Často kladené otázky o suchých toaletách Biolan

Máte v hľadáčiku kompostovaciu toaletu, ale ešte neviete, čo si pod tým predstaviť, alebo či je to naozaj to, čo potrebujete a chcete? 

Toalety Biolan sú moderné, ekologické a hygienické suché toalety. Všetky typy sú dizajnové a vyzerajú ako klasické toalety. Menšie toalety vhodné na chaty a chalupy sa inštalujú priamo na podlahu a nevyžadujú veľa miesta, zatiaľ čo väčšie toalety (Eco, Populett), vhodné aj na ubytovanie, sa inštalujú pod úroveň podlahy. Sú pohodlné, bez zápachu a ľahko sa vyprázdňujú. Jednoducho im nie je čo vytknúť.

Pozrime sa na najčastejšie otázky a obavy týkajúce sa koncepcie kompostovacích toaliet.

  1. Ako funguje kompostovacia toaleta?
  2. Nezapácha? 
  3. Aký je potrebný zásypový materiál?
  4. Ako dlho vydrží jedno balenie zásypového materiálu?
  5. Ako vyprázdniť toaletu?
  6. Je potrebné toaletu niečím vystlať?
  7. Dá sa odpad nejako využiť? 
  8. Čo robiť s tekutinou z toalety?
  9. Aký druh toaletného papiera používať?
  10. Môžem používať toaletu počas celého roka?
  11. Je ťažké ho používať? 
  12. Ako čistiť toaletu?
  13. Aké sú možnosti výberu? 
  14. Kde všade môžem toaletu používať?
  15. Môžem si ju nainštalovať sám?
  16. Ako si môžem prispôsobiť miestnosť?


 

1. Ako funguje kompostovacia toaleta? 

Kompostovacia toaleta patrí medzi suché toalety. Toaleta obsahuje nádobu na zber tuhého odpadu, ktorý sa potom kompostuje a používa ako hnojivo. V závislosti od typu toaleta oddeľuje tekutý a tuhý odpad buď priesakom tekutiny, alebo priamo počas používania oddelenými cestičkami (tzv. separačná toaleta). Po vykonaní potreby sa musí použiť zásypový materiál, ktorý sa v závislosti od typu toalety pridáva z boku nádrže alebo pomocou dávkovača zásypového materiálu, ktorý funguje na rovnakom princípe ako bežné splachovanie.

2. Nezapácha to?

Správne nainštalovaná toaleta je hygienická, bez zápachu a pohodlná. Kvalitný zásypový materiál a dobré vetranie zabezpečia, že vaša toaleta bude bez nepríjemného zápachu. Na zvýšenie cirkulácie vzduchu je možné zakúpiť aj ventilátor. Ten sa odporúča najmä pri toaletách inštalovaných v interiéri.

3. Na čo je potrebný zásypový materiál?

Zásypový materiál udržiava kompostovaný materiál vzdušný a zabezpečuje, že kompostovanie je efektívne a bez zápachu. Jeho účelom je zakryť exkrementy, viazať zápach, absorbovať prebytočnú vlhkosť a pôsobiť ako podporné médium pre kompostovanie toaletného odpadu. Vďaka svojej kyslosti zásyp účinne absorbuje amónny dusík z toaletného odpadu a zabraňuje jeho vyparovaniu do ovzdušia vo forme amoniaku. V našej ponuke nájdete dva typy. Jemnejší zásypový materiál pre toalety Simplett PLUS a hrubší zásypový materiál pre ostatné typy.

4. Ako dlho vydrží jedno balenie zásypového materiálu?

Ponúkame dve varianty zásypového materiálu. Pre toalety Simplett PLUS sa musí použiť jemnejší materiál. Ten sa dodáva v 24-litrovom balení a pri dávkovaní podľa návodu vydrží približne 90 spláchnutí. Pre všetky ostatné toalety máme klasický zásypový materiál v 35-litrovom balení, ktorý pri dávkovaní podľa návodu vydrží na 130 spláchnutí.

5. Ako vyprázdniť toaletu?

Závisí to od typu toalety. Viac informácií o likvidácii tekutín sa dozviete v otázke 8.

Existujú 3 možnosti vyprázdňovania pevného obsahu v závislosti od typu toalety.

  • Základné jednoduché toalety (Simplett, Simplett PLUS, Komplet a Separačná suchá toaleta) majú prístup k odpadovej nádrži cez sedadlo. Jednoducho ho odklopíte ako veko, vytiahnete nádrž (vedro) a vysypete jeho odpad na kompost. Po vyprázdnení nádrž vypláchnite čistou vodou.
  • Kompostovacia toaleta Eco má veľkú odpadovú nádrž a proces kompostovania už prebieha v nej. Na vyprázdňovanie obsahu sa používa otvor v spodnej zadnej časti toalety, ktorý je mimo miestnosti.
  • Kompostovacia toaleta Populett je tiež toaleta s veľkou odpadovou nádržou. Toaleta Populett je vybavená kolieskami a inštaluje sa napoly dovnútra a napoly von. Ak ju chcete vyprázdniť, odpojíte ju od odvzdušňovacieho potrubia a odnesiete ju na kompostovisko, kde ju vyprázdnite. Vzhľadom na veľký objem existuje možnosť vyprázdňovania pomocou lopaty alebo prevrátením. Toaleta Populett je vybavená držiakom na zdvíhanie odpadovej nádoby na zberné vozidlá.

Ďalšie špecifikácie jednotlivých typov toaliet si môžete pozrieť tu.

6. Je potrebné toaletu niečím vystlať?

Odporúčame vložiť do nádrže papierové vrecko alebo vyložiť dno kartónom alebo novinovým papierom a potom ho zľahka prikryť zásypovým materiálom pre správnu absorpciu vlhkosti. Celú nádobu (vrátane papierovej výstelky) potom môžete vyklopiť na kompost. Druhou možnosťou je použiť rozložiteľné vrecká - tie uľahčia vyprázdňovanie a údržbu toalety. Upozorňujeme však, že rozložiteľné vrecia patria len do uzavretých kompostérov - na rozklad sú potrebné špecifické vlhkostné a teplotné podmienky. Ak sa rozhodnete používať kompostovateľné vrecká, nezabudnite nádrž ešte občas vyčistiť čistou vodou.

7. Môžem odpad nejako využiť?

Keď je nádrž na odpad plná, vyprázdnite jej obsah do kompostu. Obsah sa tam po roku skompostuje a môže sa použiť ako hnojivo (odporúčame ale využívať iba na okrasné rastliny a nehnojiť s týmto ovocie a zeleninu, rovnako ako priesakovú tekutinu (pozri nižšie)). Moč oddelenú pri separácii možno tiež použiť na hnojenie vďaka vysokému obsahu dusíka. Keďže je však vysoko koncentrovaný, je dôležité ho zriediť čistou vodou v pomere 1:10, aby ste rastliny nespálili. Priesakovú kapalinu môžete použiť pre rastliny, ktoré nie sú určené na konzumáciu. Zrieďte ho vodou v pomere 1:5. (Viac informácií nájdete v otázke č. 8).

8. Čo robiť s tekutinou z toalety?

Tekutinu možno oddeliť dvoma spôsobmi:

  • priamo v sedadle (separačná toaleta) - oddelí sa čistá moč, ktorá sa potrubím odvádza do kanistra alebo inej zbernej nádoby.
  • priesakom - všetok odpad sa zhromažďuje v jednej nádobe, z ktorej potom tekutina vyteká do pripojenej zbernej nádoby.

Upozornenie: Zberná nádoba musí byť pri separačných aj priesakových toaletách umiestnená pod úrovňou toalety, aby mohla tekutina správne odtekať. 

V závislosti od spôsobu separácie tekutiny vo vašej toalete existujú odporúčané možnosti, ako s ňou naložiť.

  • Separačná kvapalina - zdravá moč je relatívne sterilná a bez choroboplodných zárodkov, takže ju môžete použiť priamo vo vlastnej záhrade ako hnojivo. Kvapalinu však nevypúšťajte priamo do pôdy kvôli vysokému obsahu živín. Na zber tekutiny pripevnite kanister alebo inú zbernú nádobu. Potom ju zrieďte čistou vodou (1 diel moči, 10 dielov vody) a použite na zalievanie. Odporúča sa polievať 10 cm od základne rastliny.
  • Priesaková kvapalina - rovnako ako pri separačnej kvapaline odporúčame zbierať kvapalinu do nádoby na to určenej. Tekutina je vhodná aj na použitie ako hnojivo, ale len pre okrasné rastliny, kvety, stromy, kríky a trávu. Neodporúča sa používať na pozemkoch, kde sa pestujú rastliny určené na konzumáciu. Na použitie ako hnojivo ho zrieďte s vodou (1 diel kvapaliny, 5 dielov vody). Vzhľadom na charakter priesakovej kapaliny (obsahuje patogény z exkrementov) dbajte pri manipulácii s ním na zvýšenú hygienu a používajte ochranné rukavice. Priesakovú kapalinu môžete tiež postupne recyklovať späť do kompostu v toalete.

9. Aký toaletný papier používať? 

Používajte len recyklovaný, prírodný toaletný papier. Vyhnite sa toaletnému papieru s parfumami a bielenému toaletnému papieru.

10. Môže sa toaleta používať počas celého roka?

Áno, môže. Je však dôležité, aký typ toalety si vyberiete, a musíte zabezpečiť, aby bola miestnosť správne izolovaná. Aby nedošlo k poškodeniu nádrže zamrznutím jej obsahu, je potrebné priebežne sledovať hladinu jej naplnenia. V prípade toaliet s dávkovačom zásypového materiálu sa odporúča v zime zásyp z dávkovača vybrať a uchovávať ho vonku (v suchu). Ak sa do dávkovača zásypového materiálu dostane vlhkosť a zásyp zamrzne, splachovanie nebude fungovať.  Porovnanie jednotlivých toaliet a možnosť využitia celoročnej prevádzky nájdete v tomto článku.

11. Je používanie náročné?

Toalety Biolan sa používajú veľmi jednoducho. Je dôležité nezabudnúť na zásypový materiál, ktorý zabraňuje zápachu a je dôležitý pre kompostovanie obsahu. Pri separačných toaletách sa odporúča občas opláchnuť prednú časť sedadla, ktorá je určená na oddeľovanie tekutín, čistou vodou. Po naplnení toalety stačí vyprázdniť nádobu na odpad, opláchnuť ju čistou vodou a môžete ju opäť používať.

12. Ako čistiť toalety?

Údržba toaliet sa môže mierne líšiť podľa typu. Sedadlá a ostatné povrchy toaliet možno umývať bežnými čistiacimi prostriedkami pre domácnosť. Odpadové nádrže je dobré po každom použití prepláchnuť čistou vodou. Pri separačných toaletách sa odporúča aspoň raz ročne umyť nádobu na tekutinu a lievik a prepláchnuť potrubie na tekutinu teplou vodou s jemným čistiacim prostriedkom alebo jedlou sódou (biologicky odbúrateľné čistiace prostriedky z našej ponuky nájdete tu).

13. Aké sú možnosti?

Ponúkame 6 typov suchých záchodov od spoločnosti Biolan. V tomto článku sme uviedli rôzne typy toaliet, ich špecifikácie a tipy, ako si správne vybrať.

14. Kde všade môžem použiť toaletu?

Toalety sa väčšinou používajú v záhradách a chatách. Niektoré typy sa však môžu používať aj vo víkendových domoch alebo napríklad v ubytovacích zariadeniach, ako sú kempy, stany atď. Niektoré typy možno inštalovať aj v karavanoch. Tu si môžete pozrieť rôzne typy a ich použitie.

15. Dokážem si ho nainštalovať sám?

Žiadny problém! Inštalácia je veľmi jednoduchá a určite ju zvládnete sami. Jednoduchšie toalety sa inštalujú priamo na podlahu a nevyžadujú veľa miesta. Kompostovacie toalety sa inštalujú pod úroveň podlahy, ale s trochou zručnosti ich môžete nainštalovať aj sami. Pri inštalácii je dôležité myslieť na vetranie a zber priesakové kvapaliny (oboje si vyžaduje vyrezanie otvoru v boxe/miestnosti), prípadne na dostupnosť odpadovej nádrže.

16. Jak si upravit místnost?

Jak si upravíte místnost, kde bude toalety umístěna je samozřejmě na vás. Doporučujeme však mít toaletu umístěnou co nejblíže ke dveřím, aby při manipulaci s odpadem byla cesta od toalety na místo vyprázdnění co nejkratší. V blízkosti je vhodné mít umyvadlo a v prostoru toalety umístěný koš na odpadky, abyste mohli oddělovat nekompostovatelný odpad od kompostovatelného. Vzhledem k manipulaci s odpadem se nedoporučuje, aby cesta s ním vedla přes obytné místnosti. Zvažte proto pečlivě, kde toaletu umístit.



Ak ste tu nenašli odpoveď na svoju otázku alebo len váhate, ktorý typ toalety si vybrať, kontaktujte nás. Radi vám odpovieme na vaše otázky a pomôžeme vám vybrať tú správnu toaletu.