Je udržateľný život drahý?

Sú udržateľné produkty drahšie, než ostatné? Možno áno. Je udržateľný život drahší? Nie.

Hoci stále rozsiahlo panuje presvedčenie, že udržateľný život je možnou voľbou iba pre bohatších ľudí, opak je pravdou. Prečo? To si povieme v nasledujúcom článku. Poďte sa s nami na tému udržateľnosti pozrieť bližšie, očami Zemito.

cena udržitelnosti (1)

Udržateľnosť ≠ Udržateľné produkty

Napríklad sa s udržateľnosťou ešte len zoznamujete. Ako prvý krok ste tak prišli na náš e-shop, alebo do akéhokoľvek iného obchodu s udržateľným sortimentom. A treba ich vaša prvá myšlienka celý obchod vykúpiť. Jasne, potom vám určite bude udržateľný život pripadať drahý. Je dôležité si ale uvedomiť, že udržateľnosť neznamená vyhodiť všetko, čo ste doma mali a nakúpiť hromadu udržateľných produktov.

Keď sa sústredíme iba na nákup tovaru s nálepkou „udržateľný produkt“, môže sa stať, že našou motiváciou je iba túžba po vlastníctve a materializme. Udržateľnosť v skutočnosti ale znamená, že nakupujeme s rozvahou. Využívame to, čo máme tak dlho, pokiaľ nám to slúži, alebo prináša radosť. A o veci sa staráme tak, aby dlho vydržali. Ide o trvalý záväzok k znižovaniu nášho ekologického odtlačku, nielen o jednorazový výber konkrétnych výrobkov. Skutočná udržateľnosť spočíva v našom každodennom správaní a rozhodnutiach, nielen v nákupe.

Až vám váš obľúbený súčasný produkt doslúži, až potom je tá správna chvíľa kúpiť jeho udržateľný variant. (Teda, aspoň za predpokladu, že užívaním daného produktu nedochádza kontinuálne k ohrozovaniu vás alebo životného prostredia, ako napr. nekvalitná toxická kozmetika alebo neúsporné spotrebiče s vysokými energetickými nákladmi. Tie stoja za to vymeniť rovno.)

udržitelnost (2)

Kde sa cena udržateľných produktov kompenzuje?

Že sú udržateľné produkty drahšie, to už sme si povedali. O tom sa nepreme. Ich vyššie náklady sa ale v otázke udržateľného života kompenzujú. Ako?

Cenový balans

Nie všetky udržateľné produkty sú drahšie. Pokiaľ sa napríklad rozhodnete pre netoxické upratovanie domácnosti, vystačíte si s jedlou sódou, kyselinou citrónovou, octom a lufou. A vystačíte si na veľmi dlho. Už ovládlo toto kombo aj vašu domácnosť?

Kvalita nad kvantitou

Kvalitné produkty dlhšie vydržia. Namiesto toho, aby ste si každý rok museli kupovať nové tričko, pretože staré sa už rozpadlo, kúpite si jedno a točíte ho v šatníku 10 rokov. Alebo kvalitný termohrnček. Alebo krabičku na jedlo. A nie, nemusíte si ich nechať, keď vám prestanú robiť radosť. Ale môžete ich poslať ďalej s vedomím, že niekomu môže robiť radosť ešte dlho.

Udržateľnosť ako životný štýl

Udržateľnosť a minimalizmus idú ruka v ruke. Kvalitný udržateľný kúsok v univerzálnom prevedení zanechá menšiu uhlíkovú stopu, ušetrí vám čas elimináciou rozhodovacej paralýzy a prinesie vám vo výsledku viac radosti. Poznáte pojem „kapsulový šatník“? Jedná sa o koncept v oblasti módy a minimalistického štýlu, ktorý sa zameriava na vytvorenie malého a dobre premysleného súboru oblečenia, ktoré je možné ľahko kombinovať. Jednoducho – menej je viac. A neplatí to len o móde.

Dáva vám teraz udržateľnosť väčší zmysel?

udržitelný život (1)

Základné pravidlá udržateľnosti

Obľúbeným a jednoduchým pravidlom je pravidlo 4R (uvádza sa aj variant 3R a 5R).

Reduce, reuse, repair, recycle – zredukuj, opakovane použi, opráv, recykluj. Viac sme sa o tomto pravidle rozpísali v článku Tipy & Triky pre menej odpadu.

Ďalej by sme vypichli význam kontinuálneho vzdelávania a vyhľadávania nových informácií. 

A v neposlednom rade veríme, že medzi základy udržateľného života patrí aj uprednostňovanie lokálnych, sezónnych a ekologicky šetrných potravín. Aby sme tak povedali - všetko s mierou. Exotického ovocia, jazdenie autom, nakupovanie. Nehovoríme, že sa máte všetkého vzdať. Len zodpovedne a vedome voliť, čo za to stojí a čo nie.

Oprav

Udržateľnosť ako investícia

Každý váš krok je svojim spôsobom investície. Niektoré sú dobré, niektoré nie. Vcelku ľahko však môžete predpokladať, ako sa vám ktorá investícia vráti. Udržateľnosť možno tiež vnímať ako investíciu, ktorá má dlhodobé výhody pre jednotlivcov, spoločnosť aj planétu. 

Finančná úspora

Kvalitné materiály spolu s dobrou starostlivosťou znížia náklady na opravy a údržbu jednotlivých produktov. Ich dlhšia životnosť navyše zníži potrebu opakovaných nákupov v krátkom časovom meradle. Využívanie obnoviteľných zdrojov energie, inštalácia energeticky úsporných zariadení potom dlhodobo šetrí vašu peňaženku.

Lepšie zdravie i psychická pohoda

 Vhodne zvolené netoxické produkty, ale aj zdravá strava a cvičenie. Opäť sa dostávame k tomu, že udržateľnosť nie je len otázka udržateľných produktov, ale životného štýlu, ktorý vám môže v budúcnosti znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť.

Budúcnosť

Ochrana životného prostredia a znižovanie negatívnych dopadov ľudskej činnosti na planétu sa vás budú ešte nejakú chvíľu týkať. A potom vašich detí alebo vašich blízkych. Udržateľnosť môže byť aj vaša cesta. Pomôžte ostatným budovať lepšiu budúcnosť a chrániť prírodu okolo nás.

Budoucnost (1)

Trocha matematiky

Poďme si ukázať pár príkladov, kde si otázku počiatočnej investície môžeme krásne ukázať.

Menštruačný kalíšok x Tampóny

Mentštruačný kalíšok má udávanú životnosť cca 5 rokov a jedná sa o jednorazovú investíciu. Jeho cena sa pohybuje priemerne okolo 25 Eur (nájdete však aj lacnejšie aj drahšie). Ku kalíšku si môžete dokúpiť ešte pár propriet navyše ako cestovnú krabičku, čistiace tablety a pod. Počítajme teda 40 Eur.

Tampóny sú proti tomu jednorazová záležitosť. Udáva sa priemerná spotrebu cca 20 tampónov za jednu menštruáciu (tento údaj je veľmi individuálny a číslo môže byť nižšie aj vyššie). Pri priemernej dĺžke cyklu 28 dní je to za 5 rokov cca 1300 tampónov. To pri cene 2.45 Eur za krabičku so 16 tampóny robí 200 Eur. Takže nielen že ste kúpou kalíška ušetrili 1300 tampónov, ale ešte vaša peňaženka ušetrila 160 Eur.

Kávové kapsule – opakovateľné x jednorazové

Na toto má WayCap dokonca rovno svoju kalkulačku. Tak sa pozrite, koľko môžete ušetriť a nezabudnite si pripočítať, že ušetríte ohromné množstvo odpadu. https://www.compatible-capsules.com/savings-calculator/

Holiaci strojček x jednorazové žiletky

Holiaci strojček stojí 22.5 Eur  (plus žiletky 1,10 za kus). Jednorazové holiace strojčeky, za predpokladu, že nesiahnete po tých úplne najlacnejších, vyjdú cca na 2 Eura za kus.

Tu je matematika veľmi jednoduchá. Počas 11 oholení holiacim strojčekom s vymeniteľnou žiletkou sa vám vaša počiatočná investícia vráti a 12. holenie – to už máte zadarmo. 😊

A v ďalších príkladoch by sme mohli ľahko pokračovať. Samozrejme – nie pri všetkých produktoch sa dostanete k výhodnejšej cene. Ale za vyššiu cenu získate naopak kvalitu, dobrú starostlivosť o seba a svoje telo, férové platy a čistú prírodu. A to stojí za to, nemyslíte?