Ekologické pranie je super

 

Raz mi moja kamarátka povedala, že na jedno pranie dávkuje 2,5 vrchnáčika aviváže, aby jej bielizeň sviežo voňala. Veľmi ma to prekvapilo. Na jednej strane som si pomyslela, či jej nie je ľúto používať také množstvo aviváže, no na druhej som si uvedomila, ako jej oblečenie naozaj pekne vonia. Pri najbližšom praní som to vyskúšala, až som si na to úplne zvykla. Časom som prestala používať odmerky, prášky i aviváž som liala podľa úsudku a pravidla - čím viac, tým lepšie.

oplach na bielizeň levanduľa

Takto som fungovala skoro dva roky. Prišiel však deň, keď mi práčka vypísala 007 chyba. Skúšala som reštartovať, dať jej oddych pár dní, skúšala som nižší program a nič. Začala som googliť a pregooglila som sa až k diskusným fóram. Ženy si medzi sebou radili, ako s podobnými problémami. Základ bol vyčistiť filter a vyčistiť trubičku, ktorá vedie z dávkovača prášku. Vytiahla som ,,šuflík“ s priehradkami a bolo tam kopec zelenej voňavej hmoty. 

Táto voňavá pleseň bola asi prvým signálom toho, že niečo robím zle. Vtedy som objavila ocot, ktorým pravidelne čistím práčku a periem s ním napríklad uteráky. Druhý signál bola zvláštna alergická reakcia. Zrazu ma začalo svrbieť celé telo. Precitlivene som reagovala na príliš voňavú bielizeň. Nie len moja koža, ale aj môj nos - začalo mi to smrdieť.

Jeden z prvých ekologických prípravkov, po ktorom som siahla bol Oplach prádla . V prvom rade je vhodný pre citlivú pokožku – to je môj základ, ktorý musí spĺňať. Nahrádza aviváž, ktorá vlastne obaľuje látku vrstvou a zabraňuje dýchaniu. Oplach je zázrak. Neutralizuje plákací kúpeľ, čo je dôležité najmä pre ľudí s citlivou pokožkou, ekzématikov, alergikov a malé deti, ktorých koža je pre chemické látky omnoho viac priestupná než pokožka dospelých. Prirodzené pH povrchu ľudskej kože je totiž kyslé (pH 4-6), pokožka sa tak chráni pred množením mikroorganizmov. Oproti tomu mydlo, pracia sóda a iné pracie prostriedky sú zásadité. Nevyplákané zbytky pracích prostriedkov v bielizni preto dráždia kožu a je dobré ich pri plákaní neutralizovať. Oplach taktiež zabraňuje usadzovaniu zbytkov pracieho prostriedku v textilných vláknach,  a tým aj zašednutiu bielizne. Vláknam sa vracajú ich prirodzené vlastnosti (uteráky opäť sajú) a vzhľad (jasnejšie farby).

_MG_4322res

Druhým prípravkom bolo žlčové mydlo. Jednoduchý, lacný pomocník pri škvrnách akéhokoľvek druhu. Aj make-up aj krv aj čokoláda.

Mojím snom je prať s mydlovými orechmi, ale poviem vám pravdu, ešte som sa k tomu nedostala (napíšem vám o nich nižšie). Som však na pol ceste (teda podľa mňa už za druhou tretinou), používam totiž gél z mydlových orechov, inými slovami prací gél na farebnú bielizeň. Na tú bielu je výborný prací prášok z mydlových orechov s bieliacim účinkom. Prášok na biele, gél na farebné.

Ekologické pranie si nežiada veľkú obetu, je to naozaj veľmi jednoduché. V podstate len vymeníte neekologické produkty za ekologické a je to. Plus na začiatok by ste si mali zistiť tvrdosť vody v domácnosti (to sa inak vždy zíde vedieť). Na to existuje jednoduchý testovací pásik. V tvrdej vode sa mydlová zložka pracích prostriedkov zráža s minerálnymi látkami obsiahnutými vo vode, čo spôsobuje jej nižšiu účinnosť. V praxi to znamená nie len zvýšenú spotrebu prostriedku, ale aj zrazeniny v textile a v práčke. Na odstránenie tohto problému je perfektný ekologický zmäkčovač vody. Upravuje tvrdosť, a tak nám zaručí vhodné prostredie pre pranie s mydlovými pracími prostriedkami.

zmäkčovač vody (1)

No, a to je všetko. Nič navyše, len zameniť svoje staré známe, dovolím si tvrdiť neekologicky ale chemicky napumpované prášky, za tieto hypoalergénne zázraky.             

Samozrejme dá sa ísť ešte ďalej. Máme mnoho alternatívnych možností. Napríklad pracie vajce. Pracie vajíčko naplníte pracími peletami obahujúce balenie podľa toho, na koľko praní vám vydržia. Biele pelety minerálneho pôvodu ionizujú molekuly kyslíka vo vode a turmalínové čierne keramické pelety uvoľňujú špinu z vlákien z textílii. Pranie nevplýva na kvalitu textilu ani na jeho farbu. Ionizované molekuly kyslíka zvyšujú pH, čo pozitívne a prirodzene vplýva na zmäkčenie pranej bielizne. Vďaka tomu nie je vôbec nutné používať ďalšie zmäkčovadlá. S pracím vajcom oblečenie až tak nevonia, ako sme zvyknutí za starých avivážových čias, ale vonia príjemne.

 

Tiež tú máme už spomínané mydlové orechy. Mydlový orech je plod stromu Sapindus mukorrosi, ktorý rastie v Nepále a Indii. Ako rastlinný prací prostriedok sa hodí pre jemné, avšak dôkladné a šetrné pranie a čistenie. Bielizeň zmäkčuje prírodným spôsobom, takže odpadá nutnosť používania ošetrovacích prostriedkov. Orechy je možné použiť viackrát.

Toľko moje skúsenosti a sny o praní. Ak ešte stále váhate, prečo by ste vlastne mali prať ekologicky, mám pre vás aj vysvetlenie :

Produkty ekologického prania sú bez fosfátov, ropných derivátov, chlóru, syntetickej parfumácie, farbív, enzýmov, odpeňovačov, optických rozjasňovacích látok a plnidiel, bez chlóru. Jeden by neveril, koľko nebezpečných chemikálii sa všade používa.

Eko pranie prináša možnosť znížiť množstvo chemických látok, a tak znížiť nepríjemný dopad na prírodu a človeka. Chemické látky totiž ničia aj užitočné baktérie, ktoré napomáhajú rozkladu odpadu v kanalizácii. Každý z nás sa tak môže podieľať na zlepšení sveta, a to jednoduchou výmenou chemických prostriedkov za prostriedky ekologické. 
A keďže my chceme eliminovať nie len množstvo chemikálií, ale aj množstvo plastu, rozhodli sme sa zobrať si so sebou na niektoré naše markety čapovacie stanice s pracími práškami. 

Vaša Lydka