Ako vybrať vhodnú kompostovaciu toaletu

Plánujete si zaobstarať kompostovací záchod, ale váhate, ktorý typ si vybrať? Skôr ako začnete vyberať, tu je niekoľko otázok, na ktoré si musíte odpovedať:

  • Koľko ľudí bude toaletu používať?
  • Bude sa toaleta používať celoročne alebo len sezónne?
  • Bude toaleta inštalovaná v prístavbe alebo v interiéri?
  • Chcete separačnú alebo priesakovú toaletu?
  • Do akej sumy sa chcete zmestiť?

Existujú aj otázky smerujúce k rôznym vlastnostiam jednotlivých typov, ktorým sa budeme venovať v porovnávacej tabuľke.

Skôr než sa k tomu dostaneme, pozrime sa na rozdiel medzi separačnou a priesakovou toaletou. Rozdiel je určený spôsobom, akým sa v toalete oddeľuje tekutina. Môže sa oddeľovať dvoma spôsobmi:

  • priamo v sedadle (separačná toaleta) - moč sa oddelí čisto
  • priesakom - všetok odpad sa zhromažďuje v jednej nádobe, z ktorej potom tekutina presakuje do pripojenej zbernej nádoby.

V závislosti od spôsobu separácie tekutiny v toalete sa odporúčajú možnosti, ako s ňou naložiť. Viac informácií si môžete prečítať v našom článku s často kladenými otázkami (otázka č. 8).

Toalety Biolan v ponuke Zemito:

Pre lepšie zobrazenie si tabulku môžete stiahnuť tu.

SK Tabulka_WEB kopie

*Tento údaj je čisto orientačný a uvádza odporúčaný počet osôb. Nič však nebráni tomu, aby toaletu používalo viac osôb. Iba ak sa toaleta používa často, je potrebné ju vyprázdňovať častejšie.

**Celoročné používanie (spresnenie)

Simplett - Áno, ale len vo vyhrievanom priestore. Odvetrávacie potrubie a potrubie na odvod kvapaliny musia byť tepelne izolované.

Simplett PLUS, Separačná suchá toaleta, Komplet - Áno, ale len vo vyhrievanom priestore. Je potrebné tepelne izolovať vetranie a potrubie na zber kvapaliny. Príležitostne sa môže používať v zime v nevykurovanom priestore. Materiál je odolný voči mrazu.

Kompostovacia ECO - Áno. V prípade každodenného používania musí byť toaleta v zime umiestnená vo vykurovanej miestnosti.

Najpopulárnejšie toalety

Najpredávanejšou toaletou je model Simplett PLUS. Ľahko sa inštaluje, má veľmi príjemný dizajn, je separačnou toaletou a je vybavená dávkovačom zásypového materiálu, ktorý funguje ako bežné splachovanie. Okrem toho sa dá používať celoročne. Pomer cena/výkon ju tak jednoznačne radí na špičku.

Pre chaty, kde je toaleta v každodennej prevádzke od jari do jesene (alebo po celý rok), je obľúbenou voľbou ekologická kompostovacia toaleta ECO. Tá ponúka veľkú odpadovú nádrž, umožňuje kompostovanie biologického odpadu a proces kompostovania prebieha priamo v toalete. Tým sa zvyšuje aj kapacita toalety, pretože odpad je v dôsledku rozkladu veľmi stlačený.

Toaleta Populett 200 je obľúbenou voľbou pre kempy, lesné škôlky alebo ubytovacie zariadenia, ako sú rôzne chatky, stany, glamping atď. Nádrž má objem 200 litrov a zvládne každodenné používanie aj na rušnejších miestach bez potreby častých zásahov. Vďaka kolieskam sa potom toaleta dá celá prepraviť na miesto, kde sa odpad vysype na kompostovanie.

 Chcete viac informácií?

Máte záujem o ďalšie informácie o suchých toaletách? Tu sme pre vás pripravili odpovede na najčastejšie otázky o toaletách Biolan. Ak ste nenašli odpoveď, ktorú hľadáte, alebo ak len váhate, ktorý typ toalety si vybrať, kontaktujte nás. Radi vám odpovieme na vaše otázky a pomôžeme vám vybrať tú správnu toaletu.