Čistenie odpadu s čistým svedomím

Pojem netoxická domácnosť ani šedá voda Vám nie je cudzia. Používate iba eko prostriedky alebo si vystačíte so silným triom sóda, citrón a ocot. Prací gél si viete vyrobiť alebo viete, po ktorom v obchode siahnuť, obaly sa u vás doma nehromadia, s košom chodíte raz za dva týždne a k prírode máte rešpekt. Jedna drobnosť však vaše svedomie trošku ťaží. S upchatým odpadom si bez poriadneho chemického koktejlu neporadíte.

A čo keď Vám povieme, že poradíte?

Obrázek3

Kto pri upratovaní v domácnosti siaha po základných surovinách, už sa určite s Puerom niekedy zoznámil. Puer, alebo tiež perkarbonát sodný, je pracia sóda obohatená kyslíkom. Najviac je spájaný s praním bieleho prádla, pretože má bieliace účinky, a tak dokáže rozjasniť vaše prádlo a predchádzať tomu, aby ztratilo svoju sviežu bielu farbu. Ale k tomu sa ešte vrátime. 

Ako s ním na to čistenie odpadu? Vlastne úplne rovnako ako so všetkými ostatnými prostriedkami, ktoré sa s upchatým odpadom dokážu pobiť. S tým rozdielom, že máte istotu, že je všetko 100% biologicky odbúrateľné.

Obrázek2

Ideme na to? Super! Do odtoku v umývadle, v sprche alebo do kuchyňského drezu nasypte 1-2 lyžičky pueru a zalejte hrnčekom teplého octu. Zmes octu a perkarbonátu začne okamžite peniť, nenakláňajte sa preto pri zalievaní odtoku priamo nad bublajúcou zmesou, aby vám nevystriekla do tváre. Po zaliatí  nechajte pôsobiť minimálne 15 minút a následne prepláchnite odtok teplou vodou. Tá so sebou vezme vzniknutú zmes spolu s rozpustenými nečistotami a mastnotou.

Tadá a je to! Stálo vás to rovnako času, menej peňazí a získali ste čistý odtok a lepší pocit. Pokiaľ máte ale pocit, že by to mohlo byť ešte o chlp lepšie alebo bojujete so silnejším znečistením, nebojte sa nechať zmes pôsobiť dlhšie. A samozrejme, rovnako ako u všetkého iného nezabúdajte na prevenciu a odtok čistite pravidelne!

Tento vychytaný prášok zúžitkujete doma ale aj pri ďalších príležitostiach. Ako sme zmienili, jeho najväčšia sláva spočíva v čistení škvŕn a bielenie prádla. Pre biele a svetlé prádlo je postup jednoduchý – pri praní pridajte do zásobníku k praciemu prášku 1-2 lyžice a zašednuté tričká budú minulosťou. Pokiaľ vám ale kôš na prádlo ponúka náročnejšie kúsky a vaše oblečenie sa môže pochváliť spektrom farieb od žltej mastnoty, cez červené víno, po čierne škvrny od atramentu, tak rozpustite 1-2 lyžice v cca 10 litroch horúcej vody a oblečenie nechajte cez noc kúpať sa vo vlastnom roztoku.

Obrázek1

A keď už sme u toho silnejšieho kalibru. Puer využijete skvele taktiež pri čistení toalety. Na bežné znečistenie postačí naliať kanvicu horúcej vody a následne nasypať 1–2 lyžice Pueru. Po jeho rozpustení vydrhnite kefou a máte hotovo. Pokiaľ vás trápi ešte aj vodný kameň, nechajte Puer pôsobiť cez noc a spolu s pol hrnčekom teplého octu. V prípade potreby postup opakujte.

A posledná rada na záver? Keď budete nabudúce hľadať čistič na upchatý odpad a budete v obchode siahať po super eko prostriedku za super vysokú cenu, mrknite sa na zloženie, predtým než prídete k pokladni. Veľa prostriedkov sa totiž iba pekne menuje, ale stále je to perkarbonát sodný v bledo modrom!