Jana radí : Ako sa správne starať o pleť pred spaním

Volám sa Jana a som kozmetický nadšenec.

Rada na seba patlám séra, krémy a vodičky a sledujem, čo mi to urobí s pokožkou. Baví ma zmysluplne experimentovať s kozmetikou, čítať si o nej, rozprávať sa (zdravím kolegyne v práci)...prosto rozširovať v tejto téme obzory sebe aj okoliu môjmu.

Za tie roky som pozbierala nemálo skúseností, s ktorými by som sa rada podelila, s hlavným cieľom: lepší a Šťastnejší život s našou pokožkou.

Nezletilím nadšencom mávam tiež, podľa hesla: čím skôr začnete s rozumnou starostlivosťou o pleť, tým väčšia radosť a komplimenty neskôr.

Na úvod by som rada povedala, že môj prístup nie je len o bio kozmetike.

Mám ten názor, že nie všetko prírodné je automaticky to najlepšie pre našu pleť (ak by to tak bolo, neexistovali by peľové alergie napríklad) a rovnako všetko v prírode sa dá vyjadriť chemickým vzorcom.

Snažím sa veci nehnať do extrému – skôr im porozumieť a namiešať si z tých prístupov taký kotail, ktorý mne a mojej pleti vyhovuje najviac.

Netreba zabúdať ani na to, že to čo vyhovuje mne, nemusí vyhovovať vám a opačne, a že funkčná starostlivosť o pleť nemusí stáť majland.

Myslím, že je veľmi dôležité sa naučiť našu kožu počúvať, rozumieť jej potrebám a prispôsobovať sa im v rámci rutiny a našich možností.

Veľmi by som bola rada, keď by tieto riadky slúžili ako inšpirácia, ako inak taká kozmetická starostlivosť o pleť môže vyzerať.

Poďme si teda niečo povedať o večernej pleťovej rutine.

Skincover_2

Odličovanie

Z môjho uhla pohľadu, jeden z najdôležitejších krokov vo funkčnej kozmetikcej rutine, je večerné odličovanie - konkrétne dvojfázové odličovanie. A dvojfázové preto, lebo v prvej fáze treba dať dole všetky nánosy dňa, vrátane make-up a/alebo SPF a v druhej sa pleť ešte dočistí jemným odličovadlom.

  1. Fáza: do dlane si vytlačíme hydrofilný odličovací olejvo veľkosti asi 50centovky (slovko hydrofilný znamená schopnosť zlučovať sa s vodou – inými slovami, je to olej ktorý vám nezababre umývadlo a dá sa dobre umyť vodou) a rozmasírujeme po celej pokožke vrátane očí. Z mojej skúsenosti mi oleje fungujú najlepšie – výborne rozpúšťajú make-up vrátane vodeodolnej maskary (podľa hesla: mastné najlepšie rozpustí mastné).

Na tvári vám to vytvorí taký magľajz, ktorý je ideálne buď opláchnuť vodou, alebo pre vyšší stupeň maniačok kozmetického charakteru odporúčam použiť pratelné textilné tampóniky namočené vo vlažnej vode alebo textilnú vreckovku/handričku/plienku – toto vám zároveň urobí aj menší peeling pleti.

Pre dámy nepoužívajúce make-up môže stačiť odličovacie mlieko (princíp je veľmi podobný ako pri oleji) alebo môžu rovno prejsť do druhej fázy odličovania.

Odporúčam napríklad odličvacie mlieko od MYLO

  1. Fáza: V rámci druhého kroku treba pleť ešte dočistiť. Ideálny na toto môže byť jemný čistiaci gél ( napríklad, tento upokojujúci čistiaci gél od NAVIA )bez pridaných esenciálnych olejov a SLS/sodium lauryl sulphate (áno, treba sa nám naučiť čítať tie zloženia nielen pri potravinách, ale aj pri kozmetike). Táto zložka, ktorá sa nachádza vo vačšine kozmetiky na našich poličkách a robí kozmetiku krásne penivou, kozmeticky komfortnou, ale zároveň z našej pleti vyčistí aj jej vlastný ochranný film, čím dáva priestor jej presušeniu, vačšej mazotvorbe (koža sa snaží dotvoriť to čo sme z nej umyli) a vzniku vyrážok...a to nechceme!

MYlo odlicovacie mlieko

 Tu by som sa zastavila ešte pri tých dámach, ktorým vyhovuje na make-up odličovanie micelárna voda. Treba si uvedomiť, že ten magľajz si možno poutierate z tváre, ale tá micelárka – ktorej súčasťou sú aj také šmakocinky ako derivát nemrznúcej zmesy a rôzne tenzidy (niečo ako saponát)– to vám na pleti zostane. Takže, ak už micelárku, tak po čistení opláchuť vodou. Potom podľa potreby môžete dočistiť druhou fázou alebo rovno prejsť na tonizovanie pleti.

Tonizácia

Tento krok môže byť v našich zemepisných šírkach vnímaný ako novinka, ale napríklad v kórejskej kozmetike býva štandardom (a ano – Kórea je v tomto businesse viac popredu, ako by jeden čakal...alebo teda ako som to aspoň čakala ja).

Používajú sa pri ňom tekutejšie produkty ako napríklad pleťová alebo kvetová voda, toner alebo esencia. Ich úlohou je vrátiť pleť po umytí do normálu, stabilizovať jej pH hodnotu, hydratovať ju a podľa zloženia produktu dopriať jej možno aj nejak aktívne látky naviac (napr. kyseliny, vitamín C, niacinamid a pod.). Odporúčam toto od MYLO .

U nás sa tento krok pred tým volal „dočistím pleť pleťovou vodou“, ale garantujem vám, že ak dôkladne vyladíte prvý krok večernej rutiny, žiadne dočistenie vám už nebude treba . A prosím, oblúkom sa vyhýbajte pleťovkám s obsahom alkoholov (alcohol, alebo alcohol denat. sú NO-GO; nemýliť si to s mastnými alkoholmi – tie sú fajn).

Moj eko-PRO-tip: kedže mám pleť dostatočne čistú po predošlom kroku, tento tonizujúci produkt si len nalejem do dlane a naťapkám rovnomerne na pleť bez použitia akéhokoľvek tampóniku a nechám vsiaknuť. 

Sérum

Tento krok je kapitola sama o sebe – sér máte v ponuke nekonečné množstvo v dnešnej dobe. Vačšinou bývajú na vodnej alebo olejovej báze. Zloženie býva tak isto rôzne – od kyseliny hyalurónovej, cez vitamín C, skvalán, vitamín E, rôzne výťažky z rias, atd., a dajú sa vrstviť (ale zas, funguje tam určitá logika, čo s čím kombinovať a čo nie – to je zas pre vyššie ročníky kozmetických freakov).

Ak je to sérum vodnatejšieho charakteru, opäť raz nakvapkám do dlane a naťapkám na ešte-vlhkú-pleť a nechám vsiaknuť. Ak sa jedná o olejovité sérum, môžete si ho naniesť buď priamo na pleť alebo si ho zmiešať so záverečným krémom.

Z finančného a dlhodobého hľadiska je toto ten produkt, do ktorého sa oplatí investovať najviac finacií. Ja osobne mám výborné skúsenosti s Flórou od Mylo.

10300_mylo-serum-na-suchu-a-citlivu-plet-flora

Tu si možno môžeme povedať aj niečo o hyaluróne– je to látka, ktorá má schopnosť na seba viazať vodu. Ideálne je mať hyalurónové sérum s prívlastkom multimolecular, alebo rovno s počtom veľkosti molekúl (viď Dulcia). Znamená to, že jednotlivé molekuly s rôznymi veľkosťami majú rôznu schopnosť penetrovať jednotlivé vrstvy vašej pokožky. Inými slovami, látka s veľkou molekulou vám zostane len na povrchu, látka s menšou molekulovou hmotnosťou sa dostane už hlbšie do dermy a látka s najmenšou molekulou sa dostane ešte hlbšie. Ak sa teda bavíme o hydratácii pokožky hyalurónom, ideálne je mať viac veľkostí molekúl, nech je čo najhydratovanejšia vo všetkých svojich vrstvách. A netreba sa toho bát – v kozmetike je hyalurón už dlhodobo zlatým štandardnom.

Odporúčam napríklad Hyalurónové sérum s extraktom zo smrekovca a zlaté olejové sérum od U šťastnej včely. Predávajú sa spolu ako set.

Alebo sérum od DULCIE

 

Očný krém

V kozmetickom svete existujú nekonečné debaty, či má vôbec zmysel používanie špeciálneho očného krému, kedže je to koža ako každá iná a vačšina vecí, čo si na pleť natierame, nám po pleti aj tak migruje.

Ja k tomu za seba poviem len to, že pleť v okolí očí je oveľa tenšia ako na zvyšku tváre a sú niektoré látky v kozmetike, ktoré by som si ja na pleť okolo očí nikdy priamo nenatrela (napr. Retinol). Ja mám očné krémy rada, rada ich používam a podľa potreby aj vrstvím a myslím, že moje očné okolie si to dosť užíva.

Odporúčam, napríklad toto očné sérum od Dulcie.

 

Krém

Zámerne nepíšem nočný krém, keďže tento typ kategorizácie mi príde zastaralý.

Snímka obrazovky 2019-11-25 o 12.56.22

Toto môže byť akýkoľvek krém bez SPF, aký vám vyhovuje. Niektorým mladším dievčatám môže stačiť len olejovité sérum z predošlého kroku. Avšak, v prípade použitia hyalurónového séra na vodnej báze by som určite odporučila to zamáznuť ešte krémom – lebo, ako sme si už vysvetlili vyššie, hyalurón na seba viaže vodu. Ak ste v prostredí, kde je vonkajšia vlhkosť priestoru štandardná, všetko funguje ako má. Ale keď ste v priestore, kde je sucho (lietadlo, klimatizácia, kúrenie), hyalurón tú vlkhosť bude na seba viazať z vašej pokožky. Preto je dobré zamáznuť to hyalurónové sérum krémom alebo olejom, ktorý nedovolí tej hydratácii uniknúť z pleti. Tento jav sa odborne volá transepidermálna strata vody a presne z tohto dôvodu by som ani neodporúčala striekať si tvár v lietadle vodou – na chvíľu to osvieži, ale zároveň to nariedi alebo komplet umyje túto mastnejsiu vrstvu uzamykajúcu hydrátaciu vo vašej pleti a výsledkom môže byť suchá a ešte suchšia pleť.

Môžete vyskúšat napríklad krém proti vráskam s kyselinou hyaluronovou a Q10 od DULCIA. 

Toľko odomňa v rámci prvej hodiny.

Ďakujem za návštevu a vašu pozornosť, vidíme sa nabudúce, pri téme Dennej starostlivosti o pleť.

A nezabudnite sa hýčkať!

 S úctou, vaša   

 Jana Sāri