Zemiteam testuje: Veronika a jej začiatky s ekologickou drogériou

Ak niečo neviete, opýtajte sa Veroniky, tá odpoveď isto vie a keď nie, vie aspoň kde ju hľadať - to je naše Zemiťácke heslo. Veronika, vždy vysmiata s najnovšími informáciami a poznatkami zo sveta ekológie, nám denne radí a organizuje život aj myšlienky. Preto sme sa jej opýtali, aké boli jej začiatky pri používaní ekologickej drogérie. 

Kedy si začala k upratovaniu pristupovať ekologickejšie?

Mnohé návyky si nesiem už z domu od rodičov. Pred niekoľkými rokmi som začala s čistením kúpeľne výhradne octom. Ocot sme v domácnosti používali roky, ale skôr na výnimočne prečistenie od vodného kameňa a dezinfekciu. Podľa mňa funguje najlepšie na akékoľvek nečistoty v kúpeľni, tak som vylúčila ostatné komerčné prostriedky a používam iba ocot. Je to lacné, prírodné, nemám zlý pocit, ak sa to dostane do kontaktu s mojou pokožkou. Chystám sa však prekonať svoju lenivosť a miešať ocot s esenciálnym olejom pre krajšiu vôňu. 

Snímka obrazovky 2020-02-28 o 16.32.19_1

Mala si predtým, ako si sa do zeleného upratovania pustila naplno, už nejaké základné informácie, alebo skúsenosti?

Už spomínaný ocot a cca 2 roky dozadu sme doma začali s čapovanou drogériou – najmä prostriedkami na pranie. Okrem obmedzenia zbytočných obalov sú prášky antialergické a krásne voňajú. Používali sme prostriedky od Eco terra.  Oblečenie po vypraní skvele vonia a nie je potrebné do prania nič iné pridávať. Predtým sme boli zvyknutí pridávať aviváž, objavovalo sa ale viac a viac info, že obsahuje škodlivé látky a nič také v kontakte s kožou nechcem. V čapovanej drogérii pokračujem aj po odsťahovaní sa z domu, veľkou výhodou je, že si mnohé prostriedky môžem načapovať priamo v práci. Tu máme k dispozícii produkty od značky Tierra Verde, používam prací gél a mydlo na ruky. 

Čo ťa o takejto zmene presvedčilo?

V prvom rade som chcela obmedziť zbytočné obaly. Okrem toho, mať prostriedok na každý jeden povrch a na rôzne druhy látky mi prišlo zbytočné. Tiež mi vadilo, že som pri umývaní vdychovala nepríjemný chemický zápach a laicky ma zaujímalo, aké majú všetky tieto prostriedky dopad na vodu. Značky, ktoré som doteraz deklarujú, že sú 100% rozložiteľné.

V ktorých oblastiach/spôsoboch upratovania vidíš najväčší priestor pre použitie ekologickej drogérie?

Myslím, že dnes už existuje alternatíva takmer na všetko. Dobré je testovať jednotlivé značky a zistiť, čo vyhovuje našim kritériám. Veď aj pri používaní komerčnej drogérie sme si vyberali  z viacerých značiek a nie každá mala rovnaký účinok. Nevzdávať to s prírodnou drogériou, ak konkrétna značka nesplní naše očakávania. Experimentovať!

Sú situácie, s ktorými si ekologická drogéria neporadí a siahneš po klasickej, no účinnej chémii? 

Klasickú chémiu zatiaľ používam pri čistení toalety. V byte v ktorom bývam je starší záchod, ktorý aj po vyčistení nevyzerá veľmi vábne a mám pocit, že iné než ostrá chémia nepomôže.. Ale asi iba musím prekonať samú seba a zmieriť sa s tým, že niečo nie je vizuálne dokonalé čisté jednoducho preto, že už je to opotrebované. Rovnako máme nedávnu skúsenosť s jednou eko drogériou, ktorá nebola veľmi účinná do umývačky, nakoľko na riade zanechávala viditeľné šmuhy a riad sme museli dodatočne umývať, čím sa zbytočne plytvala voda. Dočasne sme prešli na komerčnú drogériu, avšak chceme dať šancu značke Sonett, na ktorú som počula dobré recenzie.

Ktoré ekologické produkty sa ti najviac osvedčili? Čo používaš najčastejšie a najradšej?

Najväčšou vychytávkou je žlčové mydlo na odstránenie škvŕn z oblečenia, momentálne mám jedno od Tierra Verde, jeho účinok ma neprestáva udivovať, ešte som nemala škvrnu, ktorú by nevedelo odstrániť. Po domíňaní súčasného by som rada vyskúšala ich vegánsku alternatívu. Momentálne používam levanduľový prací gél od Tierra Verde, vôňou mi však viac vyhovujú pracie gély od Ecoterra. Čo sa týka drogérie na pranie, chcela by som prejsť z gélu na koncentrát prášku, ktorý mi príde ekonomickejší a menej náročný na prevážanie a tým aj ekologickejší vzhľadom na logistiku a v neposlednom rade môj milovaný ocot, ktorý chcem aplikovať aj tam, kde som to doposiaľ nepoužívala.

Snímka obrazovky 2020-03-25 o 15.46.33

Všimla si si, že prvotne vyššia cena ekologických výrobkov ti z dlhodobého hľadiska ušetrila peniaze?

Kvôli vyššej cene narábam s práškami oveľa šetrnejšie, nestane sa mi, že mi ujde ruka a nadávkujem zbytočne veľa prášku, na čo som si predtým nedávala až tak veľký pozor. Vidím v nich pridanú hodnotu v tom, že nenechávajú stopy na oblečení, oblečenie po nich nespôsobuje svrbenie, s čím som mala predtým problém a nepotrebujem dodatočné prostriedky k praniu.

Ako podľa teba najlepšie a najjednoduchšie začať s výmenou komerčnej drogérie za ekologickú?

Začať jednoducho s tým, čo je doma – ocot. Je aplikovateľný na mnohé povrchy a druhy upratovania, skúsiť, na čo nám vyhovuje a na čo nie. Kúpiť si mydlo z prírodného zloženia, zväčša bývajú zabalené v recyklovanom papieri. Začať postupne, nechcieť hneď zmeniť všetko naraz. Myslím, že ak začnete s jedným produktom, prebudí to Vašu zvedavosť a chuť pátrať po ďalších alternatívach.