Zodpovedná slnečná ochrana pre deti

Slnečné letné lúče každým dňom pridávajú na sile a my sa tešíme, že môžeme tráviť viac času vonku na slniečku a pri vode. Príjemné šteklenie slnečných lúčov nám postupne dávkuje do kože vitamín D, ktorý je potrebný pre náš imunitný systém, fyzickú aj psychickú pohodu. Ako to už býva zvykom, všetko dobré má aj svoje tienisté stránky a preto vystavovanie sa príliš dlho veľkému slnečnému žiareniu a bez dobrej a pravidelnej ochrany pokožky môže byť nebezpečné. Pri deťoch to platí dvojnásobne, pretože majú citlivejšiu, jemnejšiu a tenšiu pokožku.

SPF4

KOŽA SI PAMÄTÁ

Neodmysliteľným faktom je, že koža je najväčším orgánom tela, ktorý nás chráni pred vonkajším prostredím, zúčastňuje sa na dýchaní, regulácií telesnej teploty a vylučovaní potu. Prostredníctvom nej môžu prenikať do organizmu priaznivé, ale aj škodlivé látky napríklad z kozmetiky alebo z oblečenia, ktoré nosíme. Je to vzácny a potrebný orgán vyžadujúci pravidelnú celoživotnú starostlivosť a ochranu už od detstva.

Pokožka dieťaťa sa líši od kože dospelého človeka – je päťkrát slabšia, napriek tomu, že má rovnaký počet vrstiev. V dôsledku toho plní menej účinne funkciu ochrannej bariéry a absorbuje látky, ktoré prenikajú rýchlejšie i do hlbších vrstiev kože. Pri pobyte na slnku koža produkuje prirodzene viac melanínu (kožné farbivo), aby nás ochránila pred spálením (výsledkom je „opálenie“). U detí sú bunky produkujúce melanín menej aktívne a preto sú deti viac citlivejšie na UV žiarenie.

SPF2

Koža si navždy pamätá dávku UV žiarenia, ktorú za život absorbovala.

Používanie opaľovacieho prípravku má kľúčový význam pre zachovanie zdravej pokožky, pretože bolo preukázané, že poškodenie kože v dôsledku pôsobenia UV žiarenia a opakované spálenie slnkom v detstve zvyšujú v dospelosti riziko rakoviny kože. Preto je dôležité dbať na zodpovedný výber opaľovacieho krému pre deti.

AKÝ OPAĽOVACÍ KRÉM JE VHODNÝ PRE DETI?

My odporúčame pre deti opaľovací krém, ktorý neobsahuje žiadne chemické látky, umelé farbivá či vône a obsahuje oxid zinočnatý, ktorý je hodnotený ako najlepšia ochrana pred UVA a UVB žiarením. Nemal by obsahovať nanočastice, pretože tie sa vstrebávajú do pokožky, zaťažujú oceány a živočíchy v oceáne. Odporúčame opaľovací krém pre deti minerálneho zloženia, pretože chráni pokožku tak, že vytvorí vrstvu, ktorá žiarenie odráža a zabraňuje tak tomu, aby preniklo do kože.

SPF1

AKO CHRÁNIŤ DETI PRED SLNKOM

Vedci a lekári odporúčajú, že deti do 1 roka by nemali byť vystavované priamemu slnečnému žiareniu vôbec, a deti do 3 rokov by sa počas letných mesiacov nemali zdržovať na slnku v čase medzi 11 - 15.00 hodinou, pretože je to čas, kedy lúče UVA a UVB prenikajú oveľa kratšou cestou zemskou atmosférou, a sú teda podstatne silnejšie. Dokonca aj počas dní so zamračenou oblohou môže byť vysoká úroveň UV žiarenia, pretože mraky odrážajú lúče na zem. Preto je okrem dodržiavania pitného režimu a vyhľadávania tieňa dôležité aplikovať opaľovací krém. To ako často ho natierať záleží od toho, aký vysoký je ochranný faktor SPF, aká je intenzita slnečného žiarenia a od aktivít, ktoré dieťa robí.

Ochranný faktor SPF znamená, o aký násobok času si možno po nanesení prípravku predĺžiť pobyt na slnku bez začervenenia kože. Je však nutné ochranu niekoľkokrát denne obnovovať kvôli fotostabilite, každý filter má svoju životnosť, ktorá sa po 2-3 hodinách začína rapídne znižovať, samozrejme pri deťoch zavážia aj faktory ako potenie, utieranie, pobyt vo vode a pod.

Tieň a oblečenie sú tou najlepšou ochranou pred slnkom. To znamená, že dieťa by malo mať telíčko kryté tenkým tričkom s dlhými rukávmi a tiež dlhšími tenkými nohavicami (z prírodných materiálov, ako je napríklad bavlna či ľan). V prípade pobytu pri vode sú ideálnou voľbou plavky s UV ochranou. A na ochranu krku a tváre je vhodná pokrývka hlavy napríklad v podobe klobúčika s UV ochranou.

Zdroje:

 

 

https://najmama.aktuality.sk/clanok/232886/babatka-a-opalovacie-kremy-odkedy-a-akym/

http://smartbeauty.sk/vsetko-o-spf-ochrane-pokozky/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/514460-ocami-odbornicok-ako-chranit-pred-slnkom-babatka/

https://gabimarczelova.sk/ako-sa-chranit-pred-slnkom/