoľko týždňov, dokonca mesiacov. Preto takýto compost môže predstavovať hrozbu pre rastliny a tým pádom je znehodnotený.

Ako už sme písali v predchádzajúcich článkoch, jedno zo základných pravidiel pre správne kompostovanie je vyvážené miešanie materiálov. Do kompostéra by sme nemali vkladať odpad len tak bez hlavo. Každý z materiálov má totiž pri rozklade iné vlastnosti. 

daniel-watson-8vBpYpTGo90-unsplash

Miešame teda dva druhy materiálov: dusíkaté (zelený material) a uhlíkaté (hnedý materiál). Ich pomer by sa mal približovať 1: 1. Ideálne by mala trochu prevažovať hnedá zložka. A toto rovnaké pravidlo platí aj pri kompostovaní posekanej trávy. Teda je logické, že nemožno vhadzovať do kompostéru len posekanú trávu, ktorá slúži ako dusíkaté zložka. V tomto prípade by sa Vám kompost nevydaril.

Pre začiatok je najlepšie nechať pokosenú trávu na chvíľu zavädnúť. Vrstvy zvädnutéj pokosenej trávy kombinujeme so suchými záhradnými odpadmi, akou je slama, suché lístie alebo ako píšeme vyššie, vyschnutá pokosená tráva je už tiež hnedá zložka a dá sa použiť.

Čerstvú trávu a suché odpady vrstvíme pravidelne na seba. Či už vo vrstvách alebo priamo zamiešame pred vhodením do kompostéra, aby sme zaistili ideálny rozklad kompostovaného materiálu. Aby pokosená tráva v kompostéri nezahnívala a nesmrdela, mala by byť umiestnená vo vrstve, ktorá nie je vyššia ako 10 cm.

kos

Pre urýchlenie kompostovania je dôležité vybrať správny kompostér. Ideálne a už mnohými zákazníkmi overené(o čom svedčia aj recenzie zákazníkov) sú kvalitné kompostéry JRK PREMIUM. Vďaka tomu, že je kompostér správne uzavretý, má dostatočnú hrúbku (8 mm) a taktiež dostatočný prísun vzduchu a odvádzanie vlhkosti vďaka vnútornému rebrovaniu, vzniká vo vnútri kompostéru vyššia teplota. Táto teplota má okolo 50-60 ° C. Dochádza pri nej k hygienizácii kompostu, to znamená k zničeniu semien burín a zárodkov chorôb. Základom je docieliť, aby mali prospešné baktérie a pôdne organizmy pre svoj život vhodné podmienky a tak mohli premeniť váš bioodpad na krásny kompost.

Dúfame, že vám tento článok zodpovedal všetky záhady ohľadne kompostovania trávy. Ak by len predsa nie, neváhajte nám napísať. Radi vám pomôžeme na vašej ceste k správnemu kompostovaniu.