75 miliónov kráv ročne skončí v koši!

75 MILIÓNOV KRÁV ROČNE SKONČÍ V KOŠI!x

V krajinách Európskej únie sa každý rok vyprodukuje 88 miliónov ton potravinového odpadu v hodnote asi 143 miliárd eúr.
 
Najviac k tomu prispievajú domácnosti, ktoré sú zodpovedné za 47 miliónov ton potravinového odpadu. Jedná sa o nezužitkované jedlo ale i odpad vo forme šupiek z potravín. To predstavuje v prepočte asi 173 kilogramov odpadu na osobu.
 
 
Organizácia Zachraň jídlo prichádza s nápadmi a radami, ako správne nakupovať a skladovať potraviny. Predídeme tak zbytočnému znehodnoteniu a znížime svoju produkciu odpadu. Vyhadzovanie potravín predstavuje záťaž pre ekonomiku, aj negatívny environmentálny dopad. Prichádzame totiž o vzácne zdroje, predovšetkým o vodu potrebnú na vypestovanie a produkciu potravín.
Pred  tým, než sa dostaneme ku radám, ako tento dopad môžeme jednotlivo znížiť, prečítajte si tieto fakty.  Donútia Vás pozrieť sa na odpad z potravín z inej perspektívy:
 
 
xx
 
8 rád
 
xxxxx
 
xxxxxx
 
Možno si poviete, že kvôli Vášmu vyhodenému chlebu sa svet nezrúti. Keď sa na to ale pozrieme z väčšieho odstupu, zistíme, že spotrebitelia sú zodpovední za najväčšiu časť vyhodeného jedla v rámci potravinového reťazca. Toto je odhad za členské štáty Európskej únie . 
 
Vyhadzujeme predovšetkým pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky a uvarené jedlá. Najviac sa k vyhadzovaniu priznávajú mladí ľudia medzi 18 - 29 rokmi, ktorí podľa štatistík patria k najväčším "plytvačom".
 
Veríme, že aj vďaka tomuto článku sa môže Vaša spotreba znížiť a prispejeme tak spoločne k odľahčeniu životného prostredia bez odpadov. 
 
Zdroj: http://zachranjidlo.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie