5 vzácnych rád ako žiť ekologicky

Udržateľnosť. Slovo, s ktorým sa v našich životoch stretávame čím ďalej tým viac. Viete však, čo toto slovo znamená a prečo je v dnešnej dobe čoraz viac aktuálnejšie? V tomto blogu vás prevedieme od stručnej teórie po praktické tipy, ako svoj životný štýl pripodobniť čo najviac k udržateľnejšiemu spôsobu života, z ktorého budete mať okrem životného prostredia určite radosť aj vy.

River_blog_1

Odpad náš každodenný.

Téma odpadov je vec, ktorá sa dotýka každého jedného z nás. Odpad je problémom nielen pre životné prostredie, ale aj pre zdravie ľudí či ekonomiku, preto je dôležité odpady minimalizovať a správne s nimi nakladať. Pre nás ako spotrebiteľov by malo byť prioritou kupovať také výrobky a obaly, ktoré sú recyklovateľné a ktoré je možné po skončení ich životnosti uložiť do toho správneho kontajnera.

Separovanie a následná recyklácia nám pomáhajú chrániť primárne zdroje, minimalizovať množstvo odpadu vyvážaného na skládky či do spaľovní, znižovať náklady pre výrobcov, ktorí nám vďaka tomu môžu poskytnúť lacnejší výrobok či ušetriť na daniach a poplatkoch, keďže zber separovaného odpadu je financovaný z tzv. rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Vďaka triedeniu sa odpad stáva znovu zdrojom, z ktorého môžeme vyrábať nové plnohodnotné výrobky.

Micro_blog_1

Vedeli ste, že z 30-tich plastových fliaš možno vyrobiť fleecovú bundu a zo 150-tich dokonca koberec? Alebo, že zo 670-tich zrecyklovaných plechoviek môžete mať nový bicykel? Triediť plasty, papier, kovy či sklo by už pre nás mala byť samozrejmosť. Ale čo taký bioodpad? V predošlom blogu o zavedení povinného triedenia kuchynských bioodpadov sme vás previedli najdôležitejšími informáciami o tom, ako a prečo je potrebné separovať aj kuchynský bioodpad – problém je predovšetkým v tom, že bioodpad tvorí takmer polovicu nášho komunálneho odpadu a keďže tento odpad v drvivej väčšine putuje na skládky, dochádza k produkcii nebezpečných skleníkových plynov (metán, oxid uhličitý a iné), ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú našu klímu.

River_blog_2

Netriedenie bioodpadu je zároveň veľkým plytvaním, pretože strácame možnosť získavať drahocenné živiny vo forme kompostu, ktorý je najlepším hnojivom pre naše rastliny. Separovanie odpadov prináša veľké pozitíva pre spoločnosť a neexistuje tak žiadny dôvod, prečo by sme sa mu mali vyhýbať. Pamätajme však, že najlepší odpad je taký, ktorý nikdy nevznikne.

Ďalšou dôležitou súčasťou udržateľnejšieho životného štýlu je chrániť prírodné zdroje. Voda, tzv. modré zlato, je to najvzácnejšie, čo máme. Znečisťovanie povrchovej a podzemnej pitnej vody je globálnym problémom, ktorý svojou činnosťou zapríčiňujú predovšetkým veľké ťažobné a poľnohospodárske spoločnosti. Ochrana vody je však v rukách každého jedného z nás. Ako môžeme znížiť jej znečisťovanie?

    • Rieka nie je smetisko. – Odpad patrí do kontajnerov, v žiadnom prípade nie do prírody. Vyhadzovaním odpadu do rieky a jej okolia riskujeme uvoľňovanie chemických látok do vody a ohrozenie vodných organizmov. Nanešťastie, odpadu v slovenských riekach každým rokom pribúda a ich následné čistenie nás stojí nemalé finančné prostriedky, ktoré by sme mohli využiť oveľa efektívnejšie.
    • Olej nepatrí do umývadla. – Nedeľný obed si viacerí z nás len ťažko vieme predstaviť bez šťavnatých čerstvo vypražených rezňov. Po nich nám však okrem plného bruška ostáva aj prepálený olej, ktorý pri umývaní panvice jednoducho vylejeme do výlevky. Týmto zvykom však vytvárame zbytočné problémy hneď viacnásobne. Olej je vo vode nerozpustný a už len 1 dcl oleja vypusteného do kanalizácie dokáže znečistiť tisícky litrov vody. Okrem vody olej poškodzuje aj potrubie, ktoré sa usádza, zapácha a je potrebné ho častejšie čistiť. Je preto dôležité použitý olej zbierať do osobitnej fľaše a odovzdať na vašom zbernom dvore, čerpacích staniciach či vybraných firmách, ktoré vám zaň dokonca zaplatia.
    • Oil_blog_3

 

  • Áno ekologickej drogérii. – Bežná drogéria obsahuje chemické látky rôzneho druhu, ktoré zostávajú vo vode, znižujú jej kvalitu a spôsobujú dlhodobé následky pre vodné organizmy. Vďaka používaniu ekologickej drogérie vytvárame osoh nielen pre rovnako čistú a sviežu domácnosť, ale aj našu prírodu. 
  • Stop chemickým hnojivám. – Záhradkárčenie je obľúbené hobby mnohých ľudí. Pre čo najlepšiu úrodu zvykneme pridávať umelé hnojivá, ktoré sú často založené na chemickom kokteile. Chemikálie sa dostávajú do pôdy a pod vplyvom dažďa až do podzemných vôd, ktoré znehodnocujú. Hnojiť prírodným kompostom je preto najlepšou voľbou nielen pre zdravie našich potravín, ale aj životného prostredia.
  • Červená mikroplastom. Doba plastová nám okrem množstva plastového odpadu prináša aj ďalší problém – mikroplasty. Sú to čiastočky menšie ako 5 mm, ktoré vznikajú rozkladom plastov, praním syntetického oblečenia, opotrebovávaním pneumatík alebo zámerným používaním mikroplastov v kozmetike (napr. peelingy). Ich výskyt sa objavil už takmer všade – od vody, tiel živočíchov až po ľudský organizmus. Ako môžeme zabrániť ich uvoľňovaniu do prírody? Najjednoduchším riešením je kupovať drogériu a kozmetické výrobky bez ich obsahu, používať vrecko na pranie proti uvoľňovaniu mikroplastov do odpadových vôd a hlavne obmedziť spotrebu plastových výrobkov, ktoré nám túto novodobú katastrofu spôsobujú.

Drogeria_blog_2

 

Menej je viac. To je heslo, ktoré sa dokonale vylučuje s konzumizmom – spoločenským vzorcom správania, ktorý nám čoraz častejšie udáva trend vlastniť čo najviac, pretože si to môžeme dovoliť.

Uvedomelá spotreba kráča ruka v ruke s udržateľnosťou, pomáha nám šetriť odpadkový kôš, miesto v úložnom priestore a v konečnom dôsledku aj naše peňaženky. Udržateľnosť je budúcnosťou našej planéty a zároveň každodenným dobrodružstvom, ktorého výsledok je už teraz prospešný nielen pre nás, ale najmä pre naše deti a vnúčatá. 

Zdroje:

17/1992 Zb. Zákon o životnom prostredí | Aktuálne znenie (epi.sk)

Ako a prečo s eparovať odpad - bpd.sk

Recyklácia a triedenie kovov - SMETI

Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť. Je to stále drahšie - SME

Vylievate olej do umyvadla? Pocíti to vaša peňaženka! (bazystav.sk)

Mikroplasty: Odkiaľ sa berú, čo spôsobujú a ako sa ich zbaviť | Spravodajstvo | Európsky parlament (europa.eu)