Mikroplasty sú všade, už aj v pitnej vode !

Podľa štúdie Univerzity v Newcastli, ktorá bola realizovaná pre Svetový fond na ochranu prírody (WWF), príjme bežný človek za týždeň asi 2000 plastových mikročastíc, čo je ekvivalentom piatich gramov. Možno sa to nezdá veľmi veľa, no keď si predstavíte, aké sú plasty ľahké, môže to byť pokojne aj vaša kreditka. Ak budeme pokračovať v štatistike ďalej, toto číslo začne byť hrozivejšie  - až 250 g mikroplastov za rok. Prečo tomu tak je? Ako sa plasty objavili vo vode, ktorú pijeme? Na Slovensku sme mali jednu z najlepších vôd na svete, ale v týchto dňoch aktivisti našli mikroplasty v pitnej vode na Žitnom ostrove. Veľa krajín je odkázaných na balenú vodu, ktorá je balená samozrejme tiež v plaste. Plasty sú úplne všade a čas redukovať ich mal prísť už dávno. Neohrozujú len nás. Ohrozujú hlavne prírodu a morský život, ktorý je ešte bohatší, ako ten suchozemský a veľmi dôležitý. Keď vám povieme, že plasty sa vyskytujú aj v bežnej domácnosti, nevravíme tým zrejme nič nové. Myslíme to ale tak, že syntetické textílie vytvárajú prach, ktorý dýchame. Mikroplasty už vieme nájsť okrem vzduchu a vody aj v jedle. Vo vode sa dostávajú do morských živočíchov, ktoré konzumujeme. Prakticky sa im už dnes nevieme vyhnúť. V oceánoch sa každý rok objaví takmer 9 miliónov ton plastového odpadu. Ako môžeme prispieť k zdraviu planéty a objem mikroplastov redukovať?  

mikroplast

Ako môžete tento negatívny trend obmedziť?

Samozrejme, nenosiť oblečenie, ktoré obsahuje umelé a plastové zložky, by bolo najlepším riešením. Každopádne, niektoré druhy oblečenia, tak ako ich dnes poznáme plasty potrebujú, či už je to napríklad použitie elastanu, alebo aj napríklad neoprén. Kontraproduktívne a proti zero waste by bolo povyhadzovať oblečenie, ktoré majú čo dočinenia s umelými látkami do koša. Preto sa radšej pozrime na problém v mieste, kde sa mikroplasty dostávajú do vody – v práčke. Ako oblečenie perieme, postupne sa z neho uvoľňujú malinké častice, ktoré nevidíme. Nič nie je 100%-né, a to platí aj pre pranie. Akúkoľvek látku perieme, vždy z nej nakoniec trošičku ubudne – pranie je koniec koncov celkom agresívny postup. Na trhu dnes existuje niekoľko typov práčok s filtrom na mikroplasty, no kupovať novú sa vám oplatí menej, ako zadovážiť vynález, o ktorom si teraz niečo povieme.

IMG_9238

Guppyfriend

Špeciálne polyamidové vrecko Guppyfriend je kompaktné a šikovné riešenie, ktoré zamedzuje odplávaniu mikroplastov z vášho oblečenia do odtoku práčky a v konečnom dôsledku do vodných tokov. Guppyfriend do vody nevpúšťa mikroplasty, uvoľnené z umelých tkanín počas prania. Vložte do Guppyfriend svoje oblečenie, pri ktorom by toto riziko mohlo nastať, zatvorte vrecko a perte tak, ako zvyknete. Tento pomocník do vody nepustí nič, čo tam nechcete. Po vypratí prádla vyberte z vrecka svoje oblečenie a zbavte sa zostatkového plastového mikroodpadu, ktorý vo vrecku ostal – najlepšie separovaním. Je to naozaj také jednoduché a vodnému životu a koniec koncov i nám to reálne pomôže.  Rozdiel si vy možno nevšimnete, ale príroda určite áno . 57384336_664208893999526_5657865787453472768_o

EKOHÁDANKA č. 3 je tu. Stačí, ak do komentáru nižšie odpoviete na nasledujúce tri otázky a vrecúško Guppyfriend môže byť vaše. Držíme palce. PS žrebovanie sa uskutoční v stredu 4.9. o 14:00 . 

1. Čo sú to mikroplasty?
2. Ako sa volá zázračné vrecúško, ktoré ich zachytáva?
3. Koľko mikroplastov príjme človek ročne?