Simona odporúča - ekovzdelávanie v “dobe domácej”

Donedávna sme boli pohltení našimi obvyklými dennými rutinami, činnosťami, termínami a tempo rýchlej doby nás nenechalo vydýchnuť. A zrazu, za pár týždňov je všetko inak. Všetko sa spomalilo a utíchlo. Ostávame doma, dobrovoľne či nedobrovoľne. Na oblohe už nevidno toľko lietadiel a začíname viac počuť štebot vtáčikov ako električiek. A akosi máme doma už aj umyté okná, vytriedené ponožky a ani facebookové príspevky a obľúbený seriál na Netflixe nás už tak nebavia. Začíname byť za všetko viac vďační, empatickí a spomaľujeme. Pomaly, ale isto sa viac ponárame do seba a máme potrebu venovať sa tým veciam, ktoré pomenúvame “raz, keď na to bude čas”.

Simona2_blogcover_sk

 A práve teraz je na to všetko čas!

Teraz je čas na to, započúvať sa do svojej duše, dokončiť tie rozšité šaty, prečítať si tie dlho odkladané knihy a články alebo prehrať si odporúčané video či dokument a v pokoji sa nad tým všetkým zamyslieť a prehodnotiť svoje hodnoty, správanie či zlozvyky. 

Prišla nám do života príležitosť. Tá príležitosť sa volá “čas”. Čas pre seba, pre našich blízkych, čas iba tak sedieť a pozerať na plynúce oblaky. Ale aj čas na to, ísť viac do hĺbky, študovať a všímať si súvislosti, inšpirovať sa, tvoriť, zamýšľať sa, prehodnocovať alebo sa len utvrdiť v našich rozhodnutiach. 

Preto by sme sa s Vami chceli podeliť o naše tipy na ekovzdelávanie a inšpirovať Vás k efektívnemu stráveniu času doma v tomto síce zložitom, ale zároveň vzácnom období.

Portál Čierna labuť prináša hodnotné články a tipy pre ekologický život, inšpirácie zo sveta vzdelávania, ale aj nové pohľady na spoločnosť. Nás zaujalo napríklad to, ako vyzerá cloud a akú má ekologickú stopu ale aj to, ako vzniklo a ako sa vyrába sklo, ktoré sa dá recyklovať donekonečna. 

3

Ak vás zaujímajú viac inšpiratívne príbehy ľudí žijúcich a pracujúcich v duchu udržateľnosti, ekologické novinky zo Slovenska a zahraničia, odporúčame navštíviť sekciu “ekológia” na stránke forbes.sk alebo startiutup.sk.

Pre začiatočníkov v oblasti zero waste, ale aj pre inšpiráciu ako sa ešte viac posunúť vo svojich zero waste životoch je vhodné navštíviť blog Zerowasteslovakia. Nájdete tam veľmi dobré a praktické zero waste tipy a triky, ktoré môžete pomaly, ale isto začať aplikovať do svojho života.

Keď máte chuť ísť viac do hĺbky a odbornosti odporúčame sledovať INCIEN (Inštitút cirkulárnej ekonomiky). Na ich stránke môžete nájsť napríklad na stiahnutie Alchýmiu odpadu pre všetky mestá a obce alebo Cirkulárnu mapu Bratislavy, na ktorej nájdete vyznačené, kde všade sa v Bratislave nachádzajú bezobalové obchody, komunitné kompostoviská, požičovne, opravovne, krajčírstva a pod. Inšpirujte sa a vytvorte si s deťmi a členmi rodiny vlastnú mapu vášho mesta/obce, kde si môžete vyznačiť vaše obľúbené miesta na piknik, prechádzky, ale aj obchody, reštaurácie, opravovne a pod. Určite vám pritom napadnú rôzne príbehy a zážitky, zdieľajte si ich medzi sebou a možno sa dozviete od svojej starej mamy nejaké pikošky z jej mladosti.

 2

Vzdelávanie v tradičnej podobe kníh je mnohým z nás stále blízka. My máme radi knihy, ktoré čítame pomaly a zavádzame z nich postupne rady a tipy do našich životov. Takou je napríklad kniha Domácnosť bez odpadu od Bea Johnson, svetoznámej propagátorky života bez odpadu alebo kniha, ktorá je sprievodcom pomalého životného štýlu s názvom SLOU od Kamily Boudovej, českej módnej revolucionárky žijúcej v Paríži. Obrovskú radosť nám robia knižky, ktoré ekologicky vzdelávajú naše deti. Medzi takéto knihy patrí napríklad Nezábudka a Divozel , ktorá sa tohto roku dočkala pokračovania: Nezábudka a Divozel : Dovolenka ako má byť, v ktorej sa deti dočítajú. ako možno pomôcť prírode, neplytvať jedlom a aké nepotrebné predmety trápia živočíchov v oceáne. 

Snímka obrazovky 2020-03-25 o 13.19.10

Ak Vám vyhovuje viac počúvanie ako čítanie, tak odporúčame podcast Čierna labuť FM, posledný podcast sa venuje top téme dnešných “online” dní s názvom “Eko stopa streamovania”. Na počúvanie o ekologických a udržateľných témach so zaujímavými hosťami odporúčame podcast Michala Saba “The big waste talk” alebo mladý podcast od Babsy Jagušák a Katky Hutyrovej “ Nová doba udržateľná”.

5Youtube kanál konferencie Slovakia going zero waste alebo TEDxTalks sa tiež oplatí pustiť, pretože tam nájdete prednášky odborníkov a zaujímavých ľudí bez toho, aby ste niekam museli chodiť. Odporúčame si vypočuť rozprávanie Venus Jahanpour na TEDxBratislava pod názvom Deti ako nositelia zmeny - čo sa od nich môžeme naučiť o ekológii. Založila základnú školu a škôlku s jedným z najlepších programov environmentálneho vzdelávania na Slovensku. Rozpráva o tom, ako vzdelávať deti tak, aby mali vzťah k ochrane životného prostredia a ako toto zanietenie preniesť aj do rodín a firiem.

Ak hľadáte obsah nadupaný faktami a číslami určite sledujte sociálne siete Viktora Vinczeho, ktorý si dáva záležať na spravodajskom spracovaní. Nás naposledy zaujalo spracovanie ako funguje kvetinový priemysel a aký má dopad na životné prostredia a ľudí. Lifestylové podanie zaujímavých informácií, ekotipov či testovanie ekoproduktov nájdete na Instagrame u Natálie Pažickej, DonnaIveh alebo Ekoistiek.

1

 

Milovníci módy by si určite mali pozrieť dokument “The true cost” (Skutočná cena oblečenia), ktorý vám pravdepodobne navždy zmení pohľad na fast fashion a jej dopady na životné prostredie a ľudí, ktorí ju vyrábajú, ale aj na tých, čo ju nosia. Po dopozeraní dokumentu možno dostanete chuť na to si už nikdy žiadne oblečenie nekúpiť, ale svoje staré oblečenie upcyclovať. Veľmi dobré upcycle návody uverejňuje Katarína Peterová na svojom blogu a Instagrame pod názvom Laflorita. Môžno sa aj Vám podarí prerobiť manželovu starú košeľu na šaty do horúcich letných dní alebo aspoň vrecúško na zeleninu a ovocie, či rúšky pre celú rodinu.

V dnešných dňoch varíme doma zo zásob viac ako obvykle, preto odporúčame inšpirovať sa na blogu Do poslednej omrvinky. Veľmi jednoducho a prakticky tam nájdete recepty podľa toho, čo chcete práve minúť. Ak vám ostali napríklad suché rožky, môžete si z nich urobiť napríklad domáce bake rolls alebo žemľovku.

A keby ste sa veľmi nudili, odporúčame prečítať si “Stratégiu environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030”.

Veríme, že sme Vás aspoň trošku inšpirovali a nájdete aj v týchto náročných dňoch pozítiva spolu s nami. 

Budeme radi ak s nami budete zdieľať aj Vaše eko tipy na zaujímavé články, knihy, podcasty, dokumenty, hry alebo čokoľvek iné.

Tipy môžete posielať na náš instagram : zemito_sk