AKO SA DOSTALI NAŠE DÁŽĎOVKY DO MATERSKEJ ŠKOLY.

 86a095f68a0313e75b86a6f845c344c7.cacheMaterská škola Švantnerova 1, Bratislava-Dúbravka môže byť príkladom pre ostatné školské zariadenia. V piatok, 15. januára 2016 riaditeľka školy, pani Gabriela Strýčková, za pomoci Nadačného fondu Telekom a našej spoločnosti zahájili projekt "Ako sa dostali dážďovky do materskej školy".

 
 

 Ako učíme deti mať vzťah ku kompostovaniu

Tento vynikajúci  projekt má priniesť deťom materskej školy cenné skúsenosti o recyklovaní bioodpadu a jeho využití vo výchovno-vzdelávacej činnosti. My sme sa s radosťou chopili dôležitej úlohy a priblížili sme deťom, ako pracovať s bioodpadom a aký je pre nás užitočný kompost, ktorý si vieme jednoducho sami vyrobiť.

V škôlke pribudol "medzi hračkami" a výchovnými pomôckami náš kompostér, vermikompostérvyvýšené záhony a drvič záhradného odpadu. Nesmeli sme zabudnúť samozrejme na tú najcennejšiu zložku, na ktorú sa deti tešili najviac. Bola ňou rodinka kalifornských dážďoviek, ktorá našla svojich nových priateľov práve medzi deťmi v materskej škôlke. Spoločne sme dážďovkám založili bývanie v novom vermikompostéri a deti sa hneď pustili do ich starostlivosti. Po olovrante zozbierali prvé chutné „odpadky“ z jabĺčok a naservírovali ich svojim novým kamarátkam ako potravu. Dážďovkám náš biologický odpad veľmi chutí a svojou usilovnosťou z neho vedia vyrobiť látky bohaté na živiny.
Cieľom projektu je aj to, aby život dážďoviek deti poučil o význame drobných živočíchov pre bioodpad. Počas chladných mesiacov budú deti kompostovať kuchynské zvyšky a na jar svoj úrodný kompost vrátia naspäť do prírody vo forme výživy pre nové záhony. Tie budú zakladať s rodičmi a spoločne tak prídu na to, že využívať prírodný odpad na kompost je nielen jednoduché ale aj veľmi prospešné. 

V priestoroch škôlky sme deťom taktiež predviedli, ako sa narába so záhradným drvičom. Upozornili sme ich na to, aký má pre ich budúci kompost význam drevená štiepka, ktorú za jeho pomoci budú vedieť vyrobiť. Štiepku z konárikov budú postupne pridávať do svojho nového kompostéra, ako cennú a výživnú zložku.

 Deti si svojich nových pomocníkov rýchlo obľúbili.

Počas projektu budú mať deti možnosť v rámci edukačných činností pozorovať mikroskopom a poznávať život dážďoviek a iných drobných živočíchov. Vyskúšajú si experimentovanie s rastom rastlín v zemine s kompostom a bez neho. Všetky výsledky svojich skúmaní zdokumentujú na fotografie a budú ich následne sprostredkovávať rodičom i verejnosti. Záverom projektu bude vytvorenie banneru o projekte s odkazom pre budúcnosť a zloženie básne/piesne o dážďovke.

Nové vybavenie škôlky pre menej odpadu.
Drevná štiepka má vysoký obsah uhlíka.
Deti si svojich nových pomocníkov rýchlo obľúbili.