Láska ide cez žalúdok: Ako skladovať potraviny v chladničke?

Jedlo patrí do chladu. Síce nie na tanieri, ale skôr v chladničke a v minulosti v komore, vonku, alebo jednoducho na miestach s nízkou teplotou pre udržanie trvanlivosti potravín. Prečo je to tak? 

Chlad spomaľuje rozkladné procesy a potraviny tak ostanú dlhšie čerstvé. Tie sa ale navzájom veľmi líšia a rôzne veci vydržia čerstvé rôznu dobu. Niektoré potraviny by sa tiež nemali nachádzať v tesnej blízkosti iných. Iné je veľmi dobré v chladničke aj prikryť, ďalšie zas potrebujú vzduch. Rôzne druhy pokrývok a obalov predstavujú inú kvalitu a vhodnosť pre konkrétne druhy jedál. Poďme sa teda spoločne pozrieť na možnosti, ktoré máme a tiež na viacero rád, ako skladovať potraviny v chladničke. 

titulka chladnička1

Čo robíme zle? 

Často prikrývame potraviny, ktoré prikryté byť nemusia, alebo ich uchovávame v nevhodných materiáloch. Vezmite si napríklad typickú slovenskú vec - slaninu. Máte jej málo a je v chladničke, pretože ju chcete mať po ruke. Nedávajte ju do mikroténového vrecka (ktoré je samo o sebe nevhodným riešením). Zabaľte ju do papierovej fólie na pečenie, pretože potrebuje dýchať. Inak zgumovitie a tiež sa skôr pokazí. 

To isté platí pre klobásu a ďalšie mäsové výrobky, vhodné na priamu konzumáciu. Ďalším príkladom môže byť cibuľa. Tiež ju ničím neprikrývajte – usadí sa v nej voda a ona stratí chuť. Radšej obetujte pár milimetrov, ktoré odrežete a nechajte ju v chladničke voľne. Ona totiž na mieste prekrojenia trochu vyschne, no to je stále lepšie, akoby mala navlhnúť. Celkovo je oveľa vhodnejšie vkladať potraviny v chladničke do dóz a nie do vreciek. Ďalším dôvodom, prečo niektoré druhy potravín uchovávať v nejakom druhu obalu je jednoducho to, že ich aróma je príliš silná. Napríklad údeniny, alebo syry. Takéto produkty vedia pomiešať vône aj ďalším, nie až tak aromaticky výrazným jedlám. 

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa v chladničke, ale aj mimo nej jednoducho neznesú. Častejšie tieto druhy potravín však skladujeme v chlade, keďže chlad sa rovná trvanlivosti a tiež sa k nim v lete nedostanú mušky a všetky tvory, ktorým konkrétne jedlo určené nie je. 

Čo myslíme tým, že sa jednotlivé potraviny neznesú? 

Ovocie a zelenina, napriek tomu, že sú zo stromu, alebo zeme dávno vytrhnuté, ešte nejaký čas žijú svojim prírodným životom. V praxi to znamená, že do svojho okolia vylučujú etylén. Táto látka štiepi chlorofyl – zelené farbivo, životodarnú zložku všetkého, čo rastie a kvitne. V čím zrelšom stave sa ovocie / zelenina vylučujúca etylén nachádza, tým viac ho tiež vylučuje a ovplyvňuje tým i ovocie / zeleninu v okolí. Tie tým pádom dozrievajú oveľa rýchlejšie a môže sa vám stať, že deň po ich odložení do chladničky už budú tieto potraviny nejedlé a prezreté. To je celkom škoda, nemyslíte? 

ayda-oz-kLLVGWNPqNM-unsplash

Pripravili sme pre vás zoznam rôznych druhov ovocia a zeleniny usporiadaných do kategórií podľa toho, či môžu byť skladované spolu, alebo nie.

Vytvárači etylénu, citliví tiež voči cudziemu etylénu – skladujte ich osobitne: jablko, marhuľa, avokádo, banán, melón, mango, cibuľa, hruška, rajčina.

Vytvárači etylénu, odolní voči cudziemu etylénu – môžete ich skladovať pokope, nie však s ovocím / zeleninou náchylnou na vplyv etylénu: nektarinka, broskyňa, slivka, nakrojené / poškodené zemiaky.

Nevytvárajú etylén, ale voči jeho vplyvu sú citliví – skladujte mimo vytváračov etylénu: špargľa, brokolica, kaleráb, kapusta, mrkva, karfiol, zeler, uhorky, baklažán, zelená fazuľa, hrozno, špenát, kel, šalát, okra, batáty, cukina.

Nevytvárajú etylén, ani na jeho vplyv nereagujú – skladujte, ako len chcete: paprika, bobuľové ovocie a jahody, čerešne, citrusy, kukurica, cesnak, huby, nepoškodené a nenarezané zemiaky, ananás. 

Ďalšiu chladiacu dilemu môžeme nájsť v rozdieloch medzi chladením a mrazením. Ktoré potraviny neodporúčame skladovať v mrazničke, a ktorým zase mrazenie predlžuje trvanlivosť?

Vhodné do mrazničky: jablká (pozor však na etylén), špargľa, bobuľové ovocie, brokolica, karfiol, zeler, hrozno, špenát, kel, melón (nie prerezaný). 

Nevhodné do mrazničky: uhorky (v mrazničke zhnijú dokonca ešte skôr), cesnak, cibuľa, zemiaky.

Plastové vrecká sme už síce spomínali, no ak je toto váš osvedčený postup, ako skladovať niektoré potraviny, urobte do vrecka aspoň malé dierky. Ovocie a zelenina takto môže dýchať a zároveň ju oddelíte od ostatných potravín.

IMG_2224_1

Ako skladovať veci v chladničke účinne a ekologicky?

Dnes už máme na výber rôzne riešenia, ako skladovať rozličné druhy potravín. No ak chceme myslieť aj na prírodu, mali by sme použiť produkty, ktoré jej neškodia a v konečnom dôsledku sú veľmi vhodné i pre styk s jedlom. Ako sme spomínali, niektoré veci sa oplatí obaliť iba vzdušnou fóliou, iné je lepšie mať v dóze. 

  • Takouto fóliou môže byť napríklad Včelobal – slovenský zázračný bavlnený obrúsok napustený včelím voskom. Ten má prirodzené antibakteriálne a konzervačné vlastnosti a v spojení s bavlnou vytvára perfektný obal, ktorý drží svoj tvar. Takto si môžete zabaliť desiatu, alebo obaliť menšie potraviny v chladničke. Včelobaly sa dajú kúpiť v rôznych veľkostiach a krásnych dizajnoch.
  • Bavlnené vrecúška sú všeobecne taktiež veľmi univerzálnym spôsobom, ako potraviny od tých druhých oddeliť. Takéto ponúka napríklad Tierra Verde
  • Použiť môžete aj nerezové obaly s viečkami z kvalitného plastu. Sú z pevného materiálu a tým pádom ich viete hneď niekoľko naukladať na seba, čím si ušetríte priestor v chladničke. 

 

  • Snímka obrazovky 2020-02-03 o 13.23.45

Aby sme potravinami neplytvali, musíme ich uchovávať vhodným spôsobom. Tým pádom nám vydržia oveľa dlhšie a my ich nebudeme musieť predčasne vyhodiť. Dôležité je tiež vedieť, ktoré potraviny vieme skladovať spolu, a ktoré osobitne. Vhodným výberom kvalitného obalu vieme tiež zredukovať množstvo jednorazových baliacich materiálov, čím znižujeme odpad. Niektorým z vás sme možno veľa nových vecí nepovedali, no vieme tiež, že mnohí o týchto zásadách doteraz nevedeli a možno sa divili, prečo im ovocie prezrieva napriek uskladneniu v chlade. Veríme teda, že sa našimi radami inšpirujete a ľadové schopnosti vašej chladničky budú naplno využité.