KOMPOSTOVANIE NA JESEŇ A PRÍPRAVA KOMPOSTU NA ZIMU

Čo s konármi na záhrade?
 

Častokrát si nevieme s takýmto návalom bio materiálu poradiť a preto končí v preplnených smetných nádobách, spálený pod susedovými oknami, alebo vyvezený za obydlia, kde bude tvoriť základ pre budúce nelegálne skládky odpadu. Riešenie je pritom veľmi jednoduché, stačí ho všetok skompostovať v domácom kompostéri. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme základné pravidlá a tipy, ako to všetko správne skompostovať.

autumn-3755125_1920

Správny postup pri kompostovaní lístia

Lístie je aj napriek vžitým predsudkom veľmi kvalitným organickým materiálom, vhodným práve na kompostovanie. Je pravdou, že niektoré druhy lístia sa rozkladajú pomalšie ako iné, ale určite sa rozkladajú. Príkladom sú orechy, duby či gaštany priamo vo voľnej prírode.  Lístie pod týmito stromami z roka na rok mizne. Pri riadenom procese kompostovania v domácich kompostéroch nám to pôjde ešte rýchlejšie. Pre záhrady, v ktorých máme viacero listnatých stromov a veľké množstvo lístia, odporúčame použiť aj urýchľovač kompostovania Oxygenátor.

Pokiaľ máme na záhrade viacero listnatých stromov, odporúčame takéto lístie najskôr spolu zmiešať a až následne ho kompostovať, keďže lístie opadáva na jeseň, odporúčame si urobiť zásobu opadaného lístia vedľa kompostéra v priebehu nasledujúceho roku ho zmiešavať s dusíkatými materiálmi ako napr. trávou alebo hnojom.

Pred kompostovaním ťažko rozložiteľných listov (orechové lístie) odporúčame lístie na jeseň prejsť kosačkou bez zásobníka. Takto posekané lístie nechajte cez zimu pod snehom a na jar ho začnite postupne pridávať do kompostu. Tento postup môžeme  aplikovať aj so zásobníkom a lístie uskladníme najlepšie v kompostovateľnom vreci alebo v plastovom vreci vedľa kompostéra ešte pred zimou.

Extra tip : Aby sme predchádzali zlepovaniu lístia v komposte, môžeme lístie zmiešať s hlinou, prípadne s hotovým kompostom.

Kompost z lístia a trávy sa zvykne nepriedušne utláčať, preto ho treba minimálne po mesiaci od založenia premiešať prekopávačom kompostu  (kovová pomôcka vhodná na prekopávanie a prevzdušňovanie kompostu).

Choré lístie

Pri kompostovaní lístia napadnutého chorobami alebo parazitmi je potrebné takéto lístie zmiešať s vápnom a navlhčiť, samozrejme, mimo kompostéra. Do kompostu ho pridáme až po prebehnutí termickej reakcie, a to minimálne po dvoch  týždňoch od zmiešania. Čím častejšie kompost z lístia budeme prehadzovať, tým rýchlejšie vyrobíme z bioodpadu kompost.

Drvenie záhradného odpadu do nášho kompostu

Minimálne dvakrát ročne nám vznikajú starosti s drevným odpadom z našich záhrad. Efektívnou a legálnou cestou je úprava záhradného bioodpadu pre použitie do domáceho kompostu s pomocou kvalitného záhradného drviča Shark.

drvenie odpadu

Shark spĺňa všetky atribúty kvalitného záhradného drviča a to predovšetkým svojou pevnou oceľovou konštrukciu, spoľahlivým výkonným motorom, kvalitným obojstranným ostrím a priaznivou cenou. Dokáže nám ušetriť nielen veľa času, ale  hlavne energie spotrebovanej na nezákonnú likvidáciu odpadu. Drvič si ľahko poradí s konárikmi až do priemeru 4,5 cm - tieto sa dajú ľahko skompostovať, alebo využiť ako okrasná štiepka okolo chodníkov, či kríkov. Ideálne je, ak si na jeseň vytvoríme zásobu takejto podrvenej drevnej hmoty (stačí to uložiť najlepšie do kompostovateľného vreca alebo plastového vreca) a v priebehu nasledujúcej sezóny ju primiešavame k šťavnatému materiálu ako tráva, ovocie, zelenia, hnoj atď.

Ako zapracovať kompost do vašej záhradky

Vytváraním vlastného kompostu získavame cenné univerzálne hnojivo prospešné nielen v  našej záhrade, ale aj v domácnosti. Je to krásny príklad toho, ako sa nám trocha úsilia dokáže vrátiť v podobe kvalitného domáceho hnojiva, upravenej záhrady a v neposlednom rade čistejšieho životného prostredia.

Rýchlosť vyzrievania kompostu je spojená s materiálmi, ktoré v ňom miešame, rovnako tak s pravidelným prehadzovaním kompostu. Ideálne je pred využitím kompostu vyskúšať tzv. test klíčivosti. Hotový kompost vyberáme z kompostéru na jeseň, prípadne na jar. V jesennom období ho môžeme aplikovať priamo do pôdy (necháme na jej povrchu, prípadne zarýľujeme). Pre jeho využitie na jar ho môžeme už na jeseň „navrecovať“ spolu so zeminou v pomere 1:1 (necháme cez zimu odstáť) a na jar ho použijeme pri výsadbe, resp. pod priesady. Využiť ho môžeme na všetky domáce a záhradné plodiny a rastliny.

Ak chceme využiť kompost ešte pred zimou, odporúčame zvoliť nasledovný postup:

  • kompostér si otvoríme a vedľa neho si nachystáme igelit alebo plastové vrece, na ktoré vidlami zložíme najvrchnejšiu neskompostovanú vrstvu biomateriálu
  • hotový kompost vyberieme lopatou, prípadne ho môžeme preosiať záhradným sitkom, Následne ho môžeme aplikovať priamo do záhrady, alebo uskladniť do vriec
  • v kompostéri necháme aj hotový kompost a vrátime k nemu neskompostovaný materiál, ktorý sme si odložili vedľa neho a spolu ich zmiešame.
  • takto máme kompost pripravený na zimné obdobie