Aké plienky sú pre dieťa najlepšie?

Ak ste sa ocitli v tomto krásnom, no i náročnom období života, je táto otázka na mieste. Život, ako ho poznáte, sa vám príchodom dieťatka razom zmenil a už nikdy nebude rovnaký. Čím staršie vaše dieťa bude, tým menej starostlivosti a opatery bude vyžadovať. V tom najmenšom veku zaňho však musíte rozhodovať vy, a keďže ide o to najcennejšie čo máme, musíte sa rozhodovať čo najsprávnejšie. Najmenšie deti sú tie najcitlivejšie stvorenia a už od útleho veku sa na nich odrážajú vlastnosti ich okolia. Či ide o psychické, alebo telesné zdravie, prvých pár rokov je kritických. Preto by sme sa už od útleho veku mali snažiť pre našich najmenších vyberať tie najkvalitnejšie a najprírodnejšie produkty, s ktorými prídu do každodenného kontaktu. V tomto blogu si povieme o alternatívach klasických komerčných plienok a tiež o tom, aké plienky sú pre deti najlepšie.

Naty ekologicke plienky

O čo vlastne ide?

V prvom rade je dobré vedieť, čo klasické komerčné jednorazové plienky obsahujú. Inými slovami – čo vlastne svojim deťom dávať nechceme. Väčšina komerčných jednorazových plienok obsahuje nebezpečnú chemikáliu, zvanú dioxin. Je to karcinogén a samozrejme, umelá látka, používaná na bielenie plienok v nich v stopových množstvách aj ostáva a dokáže spôsobiť vývinové poruchy, oslabenie imunity a hormonálnu nerovnováhu. Kompromis ceny, kvality a masovej výroby. 

 Čo sa skrýva v komerčných jednorazových plienkach?

Dioxin žiaľ nie je jediným záškodníkom v čerstvých životoch tých najmladších. Už pred rokmi sa zistilo, že väčšina jednorazových plienok obsahuje stopy viac ako 60tich toxických chemikálií, z čoho 30 z nich sa v plienkach nachádzalo v koncentrovanom množstve. Okrem už spomínaného dioxinu plienky testované počas štúdie obsahovali tiež aj hexachlorobenzén a glyfosát – pesticídy, známe pre ich karcinogénne účinky. Ďalej sa v plienkach našli aj rôzne furány a formaldehyd – taktiež preukázané karcinogény. Štúdia Environmental Health Perspective z roku 2011 zistila, že z väčšiny plastových produktov sa do nášho tela vypúšťajú látky vplývajúce na estrogén. Estrogén je ženský pohlavný hormón a jeho zvýšená hladina spôsobuje vážne zdravotné problémy ženám i mužom. Komerčné jednorazové plienky totižto obsahujú rôzne druhy plastov, ktoré plienkam slúžia kvôli ich absorpčným, ako aj mechanickým vlastnostiam. Superabsorpčný polymér (SAP) je látka, ktorú jednorazové komerčné plienky využívajú na zadržanie všetkého, čo chcete nájsť iba v plienkach. Tento plast je netoxický, no tak či tak je to plast. Väčšina obyčajných plienok je vyrobená z umelých materiálov.

Kolorky foto

Aký dopad majú komerčné jednorazové plienky na prírodu?

Po prečítaní nasledujúcich riadkov sa asi zhodneme, že slová, ako jednorazová obyčajná plienka a udržateľnosť ruka v ruke veľmi nejdú. Len v USA zhltne proces výroby jednorazových plienok 10 miliárd litrov palivového oleja a viac ako 500 000 stromov. A to každý rok. Odhaduje sa, že pri výrobe plienok potrebných pre priemerné dieťa v celom rozsahu veku, v ktorom ich potrebuje, sa použije až 85 000 litrov vody. V Kanade napríklad tvoria jednorazové plienky 3 % komunálneho odpadu – čo je naozaj veľa. Drvivá väčšina jednorazových plienok tiež nie je recyklovateľná, alebo kompostovateľná. Malé dieťa potrebuje plienku takmer neustále a preto jednorazové komerčné plienky tvoria veľmi veľa zbytočného odpadu. Na skládkach tvoria tieto plienky toxický odpad plný baktérií a patogénov, ktorý sa týmto spôsobom môže dostať aj do spodných vôd. Rozklad komerčných jednorazových plienok je odhadovaný na 500 rokov. To je čas, za ktorý svet zažije možno aj 8 stavebných slohov a bude vyzerať úplne inak. Látkovým a podobným prírodným plienkam to však trvá len rok.

Kolorky  

Ktoré plienky sú pre dieťa teda najlepšie?

Nechceme vás však iba strašiť, a preto sa teraz poďme pozrieť na zdravé a prírodné alternatívy jednorazových komerčných plienok. Začneme pozitívami – organické plienky sú vyrábané s ohľadom na bábätko i prírodu. Tým pádom neobsahujú spomínané chemické škodlivé látky,  chlór, parfémy, latex a nie sú bielené. Organické plienky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a sú nepriepustné i napriek absencii superabsorpčných polymérov. Naše mamy sa o nás vedeli postarať aj bez Pampersiek – používali jednoduché látkové plienky. Možno ich začnete používať aj vy, no dnešná doba si vyžaduje praktické a rýchle riešenia – hlavne nech sú ale v súlade s prírodou. Čo sa týka ceny, záleží to na type a frekventovanosti používania konkrétnej plienky. 

naty plienky ekologicke

Jednorazové plienky sú síce lacnejšie, ako organické, no tie organické používame dlhšie – čo znamená, že cena je porovnateľná. Ako sme vraveli, všetko záleží od typu. Najlacnejšie však vyjdú klasické látkové plienky našich mám. Príroda sa vášmu používaniu organických plienok taktiež poteší. Tie sú vyrábané z rôznych udržateľných materiálov ako je biobavlna, celulóza, bambus, alebo kukuričný škrob. Bambus je prirodzene antibakteriálny a antiseptický, no organická bavlna je momentálne tým najrozšírenejším materiálom pri výrobe organických plienok. Biobavlna citlivú pokožku ani pri dlhom nosení nedráždi a výrazne znižuje riziko zaparenín. Taktiež je pre pokožku bábätka takáto plienka veľmi príjemná. Často sa tiež stáva, že komerčné jednorazové plienky pri niektorých deťoch spustia alergickú reakciu. To je však menej bežné pri tých organických, keďže výrobcovia sa snažia obmedziť umelé látky na minimum, ako aj obmedziť nepriaznivý vplyv na dieťa.

kolorky 03

Dnes už existuje veľa typov organických plienok. Či už chcete pokračovať v odkaze našich starých mám a používať látkové prateľné plienky, či vybočiť z radu organickými plienkami na inej báze, možnosti tu sú. Okrem klasických látkových plienok sa vy, aj príroda môžete spoľahnúť na ekologické jednorazové plienky Kolorky, alebo Eco by Naty – ktoré tiež získali asi každý dôležitý a prestížny certifikát v odbore. Česká firma Bamboolik zas ponúka bambusové plienkové nohavičky pre najmenších, ktoré výborne držia a sú maximálne priedušné. Fungujú na báze vkladacej plienky, ktorá je vyrobená z bambusovej viskózy, a ktorá je 4 krát savejšia ako bavlna. To je len pár príkladov z naozaj širokej ponuky zdravých a ekologických alternatív komerčných jednorazových plienok. Urobte ten správny krok pre vaše dieťa i prírodu, a aj týmto spôsobom obmedzte odpad, ktorý produkujeme.