Aký vianočný stromček je najekologickejší?

Odpoveď je jednoduchá : ten ktorý máte doma!

Ak už doma máte umelý stromček, nezbavujte sa ho a používajte ho tak dlho, ako sa len bude dať. Keď ste si ho raz kúpili, je na vás, aby ste čo najdlhšiu dobu nepotrebovali ďalší. Aj keď je z plastu, pre prírodu tvorí menšiu záťaž, ako ten živý. Len sa nad tým zamyslite – kupovať každý rok nový stromček iba pre to, aby nás na dva týždne zahrial pri srdci? Mnohí by argumentovali tým, že ide o atmosféru, ktorú živý stromček vytvára. Tú si ale vytvárame sami našou prítomnosťou a vianočnou náladou. Koniec koncov, nejde len o samotný akt kúpenia živého stromčeka. Ten totiž do výšky, v ktorej ho predajcovia predávajú, vyrastie najmenej za sedem rokov. Sedem rokov investície prírodných zdrojov do stromčeka, ktorého vianočná služba trvá dva týždne.

Vieme, že viacerí z vás si tieto fakty možno neuvedomujú, ale v podstate ide o nepotrebný rozmar človeka, ktorý chce cítiť len vianočnú atmosféru. Tradícia živých vianočných stromčekov je masovou záležitosťou. Nielen u nás, ale na celom svete. Neexistuje poľahčujúca okolnosť, pri ktorej by dôsledky nášho ľahkovážneho správania mohli byť ospravedlnené. Z každého kúsku Zeme miznú lesy a my stále trváme na tradíciách? Prežili sme bez stromčekov, prežijeme bez nich aj ďalej.

Ďalej v tomto zmysle znamená žiť zodpovedne. Na otázky, ktoré dôsledkom nášho neudržateľného správania vznikajú, vedia odpovedať princípy cirkulárnej ekonomiky. V krátkosti, je to opak spotrebiteľského správania, na aké sme zvyknutí dnes. Každoročné kupovanie vianočného stromčeka namiesto dlhoročného využívania toho plastového, alebo ešte lepšie – namiesto inej, peknej a ekologickej stromčekovej náhrady. Možno to vyzerá tak, že nám na tomto probléme záleží príliš, no vianočné kupovanie živých stromčekov postihuje celú planétu a prírodu na nej. 

Blogcover_1

Čo so stromčekom po Vianociach?

Každopádne, mnohí z vás si živý stromček zadovážia aj tento rok. Ako teda narobiť čo najmenšiu škodu a čo s naším ozdobami obťažkaným symbolom Vianoc po....Vianociach? Tí, ktorí ho majú živý v črepníku si ho po sviatkoch môžu zasadiť do záhrady, alebo darovať. No o túto zelenú možnosť prichádzate, akonáhle stromček príde o korene. Viacerí obchodníci totiž stromčeky predávajú v črepníkoch, no tým boli korene osekané a po Vianociach je pre vás taký stromček asi taký užitočný, ako ten bez črepníka. Akokoľvek sa budete snažiť, ten sa už ani v záhrade svojej zašlej slávy nedočká a musíte sa ho nejakým spôsobom zbaviť. Keď čas vášho živého stromčeka vyprší, mnoho z nás ho nechá pri odpadkových kontajneroch na sídliskách. Tí, ktorí bývajú v dome so záhradou, ho môžu posekať a využiť v komposte. A to sú tie šťastnejšie prípady. Iní ho kľudne taký vysušený hodia aj späť do lesa. Vraj...späť do prírody. Ach. Slováci sú v nešťastnom nakladaní s odpadmi naozaj veľkí odborníci, a aj kvôli tomu vzniká tento článok. Už keď teda plánujete, alebo máte živý vianočný stromček, ako s ním po Vianociach naložiť?

Ako to funguje v zahraničí?

Pozrime sa na tradičné i menej tradičné spôsoby, ako sa správne, ale aj užitočne rozlúčiť so symbolom Vianoc. V zahraničí to majú vyriešené najrôznejšími spôsobmi. V Anglicku, ale aj v iných krajinách, vianočné stromčeky organizovane zbierajú vo verejných zberniach, určených presne pre ne. Odpadová služba v USA vám stromček spolu aj s komunálnym odpadom vezme spred domu pri rutinnom zbere odpadu. Z vyzbieraných stromčekov firmy následne vyrábajú mulč, po ktorý si môžete zadarmo prísť a využiť ho. To je tiež výborné riešenie pre udržateľné záhradkárstvo – mulč využijete vždy a nemusíte ho v tomto prípade kupovať. Všade sa postup samozrejme mierne líši, no väčšinou sa firmy snažia tento zelený odpad využiť. U nás, našťastie, je situácia čoraz podobnejšia.

Organizovaný zber vianočných stromčekov na Slovensku

Vráťme sa teda do slovenskej reality. U nás je povedomie o recyklovaní a udržateľnosti o čosi slabšie, a preto je aj známych metód, ako sa zbaviť nášho vianočného stromčeka, akosi menej. Tie neznáme vás ale určite prekvapia a dúfame, že tiež inšpirujú. Možno vás prekvapí, že na Slovensku samosprávy už tiež nejakú dobu organizovane zbierajú vianočné stromčeky. Táto hŕba zeleného (alebo v tom čase už hnedožltého) odpadu najčastejšie končí v spaľovniach, alebo v mestskom komposte. Tento zber funguje hlavne vo väčších mestách, no v každom to môže vyzerať inak. V každom prípade stromček musí byť odzdobený. Pre Bratislavčanov platí, že v oblasti sídlisk musia byť stromčeky uložené ku kontajnerom. Obyvatelia rodinných domov zasa musia uložiť stromčeky k najbližšiemu stojisku na triedenie odpadu. Hromadný odvoz sa bude tento rok organizovať od 7. januára do 31. marca 2019. Rovnako ako živý, tak aj umelý stromček môžete bezplatne odovzdať aj priamo v zbernom dvore. „V Trnave budú stromčeky z okolia rodinných domov zbierať počas 12. januára a 26. januára. V sídliskách priebežne po 6. januári.“ - povedal pre Glob.sk hovorca mesta Pavol Tomašovič“. Stromčeky následne poputujú do miestnej kompostárne, kde budú spracované. Trnava tiež ponúka možnosť osobne odniesť vianočný stromček priamo do zberných dvorov. Podľa slov hovorkyne mesta Trenčín, Evy Mišovičovej, sa zo sídlisk stromčeky budú zbierať 7.1.2020 a v každý utorok a štvrtok až do 14.2.2020, pričom skončia v kompostovisku. V Žiline stromčeky taktiež kompostujú – „Obyvatelia sídlisk môžu  po sviatku Troch kráľov ukladať stromčeky na jedno miesto pri stojiskách na kontajnery. Môžu ich tiež bezplatne odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Považskom Chlmci.“ – uviedol hovorca Žiliny, Pavol Čorba. Aj v tomto prípade je likvidácia vianočných stromčekov ekologická. Stromčeky sa štiepkujú a štiepka sa kompostuje. V Banskej Bystrici sa zber stromčekov koná po sviatku Troch kráľov raz za týždeň, pričom ich obyvatelia mesta môžu tradične nechať pri nádobách na zber komunálneho odpadu, odkiaľ budú odovzdané na kompostovanie. A ako to vyzerá v Košiciach? Mesto bude taktiež zberať stromčeky odložené pri kontajneroch. Tiež ich čaká kompostovanie, a teda aspoň trochu užitočná budúcnosť. 

Blogcover_5

Čo so stromčekom ďalej?

V prvom rade musíme pripomenúť, že vianočný stromček je zbytočný odpad, ktorý ani nemusí vzniknúť. Preto nebuďme príliš hrdí na to, ako efektívne sme preňho našli ďalšie využitie. Každopádne, zbavenie sa stromčeku nemusíte nechávať len na ostatných. Využiť ho môžete aj vy sami, či už v komposte, ako mulč, alebo záhradné / domáce dekorácie. Jeho kmeň môžete narezať na kolieska, a vyrobiť z nich napríklad nástennú mozaiku – ak ste tvorivá duša, nechajte sa uniesť svojou fantáziou. Takéto kolieska môžu tiež slúžiť ako dizajnový a prírodný chodník do vašej záhrady. Podobne môžete využiť voňavé ihličie (kým nie je úplne suché) na potpourri. Ak sa chcete stromčeka zbaviť sami a rýchlo, určite ho nepáľte v domácom krbe. Ihličie obsahuje vysoko horľavé zložky, ako napríklad terpentínový olej. Nechcete predsa, aby vám horel komín, však? Ak ste rybár, alebo bývate neďaleko jazera / rybníka, môžete doňho vyschnutý stromček hodiť. Tie vo vode slúžia ako prirodzené úkryty pre ryby, ktoré ho tiež vďačne využijú na kladenie ikier. Samostatne využiť môžete aj čečinu z vášho stromčeka. Jednoducho ju poodlamujte a prikryte ňou vaše záhradné trvalky, okrasné stromčeky a zeleninu. Je to ideálny prírodný izolačný materiál, ktorý ich ochráni pred januárovým mrazom.

41a0ab8307421d7e649fb4ecdfd51100

Koniec klasickým stromčekom! Ale čo iné?

Ako väčšina, i vy ste zrejme od narodenia zažívali Vianoce s krásnym Vianočným stromčekom. Či živým, alebo umelým, na tom nezáleží. Preto ak si jeho prítomnosť odmyslieť nedokážete, určite najlepším riešením je už spomínaný stromček v črepníku. Nemusí mať dva metre – čím menší, tým prenosnejší. Ak nemáte záhradu, darujte ho známym, ktorí sa mu určite potešia a môžu si ho zasadiť. Ak ste ale ochotní zájsť o krok ďalej, zabudnite na klasický i umelý vianočný stromček. Absolútnym ekologickým víťazom je v tomto prípade maketa stromčeka z drevených paliet, alebo iných kusov dreva, ktoré sú pekné a dlho vydržia. Takýto stromček je vkusnejší, ako si myslíte. Vydrží vám navždy a je takisto z dreva. Prevedenie je už na vás – môžete ho urobiť v 2D, alebo v 3D s paletkami, smerujúcimi do všetkých strán – ako konáre. Takýto stromček si budete môcť aj ozdobiť. Ak si dovolíte vytvoriť si k nemu puto, budete ho mať minimálne tak radi, ako ten umelý, ktorý rok čo rok vyťahujete z pivnice. Svoj vlastný vianočný stromček si však môžete vyrobiť z akéhokoľvek pevného a odolného materiálu. Ak ale chcete mať doma aspoň malý kúsok stromčeka, dajte si do vázy pár ihličnatých vetvičiek. Po Vianociach nimi môžete prikryť vonkajšie rastliny a ochrániť ich tak pred mrazom. Vianočný stromček si môžete doma vyrobiť takmer z hocičoho a stále to bude viac ekologické, ako kúpa nového, i keď prírodného živého stromčeka. Inšpirácií je viac, než dosť. Prečo by sme teda mali ostávať pri neudržateľných zvykoch, ktoré naše srdce hrejú iba pár dní? Osud prírody je omnoho dôležitejší, veď sme s ňou niekoľko desaťročí – snažme sa, aby tu bola aj ona bez nás. Dúfame, že sa týmto článkom aspoň trošku inšpirujete. Šťastné, veselé a ekologické!