8 rád, ako originálne a šetrne zabaliť vianočné darčeky!

K vianociam neodmysliteľne patria darčeky. Bežne ich balíme do jednorazových baliacich papierov, ktoré sa na darčekoch príliš dlho neohrejú. Na balenie darčekov dokonca míňa väčšina z nás každý rok nemalé peniaze, ale nezabalený darček ako by ani darčekom nebol. A pretože nám toto plytvanie nie je jedno, rozhodli sme sa vám ukázať, že to ide aj inak a šetrnejšie s ohľadom na životné prostredie a vašu peňaženku. Stačí sa inšpirovať našimi radami a zapojiť tvorivého ducha, ktorý je v každom z nás. Vaše darčekové balíčky budú rozhodne originálne a zároveň týmto spôsobom idete po ceste K MENEJ ODPADU!

 

1. Do novín? Aj poštová schránka môže všeličo ponúknuť

Každý deň  sa vaše poštové schránky neúprosne plnia nevyžiadanou poštou, reklamnými a informačnými letákmi, novinami a pod. Všetok tento inak zbytočný papier končí často bez povšimnutia v koši. Má bohužiaľ moc krátku životnosť, pritom hýri farbami a ako baliaci papier je ideálny. Teraz je ten správny čas, kedy ho využiť. Splní účel a vám nebude ľúto, že skončí potrhaný v koši.

2. Japonské Furoshiki – látka miesto papiera

Furoshiki -  metóda balenia darčekov do rôznych textílií – nie je zďaleka žiadnou novinkou. Toto umenie spočíva v skladaní, viazaní a točení látky, pochádza z Japonska a pre svoj enviromentálny rozmer získava stále viac priaznivcov po celom svete. Základné balenie naviac zvládne každý.

3. Inšpirácia zo samotnej prírody

Zabudnite na klasické balenie, niektoré darčeky vyniknú samy o sebe, stačí ich len nápadito dozdobiť. Aj v tomto zimnom období nájdete v lese alebo na lúke zaujímavo sfarbené plody, vetvičky a rôzne iné dary Zeme, ktoré môžete využiť ako dekoráciu. My sme dozdobili tento krásny bambusový hrnček, ľúbi sa vám?

4. „ZAVARTE" váš darček

Snáď v každej špajze sa nájde nejaká ta sklenená zavarovačka. Čo s ňou? Jednoducho do nej pekne zrolujte ponožky, spodnú bielizeň, ale aj rukavice alebo treba tričko. Tak sa všedné darčeky, z ktorých si často uťahujeme (Jéj ponožky, aké prekvapenie :D), stanú neobyčajnými.

5. Darujte darček v darčeku

Nákupné plátenné tašky alebo sieťovky sú dnes na rozdiel od igelitiek v kurze. Je teda škoda nevyužiť ich ako darčeky a balenie v jednom. Naviac po štýlových kúskoch nemusíte nikde dlho pátrať. U nás nájdete priamo umelecké skvosty. Ocenia ich ženy aj muži všetkých vekových kategórií a aj pre najmenších sa nájde veľa veselých motívov.

6. Znovu používajte

Nakupujete darčeky cez internet? Balenia, v ktorých vám darčeky prídu domov, nevyhadzujte. Dajte im taktiež druhú šancu a pomalujte ich alebo skrášlite nejakou mašlou, polepte ich vystrihnutými obrázkami, čokoľvek čo vás napadne. Iba ich hneď nevyhadzujte. Tiež je dosť možné, že sa vám doma válajú nejaké tie darčekové taštičky, odtrhnite starú menovku, vytvorte novú na kúsok papiera a darčekové balenie je na svete :)

7. Odpad alebo inšpirácia

Novinový papier alebo krabička od zásielok znie super, ale stále vám chýba to vianočné kúzlo pre zdobenie? O tom, čo je a nie je odpad, môžete tu a tam rozhodnúť sami. Skúste napríklad z pomarančovej kôry vianočnými vykrajovačkami pripraviť niekoľko rôznych tvarov (Srdiečka, hviezdičky alebo snehuliakov? Fantázii sa medze nekladú.), tie prevlečte špagátikom a nechajte ich pár dní sušiť na radiátore. A čo menovky? Zadná strana bloku, ktorý už ste hodili do papieru, ponúka veľa priestoru. Vystrihnite si malé menovky práve tu. Doplňte jutovým špagátikom a pripravenou pomarančovou kôrou, nejakým tým kúskom prírody a kúzlo Vianoc je tu.

8. Látkové vrecúška z našej dielne

Ak vám ani jedna z našich rád nepadla do oka, máme pre vás ešte jednu inšpiráciu ako zabaliť darčeky bez odpadu. Vrecúška rôznej veľkosti pre zero waste vianočné balenie pre nás ušili v chránenej dielni Dom Svitania v Jakubove. Sú krásne a veľmi praktické, veríme, že z nich budete mať veľkú radosť rovnako ako my.