Zemiteam testuje: Miška o ekologickom holení

Holenie je ošemetná záležitosť. Týka sa žien i mužov, no každé pohlavie má pri holení iné nároky a holí si iné “partie”. 

Kedysi (nie je to tak dávno), som používala jednorazové holiace strojčeky. Dôvod bol veľmi pragmatický, vymeniteľné žiletky do strojčekov boli drahé, dokonca sa mi stalo, že som si kúpila jeden model strojčeka, ktorý značka prestala vyrábať, takže som si ani náhradné násadce už nemohla kúpiť, pretože násadce nového modelu neboli kompatibilné so starým modelom strojčeku. Super, že?

DSC_2180

Vykašľala som sa na to a používala som striedavo rôzne druhy jednorazových žiletiek. Veľké množstvo produktov človek denne využíva z pohodlnosti bez toho, aby sa zamyslel nad ekologickými dopadmi na našu planétu. Napríklad prieskum ešte z konca 90 tych rokov z Ameriky tvrdí, že ročne sa vyprodukujú až 2 miliardy jednorazových holiacich strojčekov. Aktuálnejší výskum som nenašla, ale odhaduje sa, že okolo 65% žien používa jednorazové možnosti holenia. Predstavme si, koľko to teda môže produkovať odpadu v súčasnosti. Ďalší problém je, že jednorazové holiace strojčeky sa veľmi ťažko triedia a separujú, pretože držiaky sú častokrát vyrobené z viacerých materiálov. 

Kým som začala pracovať v Zemito, ani som netušila, že existujú štýlové alternatívy znovu použiteľných holiacich strojčekov. Resp. myslela som si, že nie sú pre ženy. Napríklad celokovový strojček od značky Mühle pôsobí surovo a mužsky. Zároveň som však mala plné zuby vyhadzovania jednorazových žiletiek do komunálu a tak som sa rozhodla, že ho otestujem.

Len tak mimochodom, od vtedy, sme na Zemite naskladnili viaceré varianty klasických holiacich strojčekov, dokonca aj so stojanmi!

Po takmer pol roku používania môžem povedať, že som s holiacim strojčekom Mühle veľmi spokojná. Takéto holenie si síce vyžaduje viac trpezlivosti, ale nie je to nič náročné, čo by ste nezvládli. Rozhodla som sa však k holeniu pristupovať zodpovednejšie: zvolila som si dni v týždni, kedy sa holím, doprajem si na to čas, po holení si žiletku očistím a usuším, čo predlžuje životnosť samotnej žiletky. 

Blog_holenie_02

Najčastejšie otázky ohľadom klasického holenia sú tieto:

Ako často meniť žiletku?

Keď je tupá :). Výhoda vymeniteľných žiletiek od klasických strojčekov je, že ich môžete použiť z oboch strán. To znamená, že vám teoreticky vydržia dlhšie, ako obyčajné. Rovnako nie je na vrchu žiletky umiestnený pásik, ktorý sa míňa. Ja mením žiletku raz za mesiac-dva. 

Ako je to s holením intímnych partií?

Úprimne neviem, pretože to zo zdravotných a lenivých dôvodov nerobím. Avšak pri holení partií v oblastí bikín s tým nie je žiaden problém. Treba však použiť viac mydla, aby chĺpky dostatočne zmäkli. 

Nestáva sa častejšie úraz?

Nemusíte sa báť úrazov a krvácania. Dokonca musím povedať, že viackrát sa mi nejaká “nehoda” stala pri používaní jednorazového strojčeka. Pri celokovovom strojčeku mám trochu problém so šmykľavosťou, na čo som si síce zvykla, ale občas mi padne na zem. Tak si treba skôr dávať pozor na nohy, lebo je aj dosť ťažký. 

Používaš penu? Olej? Mydlo?

Osobne používam obyčajné mydlo, žiadne špeciálne na holenie. V súčasnosti používam ovsené mydlo od Almara Soap, ktoré krásne vonia.